worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

İtalya’da Amazon’a 10 milyon avro para cezası

İtalya'nın antitröst otoritesi, Amazon'un iki yan kuruluşuna para cezası verdi. Düzenleyici otorite, adil olmayan ticari uygulamalar iddiasıyla toplam 10 milyon avro (10,7 milyon dolar) cezaya karar verdi. ABD'li e-ticaret devi Amazon, karar itiraz edeceğini açıkladı.

amazon

İtalya, ‘haksız’ ticari uygulamalar nedeniyle Amazon’a 10 milyon avro para cezası verdi. Yetkililer, Amazon’un önceden işaretlenmiş alanları olan site tasarımının tüketicilerin seçim özgürlüğünü kısıtladığını ileri sürdü.

“Tüketicilerin seçim özgürlüğü kısıtlanıyor”

Gözlemciler, Amazon’un geniş bir ürün yelpazesi için web sitesinde “Abone Ol ve Kaydet” seçeneğini otomatik olarak önceden işaretli olarak ayarlayarak “tüketicilerin seçim özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtladığını” kaydetti. Ayrıca, bu şekilde tüketicilerin tek seferlik satın almalar yerine düzenli, planlı teslimatları tercih etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtti.

İtalya’nın antitröst otoritesi yetkilisi, yaptığı açıklamada, “Yinelenen satın alma işleminin önceden işaretlenmesi, kişiyi etkili bir ihtiyaç olmasa bile periyodik olarak bir ürünü satın almaya teşvik ediyor ve bu da kişinin seçim özgürlüğünü kısıtlıyor.” dedi.

Amazon karara itiraz edecek

Amazon İtalya’dan yapılan açıklamada, karar itiraz edileceği belirtilerek, “Müşteriler her gün, rutin olarak kullandıkları ürünlerin düzenli teslimatı sayesinde para ve zamandan tasarruf ederek ‘Abone Ol ve Tasarruf Et’ programından yararlanıyor. Müşterilerin, tek bir satın alma fiyatına karşı ekstra indirimle günlük ihtiyaç malzemelerinin periyodik teslimatlarını planlamalarına olanak tanıyan ‘Abone Ol ve Tasarruf Et’ seçeneği, İtalya’daki lansmanından bu yana 40 milyon avrodan (43 milyon dolar) fazla tasarruf sağladı.” ifadeleri yer aldı

Antitröst soruşturmasında ayrıca Amazon’un standart teslimattan daha pahalı olan hızlı teslimat seçeneğini otomatik olarak seçmesi de inceleme altındaydı. Şirket, gelecekte sadece ücretsiz teslimat seçeneğinin ön seçimini yapacağını söyledi ve İtalyan yetkililer de bu taahhüdü kabul etti. Amazon’un 2023 yılındaki uygulamalarından şikayetçi olan İtalya’daki müşterilere tazminat teklif edilecek.

2021 yılında 1,13 milyar avro ceza verilmişti

Amazon, 2021 yılında kendi sitesindeki satıcıları kendi lojistik hizmeti olan Amazon FBA’yı kullanmaya zorladığı için 1,13 milyar avro para cezasına çarptırılmıştı. İtalya’nın rekabet düzenleyici kurumu, bunun “rakip operatörlerin sunduğu lojistik hizmetlerinin zararına ve aynı zamanda kendi hakim konumunu güçlendirmek amacıyla” yapıldığını belirtmişti. Amazon, Amazon Lojistik’in “tamamen isteğe bağlı bir hizmet” olduğunu savunmuştu.

İtalya’da Amazon’a rekor ceza

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı

mobilya
E-Ticaret

“Mobilya satışında trend artık e-ticaret”

Mobilya sektöründe pandemiyle birlikte başlayan değişim, dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla devam ediyor. Tüketiciler, artık mağaza içi alışveriş alışkanlıklarını terkederek online kanallara yöneliyor. Bu durumun sektörde yeni bir

n11
Markalar

Getir, n11’i satmayı düşünüyor!

Hızlı teslimat platformu Getir’in bir süre önce satın aldığı e-ticaret platformu n11’i satmayı düşündüğü iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Britanya’dan çekileceği; Almanya ve Hollanda operasyonlarını kapatmayı