worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticaret ve e-ihracat ekosistemi Ankara’da buluştu

E-ticaret

Konferansta Türkiye ekonomisinin dışa açılan kapılarından biri olan Ankara’da, iş çevreleri, e-ticaret ve e-ihracat farkındalığı için buluştu.

Sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen bölge firmalarında e-ihracat farkındalığı oluşturmayı hedefleyen konferansta, ekosistemin profesyonelleri çeşitli sunumlar yaptı ve e-ihracat tecrübelerini paylaştı.

Ayrıca, sınır ötesi e-ticarette dünyadaki son uygulamalar, trendler ve pratik çözümler hakkında bilgiler sağlandı.

WORLDEF GMY Hasan Basri Demir: ’E-ticaret, ana akım ticaret haline geliyor’

Etkinliğin açılış konuşmasını WORLDEF Genel Müdür Yardımcısı Hasan Basri Demir yaptı. Konuşmasına Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Demir, e-ticaret ekosisteminin deprem bölgesi için elinden geleni yapmaya devam ettiğini belirtti.

E-ticaretin ana akım ticaret haline gelmeye başladığını söyleyen Demir, WORLDEF’in e-ticaret ve e-ihracat alanındaki faaliyetlerine ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk ve tek MEB onaylı e-ticaret ve e-ihracat okulu WORLDEF BUSINESS SCHOOL’dan Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret liderleri kulübü ECOM LEADERS CLUB’a kadar bütün iştiraklerimizde ve faaliyetlerimizde odağımız e-ticaret oldu.

Geçtiğimiz eylül ayında düzenlediğimiz ve Avrupa’nın en büyük e-ticaret etkinliği olarak kayıtlara geçen 9. WORLD E-COMMERCE FORUM’da 21 bin kişiyi ağırladık.

Haziran 2023’te düzenleyeceğimiz 10. WORLD E-COMMERCE FORUM’da 41 ülkeden 100 binden fazla katılımcıyı e-ticaret için buluşturmayı hedefliyoruz.

Dünyanın dört bir yanından 524 konuşmacı, 40 binden fazla Etsy satıcısı, 30 binden fazla Amazon satıcısı ve 250’den fazla servis sağlayıcı şimdiden forumda yerini aldı.

500’den fazla B2B masasında binlerce B2B iş birliğine ev sahipliği yapıyoruz.

Ekosisteme katkıları sebebiyle WORLD E-COMMERCE FORUM, artık “E-Ticaretin Davos’u” olarak nitelendiriliyor.”

Açılış konuşmasının ardından WORLDEF Digital Assets Supervisor Mustafa Taha Tunç, Deal Maker uygulaması hakkında bilgileri katılımcılara aktardı. B2B matchmaking işlemleri sırasında kullanıcıların uygulama üzerinde takip etmesi gereken adımları açıkladı.

Ekosistem profesyonellerinin Keynote Sunumlarından öne çıkanlar şöyle: 

Amazon’da risk almayın

Akan Yürekli Kurucusu Akan Yürekli Keynote Sunumunda dünya çapında e-ticarette 2026 yılında 8 trilyon dolardan fazla gelir elde edileceğinin öngörüldüğünü söyledi. 

ABD pazarı hakkında bilgiler paylaşan Akan Yürekli, 2025 yılında 1 trilyondan fazla e-ticaret geliri olacağını söyleyerek, büyüyen pazarda yer almak gerektiğini vurguladı. 

Amazon’un pazar payının yüzde 37’sini aldığını ve bu büyük pazara girmemenin hata olduğunu, Amazon’da ki iş modellerinin başarıyı ve başarısızlığı doğrudan etkilediğini söyledi. Yürekli, Amazon’da satış yapmak için var olan iş modellerini katılımcılar ile paylaştı, “Amazon’da risk almayın. Markanın üreticisine, satıcısına ya da yasal tedarikçisine ulaşarak Amazon’da wholesale modeli ile satış yapmanızı öneriyorum” dedi.  

‘Sipariş yönetimi sistemi ile depo yönetimi sistemi entegre olmalı’

ParkPalet Kurucu Ortağı Alp Çiçekdağı Keynote Sunumunda “E-ticaretin en önemli konularından ve başarıyı etkileyen en büyük faktörlerden” dediği lojistik alanını ele aldı.

“Ürünleri nasıl satarım sorusunun ardından ürünleri nasıl gönderirim sorusu ortaya çıkıyor. Bunun yanında gitgide öne çıkmaya başlayan ‘Siparişleri en hızlı nasıl hazırlarım?’ konusu, yani fulfillment tarafı önemli hale geliyor. ParkPalet olarak biz de bu noktada çözüm sağlıyoruz” ifadelerini kullanan Çiçekdağı,  “Depolama piyasası da dünyada hızla büyüyen bir alan. E-ticaret depolaması, fulfillment diyince işler nasıl gelişiyor? En önemlisi e-ticaret altyapılarına entegre bir sistemin olması oluyor. Sipariş yönetimi sistemi ile depo yönetimi sistemi de birbirine entegre olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Fulfillment’i diğer depolama yöntemlerinden ayıran özelliğin ürün bazında depolanması olduğunu söyleyen Çiçekdağı, iade tarafının da yurt dışında önemli olduğunu, firma için sürdürülebilir ve az maliyetli olması gerektiğini vurguladı.

Çiçekdağı, ABD’de işlettikleri depoları olduğunu, bunun yanı sıra ABD’de farklı dört depo ile de anlaşmaları olduğunu belirtti. İngiltere, Almanya, Polona ve Dubai’de hizmet verdiklerini ve iki ay içinde de Suudi Arabistan’da operasyon başlatacaklarını duyurdu.

Tek bir gönderi tipi ile kısıtlı olmadıklarını belirten Çiçekdağı, önemli olanın doğru gönderim modeli ve depolama modeli ile çalışmak olduğunu söyledi.

E-ticarette İngilizce’nin önemi

Birebir İngilizce Kurucusu Buğra Balaban globale açılmak isteyen Türk satıcılar için İngilizce’nin önemine değindi. Eğitimlerinin 96’sını online gerçekleştirdiklerini söyleyen Balaban, eğitim içerikleri hakkında katılımcılar ile bilgi paylaştı. Birebir eğitimde daha kısa sürelerde eğitimlerin tamamlanabildiğini söyledi. Birebir modelde kişiye özel yöntem, program ve hedeflerle işleyişin sürdüğünü söyleyen Balaban, bu şekilde daha kısa sürede hedefe ulaşabildiğini açıkladı.

Öğrenme garantisi verdiklerini söyledi. Hedeflenen puan alınmadığı durumda, ücretsiz şekilde tekrar eğitimlerinin verildiğini belirtti. Balaban, eğitim modelleri neler olduğu hakkında bilgiler paylaştı.

E-ticarette dijital pazarlamanın önemi

Digital Exchange Kurucu Ortağı ve CEO’su Emrah Pamuk, dijital pazarlama ile işi büyütmek hakkında sunum yaptı, konunun çeşitli dallara ayrıldığını belirtti.

Dijital pazarlamada dijital varlıkların analizinin öneminden bahseden Pamuk, müşterilerine dijital pazarlama için önce dijital varlıklarını analiz etmelerini tavsiye ettiklerini açıkladı. Markaların dijital varlıklarını hizmet verdikleri ya da verecekleri alana göre oluşturmadığı sürece bütçelerinin boşa gidebileceğini söyledi.

Pamuk, “Dijital varlık analizinden sonra markanın nerede olduğu, hangi pazarda olacağı planlanarak, hangi pazara, hangi hizmetleri, nasıl müşterilere gösterileceği üzerinde durulmalıdır. Artık çalıştığınız coğrafyadaki insanlarında dijital varlıkları büyüdü ve dijital okuryazarlıkları da arttı” ifadelerini kullandı. Etnik pazarlamada uzmanlığı olduğunu belirten Pamuk, mutlaka pazar bazlı analizlerin olması gerektiğini söyledi.

Dijital pazarlamayı üç başlık altında açıkladıklarını belirten Pamuk, “1- E-ticaret, dinamikler, reklam süreçleri, SEO, content süreçleri gibi… 2-E-ihracat. Aslında dünya bizim için çok çok farklı. Çin’den sonra ihracat potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Bölgelere göre çok farklılaşan özellikler, uygulamalar var. E-ihracat süreçlerinde pazar bazlı düşünmek ve hedef kitleye uygun mecraları kullanmak önemli bir noktadır. 3- Markalaşma odaklı büyümek için yapılan yatırımlar bu anlamda önemli bir yer tutuyor” ifadelerini kullandı. 

Influencer Marketing hakkında da konuşan Pamuk, pazar araştırması gerekliliğinin altını çizdi. Konunun her şekilde pazar araştırması, hedef kitle araştırması gibi araştırmaya odaklı hale geldiğini belirtti, “Doğru influencerlarla birden fazla adım atılabilir” dedi.

İçerik Pazarlama için “Content Marketing ise sadece içerik yazmak değil. Birden fazla yöntemi var. Pandemiye kadar içerik denilince bloglara yazı yazmak olarak algılanıyordu. Unutulan şu oldu. E-ticaret sitelerinde, pazaryerlerinde ürün açıklamaları öne çıktı. Bizim en çok uğraştığımız yer ya markamızın pazaryerindeki açıklamaları ya da web sitesindeki açıklamaları için içerik yazmak oluyor. Blog yazısını hep yazı yazmak olarak düşünmeyin. Podcastler, videolar da olabilir. Kısa videolar da ürünleri açıklamak için iyi bir yol. Diğer bir konu başlığı da Video Marketing. Dijital dünya artık bunu istiyor. Meta uzmanları diyor ki beş saniyede sessiz halinde kullanıcı logonu ve mesajını görmeli. Eğer o ilk 5 saniyede kullanıcının ilgisini çekerseniz izlemeye devam ediyor” sözlerini sarf etti.

‘Satış kadar mali altyapıya da odaklanmalısınız’

Investify Kurucu Ortağı Emre Yıldırım, yurt dışında şirket kurma konusunda gelen talepler olduğunu, şirket kuruluşunun yasal süreçlerini iyi bilmek gerektiğini söyledi. 

E-ticaret firmalarının kayıp ve kazançların farkında olmadan ilerleyebildiğini söyleyerek, Investify’ın firmaların, finansal danışmanlık ile vergi yükümlülüklerini, finansal süreçlerini takip etmek üzere ortaya çıktığını belirtti.

Yıldırım e-ticarette başarılı olmanın yolunun iyi bir mali altyapı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Finansal krizde zaman maliyetine katlandığımız, önem verdiğimizin şirketimizin tasfiye olduğunu görürüz. Finansal check-up’ınızı yaptırmanızı öneririz. Satış, pazarlama yani hücuma odaklanıyorsunuz ama savunmaya da önem verin. En ufak mali sıkışıklıkta sorun yaşarsınız. Mali altyapıyı iyi hale getirmeden başarı olmuyor. Genelde başarı hikayeleri takip ediliyor ama emin olun bir o kadar belki daha fazla da başarısızlık hikayeleri var.

E-ticaret sektörü dışında danışmanlık vermiyoruz. E-ticaret bazında araştırma yapıyoruz.

Mali tabloları okuyacak hale gelmenizi öneriyoruz. Investify olarak mali tablolarınızı oluşturup, takip etmenin yanı sıra size finansal okuryazarlık da kazandırmış oluyoruz. 

Geleneksel ticaret gibi hareket etmeyin. E-ticarette izlenebilir ticaret söz konusu. Her şey takip ediliyor. Vergiden kaçınarak sürdürülebilir başarı gelmiyor. Bunlar defaatle denendi ve başarısız olduğu görüldü.”

Finansal okuryazarlığın önemine dikkat çeken Yıldırım, 100 TL’ye alınan bir ürünün doğru fiyata satılarak şirketin özsermayesinden harcanmaması gerektiğini, maliyeti en düşük noktada tutmak gerektiğini söyledi.

Kâr etmeyen bir şirkete kimsenin ortak olmak ya da yatırım yapmak istemeyeceğini belirten Yıldırım, “Ticarete önem verdiğiniz kadar lütfen defans dediğimiz mali sağlamlığı ve finansal check-up’ınızı yaptırın. Bizden hizmet almasanız bile önem verdiğiniz şirketinize bu uygulamaları yaptırın. Şirketlerimizin kapatılmadan, satın alınmadan sürdürülebilir olması için finansal okuryazarlığımızı artırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Yıl sonunda Avrupa’ya, gelecek yıl da Kuzey Afrika’ya açılacağız

Hepsiburada Global Satış Müdürü Ethem Durul sözlerine, Hepsiburada’nın 94 binin üzerinde tedarikçi ile bu tedarikçilerin sunduğu ürün çeşidi ve 12 milyon aktif müşteri ile bir ekosistem olduğunu söyleyerek başladı.

Servislerini ayırdıklarını belirten Durul, “Katma değerli servislerimiz var. Ertesi gün kapında, kapında iade, loyalty programları gibi. İkinci grup tamamlayıcı grup gibi: Lojistik hizmetlerimiz, fulfillment, last mile dağıtım ağımız, gel al noktalarımız. Üçüncü grup dikey servislerimiz: Hepsi Express, HepsiPay, HepsiFly ve Hepsi Global. HepsiGlobal uluslarası e-ticaret platformumuz. Hepsiglobal e-ihracat ve e-ithalat olarak işi tanımlanabilir. İki satış modelimiz var. Hedefimiz nedir derseniz? Buradaki hedefimiz Batı Hindistan’dan İngiliz Kanalı’na kadar, Türkiye’den 4 saatlik uçuş mesafesine kadar müşterilerin aklına gelen e-ticaret platformu olmak” sözlerini sarf etti.

Azerbaycan ve İsrail’de 2022 Haziran’da pilot işlerini kurduklarını belirten Durul, kasımda Azerbaycan lansmanını yaptıklarını, bu yıl da yatırımlarını artıracaklarını belirtti. 

İsrail yatırımımızı da 2023 yılında lansmanını yapmayı hedefliyoruz. 2023 yılı devamında CIS bölgesi ülkeler ive Balkan ülkelerinde yer almak istiyoruz. Çeşitli sistemler ve stratejiler ile buralarda var olacağız.

Yıl sonunda Avrupa, gelecek yıl ise Kuzey Afrika’ya açılma hedefleri olduğunu belirten Durul, “Fulfillment by Hepsiburada Gobal ya da Fulfillment by Seller olarak sistemlerimiz var. Yani satıcının ürünleri depoladığı, stokladığı durum ya da bizim ürünleri depoladığımız sistem. 2023 yılının yarısına kadar aktif olacak Fulfillment by Seller. Diğer modelimiz Fulfillment by Hepsiburada Global de de Hepsiburada Global’in sahip olduğu depolarda, çeşitli ülkelerde satıcının ürünlerinin depolanması yoluyla çalışan bir sistem. Bu sistemimizin de 2023 sonuna kadar hizmete alınacağını söyleyebilirim” dedi.

Hepsiburada Global Satış Müdürü Ethem Durul, operasyonel süreçlerin nasıl olacağı hakkında katılımcıları bilgilendirmesi ile sunumuna devam etti.

E-ticarette başarı uçtan uca müşteri deneyimi ile mümkün

Mechsoft  CEO’su Gökhan Erdoğdu sunumuna “Patronların, çalışanların vizyonu ne kadar büyükse bize göre bir firmanın başarılı olma ihtimali o kadar büyük” sözleriyle başladı.

E-ticarette müşteri deneyimini uçtan uca sağlamak ile başarılı olunacağına inandıklarını söyleyen Erdoğdu, “Online satışlarda bir ürün, hizmet satabiliriz ama önemli olan uçtan uca müşteri deneyimini yaşatabilmek. Tekrar müşterinin alışveriş yapmasını sağlamak.

Müşterilerin deneyimini iyileştirmek için e-ticaret firmaları birçok hizmeti sağlamaya çalışıyor. E-ticaret firmaları müşteri deneyimini yönetebilmek için farklı farklı uygulamaları kullanmak durumunda kalıyor. Örneğin; bir üreticinden e-posta pazarlama, bir diğerinden chatbot hizmeti almak gibi” ifadelerini kullandı. 

Müşteri deneyimini birçok farklı platformdan yürütmenin zor olduğunu vurgulayan Erdoğdu, CloudOffix’in bu noktada hizmet verdiğini söyledi.

Müşteri deneyiminden daha öte bir şekilde faturalandırma, satış yönetimi gibi konuları da tek bir platformdan yönetmenizi sağladıklarını belirten Erdoğdu, CloudOffix’in bulut tabanlı ve geliştirilebilir ve özelleştirilebilir bir uygulama olduğunu söyledi. Firmalara entegrasyona odaklanmak yerine inovasyona odaklanmalarını tavsiye etti.

‘Lojistik e-ticaretin ana damarıdır’

Asset Lojistik Ekspres Kurye Direktörü İbrahim Taşkın, gümrük ve lojistik süreçlerini barındıran bir firma olduklarını söyledi, “Lojistik e-ticaretin ana damarıdır” dedi. E-ticarette başarının temelinde iyi planlama olduğunu belirten Taşkın,  “A’dan Z’ye gönderinizin yolculuğunu öğrenmeniz gerekir. Entegre lojistik çözümlerimize 220 ülkede ulaşılabiliyor” ifadelerini kullandı.

E-ticaretin ağırlıklı bölgelerinin ABD, Avrupa, MENA ve CIS bölgeleri olduğunu belirten Taşkın, bu bölgelerden biri olan Avrupa’da gümrükleme, dağıtım ve iade operasyonlarını sürdürebilecek bir yapıya geldiklerini belirtti. Çeşitli derneklerle işbirliği yaptıklarını söyleyen Taşkın, “Amacımız tüm paydaşlarla hep birlikte e-ticaret ekosisteminin büyütmek” dedi.

‘Haritada ülkeyi bulamasanız da ihracat yapabilirsiniz’

Alibaba İş Geliştirme Müdürü Kubilay Gençkan, alibaba.com‘un Çin menşeili olduğunu ve 36 şirketten oluştuğunu belirtti. Alibaba’nın Çin’deki e-ticaret gelirinin yüzde 65’ini tüm grubu ile domine ettiğini belirten Gençkan dünyanın en büyük e-ticaret grubu olduklarını söyledi.

Türkiye’de üç şirketleri olduğunu hatırlatan Gençkan bunları şöyle sıraladı: Aliexpress, Trendyol ve Alibaba.com B2B pazaryeri.

Gençkan platformun işleyişine ilişkin şunları söyledi:

“Dünyanın 215 farklı ülkesinden tek bir siteye talep geliyor. Ürünlerinizi listelediğinizde tüm dünyaya ürünlerinizi sergiliyorsunuz. Platform 16 dilde çeviri hizmeti sunuyor. Pazaryeri mantığı şudur ki; müşteri bizim müşterimizdir, satıcılar tedarikçilerdir. Müşteri bilgilerini satıcılara vermek istemeyiz. alibaba.com‘da alıcı da satıcı da bilir ki burada alıcı veya satıcı ile tanışabiliyor. Biz tüm dataları veriyoruz ki uzun süreli işbirlikleri kurulsun. B2B bunu gerektirir.”

Gençkan, Türkiye’de Alibaba’da satılan kategoriler hakkında bilgi verirken, tüm kategorilerin iyi satışlar gerçekleştirdiğini belirtti. Her kategoriden her ürün grubundan ürünlerin platformlarında yer aldığını söyledi. alibaba.com‘da en çok talebin ABD’den geldiğini, arkasından Pakistan, Mısır, Avrupalı ülkeler ve Kanada’nın geldiğini belirtti. 

Gençkan, Alibaba üzerinden e-ihracat yapmanın avantajlarını şöyle anlattı:

“İhracatın sınırı yok. Haritada ülkeyi bulmakta zorlanabilirsiniz ama ihracat yapabilirsiniz.

Alibaba ile yetinme, müşterini takip et, mail at, ara. Çünkü alıcı taraf, Alibaba’da başka satıcılara da talep gönderiyor olabilir. alibaba.com‘da yer alan iletişim numaraları legaldir, kayıt edilebilir, saklanabilir. CRM sistemlerinize veya excel listelerinize kaydedebilirsiniz. alibaba.com‘un üyelik ücretleri söz konusu ancak para ve emek, ikisi birleştiğinde Alibaba.com ihracat için çok büyük potansiyeller sunuyor. Alibaba bir firmanın ihracata gireceği en ucuz ve en hızlı yoldur.”

İngiltere merkezli pazaryeri üzerinden satış

Fruugo Hesap Yöneticisi Nino Shahiari, İngiltere merkezli pazaryeri Fruugo’nun 46 farklı ülkede satış yaptığını, satıcıların ve üreticilerin hangi ülkeye satış yapmak istediklerini seçtiğini, sonrasında kendilerinin yardımcı olduklarını söyledi. Sistemlerinde üç ülke seçme zorunluluğu olduğunu belirten Shahiari, “Sizin markanız ve ürünleriniz için reklamlar yapıyoruz. Bizim platformlarımızda her zaman için Google Shopping’de ücretsiz şekilde reklamınızı yapıyoruz. Her ülkede yerel ödeme seçenekleri sunuyoruz. Mesele müşteri İngiltere’de yerel ödeme yöntemi yapmak istiyor, yerel para birimi ile ödemek istiyor ama siz satıcı olarak dolar veya Euro fiyat verip ödemeyi de bu şekilde alıyorsunuz. Sipariş geldikten sonra 14 gün içinde teslim edilmeli, müşteri her nerede olursa olsun 14 gün içinde teslimat yapılıyor” dedi.

Çeşitli entegrasyon ortakları olduğunu söyleyen Shahriari, firmaların hangi entegrasyon firması ile çalışmak isterse onunla çalışabileceğini söyledi.

Her yerde olmak önemli, çünkü müşteri her yerde

Onreon Kurucusu ve CEO’su Ömer Faruk Ünsal, ETBİS verilerine göre 2022’de 480 bin işletmenin e-ticareti deneyimlediğini söyledi. Ünsal, “480 bin işletmenin 2020 yılında 350 bin tanesi tek bir kanalda satış yaparken, 2022 yılında sayı 395 bine ulaşıyor. E-ticaret yapan işletme sayısı ise bir önceki yıla göre değişmiyor. Online’da her yerde olmak önemli çünkü müşteri her yerde. E-ihracat anlamında da bu böyle. Benim müşterim beni her yerden görebilmeli ve bana ulaşabilmeli. Geçen yılın rakamlarına bakınca maalesef bu oranlarda gerileme var. Tek pazaryeri veya iki pazaryerine kanalize olmayı tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Ürün açıklamalarında fotoğraf dönemi bitiyor’

BusinessUp! Kurucusu Önder Türker verdikleri hizmetleri anlattı ve e-ticarette performans pazarlamada dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Ürün açıklamalarında fotoğraf döneminin bitmeye başladığı ve video kreatiflerinin önemli olduğu söylendi. E-ihracat odaklı performans pazarlama ajansı olarak e-ihracat yapılmasının önemini vurguladı.

‘E-ihracatla ilgili alınabilecek birçok teşvik var’

Shopiverse Satış & Operasyon & İş Ortaklıkları Direktörü Sedat Ateş sınır ötesi e-ticaret yol haritasını açıkladı. Ateş, süreci e-ticaret, e-ihracat, ihracat-e ve global pazarlar olarak sıraladı. 

E-ihracat ile ilgili alınabilecek birçok teşvik olduğunu belirtti.  Shopiverse olarak 3 kıtada 20’den fazla ülkede 50’ye yakın global pazaryeri ile entegrasyon kurduklarını belirten Ateş, 50’den fazla e-ticaret deposu ile anlaşmalar sağladıklarını ve Shopiverse yazılımına entegre ettiklerini söyledi. 

‘Püf nokta, bir yerden başlamak’

T-Soft E-Ticaret Satış Direktörü Tolgay Çetinkaya 9 yılda Türkiye’ye 374 e-ihracatçı kazandırdıklarını belirtti. Düşük bütçelerle başlayıp şu anda yurt dışına 500’ün üzerinde ürün gönderimi yapan markaları olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Al sat firması, üretici de değiller. Üretici olunca daha hızlı sonuç alınsa da büyümek için illa üretici olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

Sunumuna başarı hikayeleri ile devam eden Çetinkaya, birçok markanın e-ihracat yaparak başarılı olduğunu söyledi, “Kendinizi üretici değilim, nasıl başlayacağım gibi sebeplerle kandırmak yerine işe başlamaya odaklanın. Püf nokta, bir yerden başlamak” dedi.

‘Gelir paylaşımlı finansman ile sorunlar çözülüyor’

WorqCompany  İş Geliştirme Müdürü Tuğçe Yapıcı, Türkiye’de bir ilk olan gelir paylaşım modeli ile e-ticaret yapmayı sağladıklarını belirtti. Yapıcı, dünyada örnekleri olan bu modelin ortaya çıkışında e-ticarette var olan sorunların göz önüne alınması olduğunu söyledi, “E-ticaretin işletme sermayesi problemi var düşüncesi ile ortaya çıktık. Sermaye olmadan büyüme yavaş kalıyor. 

Satılan ürüne talep çok fazla diyelim ki ama stok yok. Bu durum e-ticaret işletmeleri için kötüdür. Bu durumda çok hızlı şekilde ürün alımı yapmak lazım ama finansal sorunlar olabiliyor ve geleneksel finansmanlar bu problemi çözemiyor. Gelir paylaşımlı finansman ile geleneksel finansmanların çözemediği sorunlar çözülebiliyor” ifadelerini kullandı. 

Keynote Sunumların ardından konferans panellerle devam etti. Panellerin konu başlıkları ve konuşmacılar şöyle:

Perakendenin geleceği konuşuldu

Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun moderatörlüğünde, ’Perakende 5.0 Geleneksek ve Dijital Perakendenin Sentezi’ başlıklı panelde SETRMS sahibi Muhammed Fatih Çelikten, Orka Holding İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Kübra Orakçıoğlu Kazan ve Sefamerve Genel Müdürü Ömer Balkaya konuşmacı olarak yer aldı.

E-ticarette metaverse adımları

Sonrasında Via Consulting Kurucusu Dr. Kamil Bayar moderatörlüğünde ‘Metaverse ile İnternetin Yeni Çağında E-Ticaret’ başlıklı panel gerçekleşti. Burada da TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, Vemaker Kurucu Ortağı Kerem Gençler ve Baştürk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Baştürk konuşmacı olarak yer aldı.

ABD’de e-ticaret ele alındı

Konferansın son panelinde ise WORLDEF Genel Müdür Yardımcısı Hasan Basri Demir moderatörlüğünde ‘Amerika’da E-Ticaret’ ele alındı. Panelde Akan Yürekli, ShipTroy İş Geliştirme Direktörü Deren Karaca, GOzeGOGlobal Kurusucu Gökhan Karamırnak ve ShopiVerse Satış&Operasyon&İş Ortakları Direktörü Sedat Ateş konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte CloudOffix, Navlungo, InterPatent ve JCI Çankaya gibi ekosistemin önemli firmaları da yer aldı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.