worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon Türkiye’de KOBİ sayısı 45 bine ulaştı

amazon türkiye

Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan, Bloomberg HT’de yayınlanan “Gündem Teknoloji” programında yaptığı açıklamada, Türk KOBİ’lerin 500 milyon avro ihracat gelirine ulaştığını vurguladı. Ayrıca, Amazon’un İstanbul Tuzla’daki lojistik tesis yatırımının büyüklüğünün 100 milyon dolar olduğuna işaret etti.

“KOBİ’lerin ihracatı 500 milyon avroyu aştı”

Karadoğan, şunları söyledi: “Amazon, KOBİ’lerin yurt dışına açılmaları için önemli bir platform. Amazon Türkiye’de ürün satışı gerçekleştiren KOBİ’lerin sayısı 45 bine ulaştı. KOBİ tarafında bir önceki yıla göre büyüme yüzde 50 oldu. KOBİ’lerin 2022 yılında gerçekleştirdiği ihracat 500 milyon avroyu aştı. Doğu Anadolu’daki KOBİ’lerin büyüme oranındaki artış hızı diğer bölgeleri geçti. 2022 yılında Doğu Anadolu’daki KOBİ’lerin artış hızı yüzde 104 oldu. İkinci sırada Güneydoğu Anadolu ve onu Karadeniz izliyor. Bir KOBİ, ürününü, Almanya’daki lojistik tesisimize koyup farklı ülkelere buradan satış yapabiliyor.”

“E-ticaret hacminin yıllık yüzde 10 artması bekleniyor”

Hakan Karadoğan, küresel e-ticaret hacmi konusunda değerlendirmelerde de bulundu: “Global e-ticaret sektöründeki büyüme ivmesi devam ediyor. Pandeminin e-ticaret üzerinde ivmelendirici etkisi vardı. 2020 yılında e-ticaretin toplam perakendedeki payı yüzde 17,8 seviyelerine gelmişti. Pandemide sağlanan ivme devam etti ve 2021’de yüzde 18,8’e ulaştı. Ekonomik karşılığının ise 5.2 trilyon dolar seviyesine çıktığını söyleyebiliriz. İvmenin çoğu Kuzey Amerika’dan ve Asya’dan geliyordu; artık diğer coğrafyalardan da geliyor. 2025’de Doğu Avrupa’nın hızının, Batı Avrupa’yı geçmesi, e-ticaret hacminin yıllık yüzde 10 artması bekleniyor.”

Amazon Türkiye, Tuzla’da 100 milyon dolarlık lojistik tesis yatırımı yapıyor

Hakan Karadoğan, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de yeni lojistik merkezini İstanbul Tuzla’da hayata geçirdik. Büyüme performansından memnunuz. En geniş ürün yelpazesini müşterilere uygun fiyattan ulaştırma hedefimiz var. Lojistik merkezi 100 milyon doların üzerinde bir yatırım. 61 bin metrekarelik bir tesis yatırımı. Artan müşteri talebini buradan sağlıyoruz. Amazon’da lojistik merkezleri çok önemli. Dünya genelinde 400 adet lojistik merkezi var. Amazon Türkiye’deki lojistik merkezinde de aynı operasyonel süreç işliyor.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler