worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

2023 E-Ticaret Almanağı: 2023’te e-ticaret ekosisteminde neler oldu?

2023 e-ticaret

2023 e-ticaret ekosistemindeki gelişmeler hız kesmeden devam etti. Türkiye’de e-ticaret yasasındaki değişikliklerden küresel e-ticaret ekosistemindeki gelişmelere kadar e-ticaret ve sınır ötesi e-ticaret ile bağlantılı çok sayıda gelişme yaşandı. WORLDEF editörlerinin 2023 e-ticaret almanağında tüm bu gelişmeleri görebilirsiniz! İşte 2023 e-ticaret almanağı…

2023 E-Ticaret Almanağı

  • OCAK 2023

E-ticaret kanunundaki değişiklikler yürürlüğe girdi!

“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 1 Ocak 2023 yürürlüğe girdi. Yasa ile e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi, pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması hedefleri ile e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenlemeler yapıldı. Yürürlüğe giren kanun, 7 Temmuz 2022’de değiştirilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (E-Ticaret Yasası) olarak çeşitli yükümlülükler getirdi.

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin oldu

Hepsiburada’nın Temmuz 2022’de açıkladığı tepe yönetimindeki bayrak değişimi gerçekleşti. Nilhan Onal Gökçetekin, 1 Ocak 2023 itibarıyla Hepsiburada’nın yeni CEO’su olarak görevi devraldı. Nilhan Onal Gökçetekin, Fortune 500 şirketlerinde perakende, hızlı tüketim malları, tüketici elektroniği ve danışmanlık alanlarında 25 yıllık deneyime sahip.

Shopify kurumsal e-ticaret sistemini duyurdu

Shopify, yeni kurumsal perakende yazılımı Commerce Components by Shopify’ı tanıttı. Duyuruya göre yazılım, perakendecilerin Shopify’ın yazılımındaki hangi araçları kullanacaklarını ve istedikleri arka uç işlevlerine bağlanacaklarını seçmelerine olanak tanıyor.

Ozon, Kırgızistan’da faaliyete başladı

Rus lider e-ticaret pazaryeri Ozon, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ofis açtı. Şirketin, Kırgızistan’da kendi lojistik altyapısını kurduğu açıklanarak, bu faaliyetin yerel satıcıların Rusya pazarına girmesini kolaylaştırmak ve Kırgızistan’dan malların zamanında teslim edilmesini sağlamak için gerekli olduğu belirtildi.

Trendyol’dan ‘kapıdan iade’ imkanı

Trendyol’un, müşterilerinin ürün iadelerini daha hızlı ve kolay gerçekleştirmeleri için devreye soktuğu ‘kapıdan iade’ hizmeti 78 ilde kullanılmaya başlandı. Kapıda iade hizmeti, özellikle kargo şubelerine uzak mesafede olan müşterilerin iade konusunda daha hızlı hareket edebilmelerini hedefliyor.

Amazon, Hindistan’da özel hava kargo hizmeti başlattı

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, Hindistan’da artan satışlarının etkisi ile teslimat operasyonlarını hızlandırmak ve genişletmek için Amazon Air’ı kullanıma sundu. Amazon Air’ın hizmete almasında, şirketin Hint pazarında hızla büyüyen e-ticaret satışlarının etkili olduğu belirtildi.

Amazon, dünyanın en değerli markası oldu

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2023” araştırmasının sonucu yayımlandı. Teknoloji devi Amazon, marka değerinde yüzde 15’lik düşüş yaşasa da Apple’ı geride bırakarak zirveye yerleşmeyi başardı. Rapora göre, dünyanın en değerli markası 299,3 milyar dolarlık değerle Amazon oldu.

Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret dergisi WORLDEF E-TİCARET, D&R raflarında yerini aldı

E-ticaret ve e-ihracat ekosistemine özgü haber, yorum, röportaj, analiz ve dosya haberlerin yer aldığı WORLDEF E-TİCARET dergisi, D&R ve kitabevlerindeki raflarda yerini aldı. 2021 yılından bu yana sektörün nabzını tutan, bilgilendirici, iyi araştırılmış ve heyecan verici yazılarıyla ekosisteme ışık tutan WORLDEF E-TİCARET dergisi, 22. sayısı itibariyle tüm Türkiye’nin ulaşabileceği bir formatla yayın hayatına devam ediyor.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • ŞUBAT 2023

BAE’de e-ticarete KDV raporlama kuralları getirildi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) e-ticaret yoluyla vergiye tabi mal tedariki yapan vergi mükellefleri için yeni raporlama gereklilikleri duyuruldu. Buna göre, işletmelerin e-ticaret uyumluluğunu sürdürmek için nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bilgiler paylaşıldı.

Modanisa, WhatsApp’tan alışveriş dönemi başlattı

Uluslararası e-ticaret ve online giyim platformu Modanisa, WhatsApp üzerinden alışveriş uygulamasını başlattı. Modanisa, modern muhafazakâr giyim tarzını benimsemiş kadınların kendi giyim tarzlarına uygun binlerce seçenek sunuyor.

E-ticaret ekosistemi depremzedeler için seferber oldu

Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremle sarsıldı. 11 ilde yıkıma yol açan deprem sebebiyle e-ticaret ekosistemi tüm imkanlarını depremzedeler için seferber etti. Ticaret Bakanlığının başlattığı “Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne (e-Seferberlik)” Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret pazaryerleri, bu platformlarda faaliyet gösteren satıcılar ile kargo ve lojistik işletmecileri destek verdi.

Kargo şirketleri deprem yardımlarını ücretsiz taşıdı

Türkiye depremin yaralarını sarmak için kenetlendi. Pek çok kurum ve kuruluş geniş kapsamlı yardım çalışmaları organize ederken bir destek de kargo şirketlerinden geldi. Sürat Kargo, Aras Kargo, Yurtiçi Kargo, PTT ve MNG Kargo, deprem bölgelerine gönderilen acil ihtiyaç malzemelerini ücretsiz taşıdı. Sürat Kargo CEO’su Cem Oğuz, depremin ikinci günü deprem bölgesine giderek, 1 milyon lirayı aşan yiyecek, içecek ve kıyafet yardımı dağıtımlarında bizzat yer aldı. Sürat Kargo, ayrıca, depremin ardından 8 ay boyunca bölgeye araç desteği sağladı, ücretsiz kargo dağıtımı organizasyonları yaptı.

E-ticaret siteleri deprem yardımlaşma seferberliği başlattı

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki farklı şiddetli deprem ülkemizi derinden sarstı. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından insanlar deprem bölgelerinde yardım etmek için seferber oldu. Hepsiburada, Amazon, Trendyol, n11, Migros Sanal Market gibi popüler e-ticaret pazaryerleri de sundukları özel ihtiyaç listeleri ve paketleriyle, müşterilerin satın alacakları yardımları doğrudan deprem bölgesine gönderiyor ve AFAD koordinasyonuyla dağıtılmasına imkan tanıdı.

WORLDEF’ten deprem kampanyası

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından WORLDEF ve ELİDER “Umudu Hep Birlikte Sıcak Tutalım” kampanyası başlattı. Kampanya ile 50 bin adet battaniye, AFAD ve Kızılay koordinasyonunda depremzedelere ulaştırıldı.

Instagram canlı alışveriş özelliğini sonlandırdı

Instagram, canlı alışveriş özelliğini 16 Mart 2023 tarihi itibarıyla sonlandırdı. Bu tarihten sonra mağazalar canlı yayın sırasında ürün etiketlemesi yapamadı. Meta’dan yapılan açıklamada, bu kararın Instagram’ın ana özelliklerine odaklanmasına yardımcı olmak amacıyla alındığı belirtildi.

Amazon’un otonom taksisi Zoox yollara çıktı

Amazon’un otonom araç şirketi Zoox, tam otonom taksisini ABD’de test etmeye başladı. Direksiyon ve pedalları bulunmayan tam otonom taksi, şu ana dek hiçbir sorun yaşamadı. Maksimum hızı 65 km/s olan otonom taksi, sürekli olarak çalışmıyor. Sadece cumartesi ve pazar günleri gündüz vakitlerinde kullanılabiliyor.

E-ticaret hizmet sağlayıcılarına yönelik parasal sınırlar artırıldı

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’unda değişikliğe gidildi. E-ticaret hizmet sağlayıcılarına yönelik parasal sınırlar artırıldı. Kanunun ek 2’nci maddesinde ek yükümlülüğe tabi olan işlem hacmi sınırı 10 milyar lira ve üzeriydi. Bu miktar yeni düzenlemeyle 15 milyar liraya çıkarıldı. Aynı maddede bir üst kademe yükümlülüğe tabi olma sınırı ise 30 milyar liradan 45 milyar liraya çıkarıldı.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • MART 2023

KVKK’den TikTok’a dev ceza

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), TikTok hakkında başlattığı soruşturmayı karara bağladı. TikTok’a 1,75 milyon TL para cezası kesildi. Ceza, çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi ve izinsiz veri toplandığı gerekçesiyle verildi.

Releva, Türkiye pazarına girdi

Müşterilerine dönüşüm oranlarını, sepet boyutları ile geliri optimize etmek için bir büyüme süreci ve kullanımı kolay araçlar sunan yapay zeka destekli otomasyon programı Releva, Türkiye pazarına girdi. Releva, gelir artışını sürdürmek ve herhangi bir e-ticaret mağazasının pazarlama hedeflerine ulaşması için akıllı tahmine dayalı analitik adımları kullanan yapay zeka otomasyonu sunuyor.

WORLDEF, e-ticaret ekosistemini Ankara’da buluşturdu

WORLDEF’in bölgesel e-ticaret konferansları serisinde yılın ilk konferansı başkent Ankara’da yapıldı. Sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen bölge firmalarında e-ihracat farkındalığı oluşturmayı hedefleyen konferansta, ekosistemin profesyonelleri çeşitli sunumlar yaptı ve e-ihracat tecrübelerini paylaştı.

Bursa’da e-ticaret konferansı

WORLDEF, Bursa’da e-ticaret konferansı düzenledi. Konferansta katılımcıları, e-ticaret ekosisteminin güncel gelişmelerini sektörün önde gelen isimlerinden dinleme fırsatı buldu.

Hepsiburada Kurucusu Doğan, BM’de konuştu

Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu tarafından 67’ncisi düzenlenen yıllık toplantılara (CSW67) katıldı. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) organizasyonundaki “Dijital Çağda Cinsiyet Eşitliği Temelli Bir İş Geleceği” başlıklı yuvarlak masa toplantısında önde gelen küresel ve bölgesel şirketlerin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelen Doğan, Hepsiburada’nın imzacısı olduğu Global Compact’ın etkinliğinde şirketinin bu kapsamdaki çalışmalarını anlattı.

PttAVM, Türk firmalarına Çin’e giriş imkanı sundu

PttAVM.com, Türk firmalarına hiçbir maliyet yüklemeden Çin’e giriş imkanı sağladı. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) yönlendirdiği önemli Türk markalarının ürünleri Çin pazarında listelenmeye başladı.

Zalando, markaları platformundan kaldırmaya başladı

Almanya merkezli e-ticaret devi Zalando, ürün yelpazesini modernize etti. Platform, çeşitli Alman üretici markalarını 30 Haziran’a kadar tüm pazaryerlerinden kaldırılacağını duyurdu.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • NİSAN 2023

Türkiye’de e-ticaret 800 milyar lirayı aştı

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de 2022 e-ticaret verilerini paylaştı. Buna göre, 2022 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %109’luk artışla 800,7 milyar TL’ye yükseldi. Sipariş adetleri de yüzde 43’lük artışla 3 milyar 347 milyon adetten 4 milyar 787 milyon adede çıktı. E-ticaretin genel ticarete oranı da 2022 yılında %18,6 olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yıla göre %5’lik artışa işaret ediyor.

Mercedes-Benz e-ticarete başladı

Mercedes-Benz, Türkiye’de araç satışında bayi ve galericileri devreden çıkararak doğrudan satış modeline geçmeye karar verdiğini duyurdu.

Zalando, yapay zeka asistanını kullanıma sunuyor

Moda platformu Zalando, web sitesinde ve uygulamasında ChatGPT tarafından desteklenen bir moda asistanını kullanıma sundu.

Temu, Avrupa pazarına açıldı

Çinli uygun maliyetli e-ticaret platformu Temu, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, İspanya ve İngiltere’de hizmet vermeye başladı. Avrupa’da faaliyet gösterdiği ülke sayısı 10’a yükseldi. Temu, bütçe dostu fiyatlı ürünlerin geniş bir seçkisini sunuyor ve bazı en ucuz küçük cihazlar ve ev dekor ürünleri 1 dolardan bile daha az maliyetle satın alınabiliyor.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • MAYIS 2023

Trendyol, Azerbaycan pazarına girdi

Trendyol, 3 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Azerbaycan’da faaliyetlerine başladı. Önemli bir Azerbaycan konglomerası olan Pasha Holding ile iş birliği anlaşması imzalayan Trendyol, e-ticaret faaliyetleri için ortak şirket kurdu.

WORLDEF’ten Konya’da e-ticaret konferansı

WORLDEF’in e-ticaret farkındalığı için düzenlediği “Bölgesel E-Ticaret Konferansları” serisi bu kez sanayi kenti Konya’da, İç Anadolu iş çevrelerini buluşturdu. Etkinlikte, e-ticaret profesyonellerinin sunumları ve panellerle ile e-ticaret gündemi konuşuldu.

Shopify, lojistik işini Flexport’a sattı

Kanada merkezli e-ticaret platformu Shopify, lojistik işini Flexport’a 1,5 milyar dolar karşılığında satma kararı aldı. Bu satın alma işlemi, Flexport’un e-ticaret sektörüne adım atması ve bu alandaki büyümesini hızlandırması açısından önemli bir fırsat olarak görüldü.

Yurtiçi Kargo’dan ilk, drone ile teslimat

Yurtiçi Kargo, Türkiye’de bir ilke imza atarak, kıtalararası drone ile kargo teslimatını başarıyla gerçekleştirdi. Şirket, bu yenilikçi uygulamayla lojistik sektöründe önemli bir adım atarak, Türkiye’nin kargo ve lojistik alanında lider konumunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

E-ticaret düzenlemesine mahkeme kararıyla ara verildi

E-ticaret yasasındaki değişiklikleri içeren düzenlemelerden bazıları mahkeme kararıyla geçici olarak durduruldu. E-ticaret düzenlemesinin hayata geçirilmesi beklenirken, bazı şirketlerin düzenlemelerin uygulanmasıyla ilgili kararın iptali için başvuruda bulunduğu belirtildi. İtirazlar sonucu alınan mahkeme kararı, e-ticaret düzenlemesinin uygulanmasına ara verilmesine yol açtı.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • HAZİRAN 2023

IKEA, e-ticaret için Made4net’i satın aldı

IKEA, hızlı e-ticaret için yazılım satın alımı yapıyor mobilya perakendecisi, online alışverişçilere hizmet kapasitesini artırmak amacıyla made4net’i satın alacağını duyurdu.

WORLDEF, 7 yaşına girdi!

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF, e-ticaret ekosistemi ile birlikte büyümeye devam ediyor! Haziran 2016 tarihinde iş insanı Ömer Nart tarafından kurulan WORLDEF, 7 yaşına girdi.

Getir, n11’i satın aldı

Hızlı teslimat uygulaması Getir, yüzde 33’üne sahip olduğu n11’in hisselerinin tamamını satın aldı. Getir CEO’su Nazım Salur, “Getir olarak geçen yıl üçte bir hissesini alarak ortak olduğumuz n11’in diğer hisselerini de aldık. n11’i kurup büyüten ortaklarımız Doğuş Grubu ve SK Holdings’e bugüne kadar yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Yeni bir n11yakında.” açıklamasında bulundu.

WORLDEF’ten e-ticaret ödülleri

WORLDEF, e-ticaret ekosisteminde ilk kez “Vefa Ödülleri” dağıttı. WORLDEF Vefa Ödülleri, e-ticaret sektöründe yenilikleri benimseyen ve kalıcı izler bırakan firmalara takdirlerini sunmak, onların başarılarını yüksek sesle kutlamak için verildi.

WORLD ECOMMERCE FORUM, “Avrupa’nın en büyük e-ticaret etkinliği” olarak kayıtlara geçti

WORLDEF, İstanbul’da dev bir e-ticaret buluşmasına ev sahipliği yaptı. 10. WORLD ECOMMERCE FORUM, 50 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. 8-9-10 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’ndeki üç farklı hall’de düzenlenen forumda binlerce katılımcı yer aldı. Üç gün boyunca e-ticaret ve e-ihracatın enine boyuna konuşulduğu ve “E-Ticaretin Yeni Yüzyılı” teması ile düzenlenen forum, “Avrupa’nın en büyük e-ticaret etkinliği” olarak kayıtlara geçti.

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş, WORLD ECOMMERCE FORUM’a katıldı

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, 10. WORLD ECOMMERCE FORUM’a özel bir sunum yaptı. Forum katılımcıları, Demirtaş’ı dinlemek için salonu tıkabasa doldurdu.

Alibaba CEO’su istifa etti

Çin’in e-ticaret devi Alibaba’nın CEO’su Daniel Zhang, şirketin altı ayrı kuruluşa bölünme sürecinde görevinden ayrıldı. Zhang’ın yerine, şirketin e-ticaret platformları Taobao ve Tmall’un başkanı Eddie Yongming Wu getirildi.

Birleşik Krallık’ta ilk e-ticaret komisyonu kuruldu

Birleşik Krallık’ın ilk E-Ticaret Komisyonu kuruldu. Komisyonun, 70 binden fazla küçük İngiliz işletmesini online ticarete ve ihracata teşvik etmeyi ve 9.3 milyar sterlin ekonomik katkı hedeflediği duyuruldu. Komisyon, sektörde ilk olma özelliği taşıyor.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • TEMMUZ 2023

AYM, E-Ticaret Kanunu iptal talebini reddetti

Kamuoyunda ‘e-ticaret kanunu’ olarak bilinen, 2022 yılı Temmuz ayında TBMM’de kabul edilen 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemi Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) oybirliğiyle reddedildi.

Ozon Global’den COM.E ON FORUM

Ozon Global, “Piyasaları Birleştiriyor, Satıcıları Güçlendiriyoruz: Başarı Dolu Bir Yıl İçin Bize Katılın!” sloganıyla Türk e-ticaret satıcıları için İstanbul’da “COM.E ON FORUM” etkinliği düzenledi. Etkinlikte, Rus e-ticareti ve tüketici davranışı hakkında pek çok bilgi paylaşıldı, platform tanıtıldı.

Getir, Fransa’daki operasyonunu sona erdirdi

Getir, uygulanan yasal kısıtlamaların şirketin başarısını zorlaştırdığını öne sürerek Fransa’daki operasyonlarını durdurdu. Şirket, Fransa’dan ayrılma planlarını paylaşırken, aynı zamanda ülkede iflas başvurusunda da bulundu.

DHL, MNG Kargo’yu satın aldı

DHL Group, MNG Kargo ile hisselerinin yüzde 100’ünü almak için anlaşma imzaladı. Açıklamada, anlaşmanın Türkiye’nin hızla büyüyen e-ticaret ve kargo sektörlerine yeni bir ivme kazandıracağı ifade edildi.

Yargıtay’dan e-ticarette ayıplı ürünler için karar

Yargıtay, online alışveriş platformlarında mağduriyet yaşayanları koruyan karar aldı. Karara göre, alışveriş platformlarında satılan ayıplı üründen sadece satıcı değil, pazaryeri de sorumlu olacak.

ShopiVerse yatırım turuna çıktı

WORLDEF’in iştiraklerinden sınır ötesi e-ticaret platformu ShopiVerse, 20 milyon lira yatırım hedefiyle kitle fonlama yatırım turuna çıktı.

Ticaret Bakanlığı yeni e-ihracat destekleri açıkladı

Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın genel ihracat içerisindeki payının yüzde 10’a çıkarılması amacıyla hazırladıkları destek paketini açıkladı. Açıklamada, e-ihracat destek paketi ile tüm e-ihracat ekosistemini kapsayacak şekilde Türk ürünlerinin ve markalarının dünyaya tanıtılmasında gerekli desteklerin sağlanacağı belirtildi.

Walmart, Flipkart hisselerinin tamamını satın aldı

ABD’li perakende devi Walmart, Tiger Global Management’ten Hintli e-ticaret platformu Flipkart’taki kalan hissesini 1.4 milyar dolara satın aldı. Walmart, 2018’de Flipkart’ın yüzde 77’sini 16 milyar dolar karşılığında satın almıştı.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • AĞUSTOS 2023

TikTok, İngiltere’de sipariş karşılama hizmetlerini başlattı

TikTok, İngiltere’deki satıcılara lojistik hizmeti vermeye başladığını açıkladı. Şirket, ‘Fulfilled by TikTok’ veya kısaca FBT adlı bir programı tanıttı.

Sahibinden.com’a 40 milyon liralık ceza

Rekabet Kurumu tarafından Sahibinden.com hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma, emlak ve vasıta satış/kiralama platform hizmetleri bakımından veri taşınabilirliğinin engellenmesi sebebiyle açılmıştı. Ayrıca, 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine ilişkin soruşturma yürütüldü. Rekabet Kurumu, soruşturmayı tamamladı ve platforma 40,15 milyon TL’lik idari para cezası verildi.

ebebek, halka arz edildi

Anne ve bebek katergorisinde perakende lideri ebebek, hisselerinin 46,50 liradan halka arz etti. ebebek‘in halka arzında toplamda 40.000.000 TL nominal değerli paylar, 46,5 TL sabit fiyattan satışa sunuldu. Halka arz gelirlerinin yurt içi ve yurt dışı mağaza açılışı, online kanal yatırımlar, yenilenebilir enerji yatırımları ve işletme sermayesinde kullanılacağı bildirildi.

WORLDEF’ten e-ticaret dünyasında önemli adım

WORLDEF, gelecek vaat eden e-ticaret markalarını satın alıp hızla büyüyen markalara dönüştüren RollRockers’ın ortağı oldu. E-ticaret markalarına çeşitli stratejiler ve yol haritaları sunarak, birikimlerini ve ağlarını paylaşmaları için Avrupa’nın en büyük e-ticaret organizasyonlarına imza atan WORLDEF, bu kez sektörün her kademesinde yer alarak, markaların önünü açıyor.

Hepsipay “Hemen Doldur Taksitle Öde” özelliğini duyurdu

Hepsiburada’nın ödeme platformu Hepsipay, müşterileri için bankaların iş birliği ile ‘cüzdanı dolduran kredi’ çözümünü başlattı. Bu yeni uygulama sayesinde anlaşmalı bankalar, Hepsipay’in 12 milyonu aşkın kullanıcısına bir arayüzden ulaşabiliyor.

WORLDEF ile Alibaba “Danışman Yetiştirme Programı” başlattı

WORLDEF ve Alibaba, “Danışman Yetiştirme Programı” başlığıyla eğitimlere başladı. “Alibaba.com Marketplace Panel Yönetimi” eğitimi ile yetiştirilecek danışmanlar işletmelere rehberlik ederek, globale ulaşmalarına yardımcı oluyor.

Hepsiburada, Adana’da e-ticaret ihtisas merkezi açtı

Hepsiburada, “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programı kapsamında ilk Adana’da “E-Ticaret İhtisas Merkezi” açtı. Deprem bölgesinde e-ticaret ekosisteminin büyüyüp gelişmesi hedefiyle açılan merkez, küçük işletmelerin ofis, stok, lojistik, pazarlama, müşteri hizmetleri ve eğitim ihtiyaçlarına odaklanıyor.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • EYLÜL 2023

Exporgin, “E-İhracat Konsorsiyumu” statüsü aldı

Exporgin, Ticaret Bakanlığı tarafından “E-İhracat Konsorsiyumu” statüsü ile yetkilendirildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği bu destekle Türk ihracatçılarının dijital platformlarda daha rekabetçi bir şekilde yer almasını sağlamak için çalışacakları ifade edildi.

TikTok Shop, ABD’de kullanıma sunuldu

TikTok, TikTok Shop‘u 150 milyondan fazla kullanıcısının bulunduğu ABD’de piyasaya sürdü. Şirket, lansmanın bir parçası olarak ana ekranda özel bir mağaza sekmesi, canlı video alışverişi, alışveriş yapılabilir reklamlar ve içerik oluşturucular için ortaklık programları gibi özellikler getirdi.

Alibaba, yapay zeka modelini kullanıma sundu

Alibaba, yapay zeka modeli Tongyi Qianwen’nin kullanıma sundu. Alibaba, Nisan 2023’te Tongyi Qianwen’i tanıtmıştı ve o sırada ChatGPT’ye benzeyen yapay zeka dil modelinin tüm iş uygulamalarına entegre edileceğini belirtmişti.

eBay, Almanya’daki teslimatlarında nakit ödemeyi durdurdu

Almanya’daki eBay satıcılarının, siparişlerini teslim alırken artık müşterilerden nakit ödeme kabul edemeyeceği açıklandı. Tıkla ve topla uygulamasının hala kullanılabilir olduğu ancak ödemelerin mevcut standart ödeme işlemi yoluyla yapılacağı bildirildi.

Ticaret Bakanlığı “Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu” yayınladı!

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan “Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu” kamuoyu ile paylaşıldı. E-İhracat Daire Başkanı Hasan Önal, “Uzak Ülkeler Stratejisini merkeze alarak e-ihracat özelinde belirlenen potansiyel ülkelere yönelik ‘Potansiyel E-İhracat Pazarları’ raporunu hazırladık. Gerek hali hazırda yayımlanmış olan E-İhracat Destekleri Rehberi gerekse bu kapsamlı çalışmamız ile ihtiyaç duyulan desteği sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Alibaba, Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırım planını açıkladı

Trendyol’un ana ortağı olan Alibaba Grubu, Türkiye’ye iki milyar dolar yatırım planını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Alibaba Grup Başkanı Michael Evans’ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğü belirtildi. Evans’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye’ye iki milyar dolar yatırım yapma planlarını aktardığı ifade edildi.

Amazon, Latin Amerika’da teslimat merkezi açtı

Amazon, Meksika’nın başkentinde Latin Amerika’daki en büyük son mil teslimat merkezini açtı. E-ticaret devinin 30 bin metrekarelik alana sahip yeni last mile Mexico City tesisi, Latin Amerika’daki en büyük teslimat istasyonu oldu.

Ticaret Bakanlığı’ndan “yorum” kılavuzu

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret platformlarındaki ürün yorumları hakkında detaylar içeren “Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuzu” yayımladı. Kılavuzun, Reklam Kurulu’nun konuya bakışını yansıttığı ve sektöre mevzuata uyum konusunda rehberlik edeceği belirtildi.

AYM, e-ticaret kanunun iptal talebi reddine ilişkin gerekçesini açıkladı

CHP, e-ticaret kanununun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin ‘E-Ticaret Kanunu’nun iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. AYM, kanunun bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davanın reddedilmesine ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, e-ticaret kanunun tekelleşmeyi önleme hedefi yönünden amaca uygun olduğu ifade edildi.

WORLDEF E-Ticaret Vakfı’ndan ilk eğitim konferansı

WORLDEF E-Ticaret Vakfı, Anadolu’da e-ticaret farkındalığı oluşturmak için eğitim konferansları serisine Bursa’da başladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan e-ticarette sipariş iptallerine 78 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, sipariş iptalleri sebebiyle tüketici mağduriyetine neden olan firmalara yapılan denetimler sonucunda 2023 yılında 44 firmaya toplamda 78.530.902 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • EKİM 2023

Morhipo.com kapandı!

Boyner Holding bünyesindeki Morhipo.com kapandı. Morhipo.com, Boyner Holding bünyesinde 2011 yılında kurulmuştu. Türkiye’nin en büyük e-ticaret pazaryerleri arasında yer alan Morhipo.com, onlarca kategoride prestijli markaların ürünlerini online tüketicilere sunuyordu. Pazaryeri, 17 Ekim’de faaliyetlerini sonlandırarak, boyner.com.tr’ye taşındı!

WORLDEF, e-ticaret ekosistemini Antalya’da buluşturdu

WORLDEF öncülüğünde organize edilen global e-ticaret etkinliği WORLDEF ANTALYA,  global e-ticaret ekosistemini Antalya’da buluşturdu. Antalya Belek’teki Pine Beach Belek Hotel’de düzenlenen etkinlikte 10 ülkeden binden fazla katılımcı yer aldı. Ekonomi uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da etkinliğe özel sunum yaptı. WORLDEF ANTALYA’da firmalar, sektöre özgü ürünlerini, hizmetlerini ve yeniliklerini potansiyel müşterilere sunma fırsatı buldu.

Amazon, Tuzla’da lojistik merkezi açtı

Amazon’un 100 milyon dolardan fazla yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki ilk lojistik merkezi açıldı. Amazon’un Tuzla’daki lojistik merkezinin resmi açılışında siyaset ve bürokrasiden üst düzey isimlerin yanı sıra şirketin global yöneticileri de katılım gösterdi.

Temu, Birleşik Krallık’ta en çok tercih edilen alışveriş platformu oldu

Online moda alışveriş platformu Temu, beş aydır Birleşik Krallık’ın en çok tercih edilen uygulaması olmaya devam ediyor. Platform, İngiliz tüketiciler tarafından yaklaşık 7,64 milyon kez indirildi.

Türkiye’de e-ticaret hacmi 2023’ün ilk 6 ayında yüzde 109 arttı

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), Türkiye’de 2023 yılının ilk yarısında e-ticaret verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, yılın ilk 6 ayında e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 109,7 artış göstererek 652,7 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılının ilk 6 ayında sipariş adetlerinin de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış ile 2 milyar 131 milyon adetten 2 milyar 556 milyon adede yükseldiği bildirildi. Perakende elektronik ticaret hacminin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 119’luk artışla 390 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

WORLDEF E-Ticaret Vakfı’dan Eskişehir’de e-ticaret konferansı

WORLDEF E-Ticaret Vakfı’nın Anadolu’da e-ticaret farkındalığı oluşturmak için düzenlediği eğitim konferansları serisi Eskişehir’de devam etti.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • KASIM 2023

İş Bankası’ndan GetirFinans’a 50 milyon dolarlık yatırım

Türkiye İş Bankası ile Getir, stratejik iş ortaklığına imza attı. İş Bankası, Getir’in kullanıcılarına finansal alanda hizmet vermek amacıyla kurduğu GetirFinans’a 50 milyon dolar yatırım yaptı.

“Türkiye E-İhracat Platformu” kuruluyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İhracatta dijitalleşmeyi artırarak e-ihracatın gelişmesi için de Türkiye E-İhracat Platformu kurma çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah birkaç ay içinde onu da hizmete alacağız. Burada amacımız marka ve ürünlerimizin dünya çapında bilinirliğinin artması, pazar payımızın ve e-ihracatı artırabilmek.” dedi.

Ticaret Bakanlığından “E-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi” hazırladı

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette ürün güvenliğine odaklanan “E-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi” hazırladı. Proje, e-ticaret ile sipariş verilen ürünlere yönelik etkin piyasa ve gözetim mekanizması için bu alandaki mevzuat düzenlemelerin bir parçası olarak hayata geçiriliyor.

Ozon, Nasdaq’dan çıkarıldı

Ozon’un üç yıllık Nasdaq macerası sona erdi. E-ticaret devi, 2020 yılı sonlarında 1 milyar dolarlık İlk Halka Arz (IPO) ile Nasdaq’da yer almıştı.

Başkentte e-ihracat zirvesi

Ankara E-İhracat Zirvesi, 8-10 Kasım tarihleri arasında ATO Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonuyla düzenlenen zirveye Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat da katıldı.

Amazon ile Meta’dan çığır açan e-ticaret iş birliği!

Amazon ile Meta, Facebook ve Instagram hesaplarını Amazon hesaplarına bağlamaya imkan veren yeni bir alışveriş özelliği konusunda iş birliği yapıyor. Amazon, Meta’nın sosyal uygulamaları üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan bir anlaşma için kolları sıvadı. Yeni özellik, Facebook ve Instagram uygulamalarında geçerli olacak. Kayıtlı Amazon ödeme bilgileriyle ödeme yapılabilecek. Online tüketiciler, Meta’nın sosyal ağları aracılığı ile kendi adreslerine ürün gönderimi yapabilecek. Dünyanın en popüler e-ticaret devi Amazon ile dünyanın en büyük sosyal medya devi Meta arasındaki bu iş birliği, “ilginç” ve “etkileyici” bulunuyor.

E-ticaret iadeleri yönetmeliğinde değişiklik

E-ticaret iade süreçlerindeki değişikliklerin yürürlüğe girmesine yaklaşık iki ay kala yeni bir yönetmelik yayımlandı. Ticaret Bakanlığı, 2022 yılında Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde değişiklikler yapmıştı. 1 Ekim 2022’de yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, e-ticaret iadelerinde kargo bedelini müşteri ödeyecekti. Ücretsiz iade dönemi 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren sona eriyordu; ancak 4 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle cayma hakkı ile ilgili değişiklikler 1 Ocak 2025 tarihine ertelendi.

Şangay’da “E-Ticaret İpek Yolu” kuruluyor

Çin’in dünyaca ünlü liman kenti Şangay’da “E-Ticaret İpek Yolu” oluşturuluyor. Pilot bölge olarak faaliyete geçecek proje, sınır ötesi e-ticareti kolaylaştırmayı ve dijital ticareti teşvik etmeyi amaçlıyor.

WORLDEF, Web Summit 2023’te yerini aldı!

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF, küresel teknoloji endüstrisini bir araya getiren Web Summit Lisbon’da yerini aldı. WORLDEF Başkanı Ömer Nart ve WORLDEF’in iştiraklerinden ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, beraberindeki heyetle Web Summit’e katıldı.

Amazon, otomobil satışına başlıyor

Amazon, tarihinde ilk kez online otomobil satışına başlıyor. E-ticaret devi, 2024 yılından itibaren Hyundai bayilerinin sitede araç listelemesine izin verecek.

Ozon Global’deki Türk satıcıların cirosu 11 kat arttı

Rusya’da e-ticaretin öncüsü Ozon’un cirosu (GMV), sipariş sayısındaki ve fiş ortalamasındaki artış ve sadık müşteri kitlesinin çoğalması sayesinde bu yıl içerisinde yaklaşık 450.8 milyar rubleye (5 milyar dolar) yükselerek yıllık 2.4 kat artış gösterdi. Buna göre Ozon, son 8 çeyrekte rekor bir ciro artışı kaydetti.  Türk satıcıların cirosu ise, 11 kat arttı. Bu sonuçlara göre, 2023 yılı 3. çeyrek ciro artışı yüzde 90 ila 100 seviyelerine yükseldi.

İzmir’de e-ticaret ve e-ihracat eğitim konferansı

WORLDEF E-Ticaret Vakfı öncülüğünde İzmir’de e-ticaret ve e-ihracat eğitim konferansı düzenledi. Ücretsiz konferans büyük ilgi gördü.

Trendyol’dan Körfez için Cenomi ile iş birliği

E-ticaret platformu Trendyol, Suudi Arabistan’ın önde gelen perakende ve yaşam tarzı ekosistemi oyuncusu Cenomi Grup ile Körfez ülkelerinde e-ticaretin dönüşümünde kaldıraç etkisi yapacak stratejik ortaklık kuruyor. Kurulacak yeni platform, bu büyüme ivmesini daha da yükseltecek ve 2024 yılı toplam sipariş hacmini 15 milyonun üzerine çıkaracak.

2023 E-Ticaret Almanağı

  • ARALIK 2023

E-ticarette tüm zamanların rekoru kırıldı

E-ticaret platformlarının 2023 Kasım ayında yaptığı kampanyalarda tüm zamanların rekoru kırıldı. Bu yıl, 2022 Kasım ayına kıyasla ise 4 katı aşkın bir büyüme yaşandı. Kasım 2023’te 300 milyar liralık işlem hacmine ve 500 milyon siparişe ulaşıldı.

Trabzon’da e-ticaret buluşması

WORLDEF E-Ticaret Vakfı’nın Anadolu’da e-ticaret farkındalığı oluşturmak amacıyla düzenlediği eğitim konferansları serisinin yeni durağı Trabzon oldu. Konferansta, Trabzon’da e-ticaret, sınır ötesi e-ticaret, e-ticaret trendleri, e-ticaretin geleceği gibi çok sayıda konu ele alındı. Katılımcılar, e-ticaret profesyonellerinin tecrübelerinden faydalanma fırsatı buldu.

Hepsiburada’nın satış hacmi 24,3 milyar liraya ulaştı

Hepsiburada, e-ticaret için stratejik öneme sahip tüm göstergelerde başarılı rakamlara imza attı. Platformun toplam satış hacmi 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 126 oranında artarak 24,3 milyar TL’ye ulaştı.

Amazon Türkiye’de KOBİ sayısı 45 bine ulaştı

Dünya e-ticaret devi Amazon’un Türkiye’deki operasyonları ve satıcı sayısı her geçen gün büyüyor. Platformda satış yapan Türk KOBİ sayısı 45 bine ulaştı. KOBİ tarafında büyüme 2022 yılına göre yüzde 50 arttı.

Prof. Dr. Semih Tümen, Amazon’un başekonomisti oldu

Prof. Dr. Semih Tümen, dünya e-ticaret devi Amazon’un başekonomisti oldu. Tümen, 2021 yılında Merkez Bankası’nda yaklaşık 5 ay başkan yardımcılığı yaptıktan sonra görevden alınmıştı. Tümen, X’te (Twitter) yaptığı paylaşımda, “Kişisel güncelleme: Amazon‘a Baş Ekonomist olarak katıldığımı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Louisiana Devlet Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ne, 2023 Sonbaharında beni ağırladıkları ve sağladıkları mükemmel akademik ortam için teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Getir, FreshDirect’i resmen satın aldı

Türkiye merkezli online market platformu Getir, ABD merkezli online market devi FreshDirect’i resmen satın aldı. Kasım ayının başlarında Getir’in FreshDirect’i satın alacağına dair bilgiler paylaşılmıştı.

Amazon, Avrupa’daki 270 milyon dolarlık vergi mücadelesini kazandı

Avrupa’nın en yüksek mahkemesi, ABD e-ticaret devi Amazon’un Avrupa Komisyonu tarafından yasa dışı vergi avantajları sağlamakla suçlandığı bir davada Amazon’u haklı buldu. Dava, 2017 yılına dayanıyor. Avrupa Birliği’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, Amazon’un Lüksemburg’da vergi avantajları elde ettiğini iddia etmişti. Amazon’un 2017 yılında Lüksemburg’a 250 milyon euro (yaklaşık 270 milyon dolar) geri ödemesine karar vermişti.

n11çabuk hizmete sunuldu

Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinden n11, hızlı teslimat platformu n11çabuk’u hizmete sundu. Platform, e-ticaret siparişlerini 45 dakikada teslim etmeyi vadediyor.

Hepsipay, finansal hizmetlerini perakende sektörünün tamamına açtı

Hepsiburada’nın fintek şirketi Hepsipay, Hepsiburada iş ortakları ve müşterilerine sağladığı finansal hizmetler deneyimini tüm perakende sektörünün kullanımına açtı. Şirket, 2024 sonunda 5 bin perakendeciye ulaşmayı ve 5 yıl içinde Türkiye’nin en büyük fintek şirketi olmayı hedefliyor.

Trendyol, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin partneri oldu

Trendyol, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) resmi “E-Ticaret Hizmetleri Partneri” oldu. Trendyol ile IOC ile işbirliği, Türkiye ile birlikte, Avrupa ülkelerini de kapsıyor. Trendyol’un IOC ile işbirliği, şirketin stratejik yatırımcısı Alibaba’nın dünya çapında geçerli olan olimpiyat partnerliği kapsamında gerçekleşti.

E-ticarette ilk halka arz

Türkiye’de e-ticaret ekosisteminde ilk halka arz gerçekleşiyor. PttAVM.com, halk arz oluyor. Kurum, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yaptı. PttAVM’nin yüzde 15’inin halka arzı planlanıyor.

Trendyolmilla ürünleri 1 Ocak’tan itibaren Trendyol’dan satılmayacak

Yeni e-ticaret kanunu çerçevesinde Trendyolmilla ve diğer Trendyol markalı ürünler, 1 Ocak 2024’te itibaren Trendyol platformu üzerinden satışa sunulamayacak. Trendyol, kendi markaları ile bazı ürünleri platform üzerinden satabiliyordu. Trendyolmilla, Trendyol Man, Trendyol Curve, Trendyol Modest ve Edit by Trendyol markalı ürünler artık platformdan satılamayacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı

mobilya
E-Ticaret

“Mobilya satışında trend artık e-ticaret”

Mobilya sektöründe pandemiyle birlikte başlayan değişim, dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla devam ediyor. Tüketiciler, artık mağaza içi alışveriş alışkanlıklarını terkederek online kanallara yöneliyor. Bu durumun sektörde yeni bir

n11
Markalar

Getir, n11’i satmayı düşünüyor!

Hızlı teslimat platformu Getir’in bir süre önce satın aldığı e-ticaret platformu n11’i satmayı düşündüğü iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Britanya’dan çekileceği; Almanya ve Hollanda operasyonlarını kapatmayı