worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu’ndan Amazon lobicilerine yasak

lobi

Avrupa Parlamentosu (AP), e-ticaret devi Amazon temsilcilerinin parlamento binalarına girişini yasakladı. Amazon’un 14 lobicisinin parlamento giriş kartları iptal edildi.

Amazon temsilcileri, artık Avrupa Parlamentosu’a giremeyecek. AP’nin bu kararı, aktivist grupların, Amazon’daki şeffaflık ve çalışma koşulları konusundaki baskılarının ardından alındı. E-ticaret devi Amazon’un lobicileri, şeffaflık ve çalışma koşulları konusundaki anlaşmazlıkların bir parçası olarak Avrupa Parlamentosu’ndan men edilecek. Bir şirketin temsilcilerinin Avrupa Parlamentosu’na girmesinin yasaklanması ikinci kez yaşanıyor. Son olarak 2017 yılında tarımsal kimya şirketi Monsanto’nun temsilcilerinin parlamentoya girişi yasaklanmıştı.

Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan açıklamada, bir grup milletvekilinin, şirketin işçi hakları ve çalışma koşullarına yaklaşımı konusunda kendileriyle görüşmeyi defalarca reddettiğini söyleyerek, bu yönde yaptığı çağrının ardından Amazon lobicilerine parlamento binasında bulunma izni veren giriş kartlarının geri çekileceğini belirtti.

“Avrupa’daki politikacılarla ilişkilerimizi ciddiye alıyoruz”

Amazon’dan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı; “Politika yapıcılarla yapıcı bir şekilde ilişki kurmak istediğimiz için bu karar bizi hayal kırıklığına uğrattı. AB’de 25 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren ve şu anda burada 150 binden fazla daimi çalışanı olan bir şirket olarak, Brüksel’deki ve Avrupa genelindeki politikacılarla ilişkilerimizi son derece ciddiye alıyoruz.”

Lobiciler, düzenlemeleri şekillendirmek için şirketler adına görev yapıyor

Avrupalı ve ABD’li kanun yapıcılar, artık ‘Büyük Teknoloji’ye ve jeneratif yapay zeka gibi hızla gelişen teknolojilerin nasıl düzenleneceğine odaklanıyor. Şirketler, parlamento lobicilerini genellikle düzenlemeleri şekillendirmek için merkezi bir kanal olarak kullanıyor. Amazon yıllardır, depolardaki ücret ve koşullar gibi konulardan grubun sendikalaşmaya yaklaşımına kadar, çalışanlarına nasıl davrandığı konusunda savunuculuk gruplarından inceleme ve ret aldı.

Amazon, lobicilik için 8.8 milyon avro harcadı

Seattle merkezli şirket, ayrıca, son zamanlarda AB, Birleşik Krallık ve ABD’deki düzenleyici kurumlarla, operasyonlarının ve pazar yerindeki satıcılara yönelik muamelenin rekabete aykırı riskler oluşturup oluşturmadığı da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede tartışmalarda yer aldı. Avrupa Parlamentosu’nun şeffaflık kaydı, Amazon’un şubat ayında tesislerine erişim için 14 kişiye akredite olduğunu gösterdi. Şirket, ayrıca, aralarında FleishmanHillard ve FTI’ın da bulunduğu uzun bir aracılar listesi üzerinden milletvekillerine lobi yapıyor.

Kayıtlara göre Amazon, 2022 yılında lobicilik faaliyetleri için yaklaşık 3 milyon avro harcadı. Kâr amacı gütmeyen araştırma ve kampanya grubu Corporate Europe Observatory’ye göre, Amazon, 2013 yılından bu yana Avrupa kurumlarında lobi faaliyetleri için yaklaşık 18,8 milyon Avro harcadı.

Amazon çalışma koşullarıyla ilgili oturuma katılmayı üçüncü kez reddetti

İstihdam ve sosyal işler komitesindeki milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’ya bir mektup yazarak, Amazon’un lobi rozetlerinin geri alınmasını talep etmiş ve Amazon’un ocak ayında depolarındaki çalışma koşullarıyla ilgili bir oturuma katılmayı reddettiğini belirtmişti. Komite, şirketin 2021’den bu yana şirketin üçüncü kez katılmayı reddettiğini kaydetti.

Amazon’un, “kısa süre önce haber verilmesini” bahane ederek katılmayı reddettiği açıklandı. Açıklamada, “Üyelerin Amazon tarafından lobi faaliyetlerine tabi tutulurken aynı zamanda Avrupa vatandaşlarının çıkarlarını temsil etme ve AB antlaşmaları ile AB çalışma yasalarında yer alan temel hakların ihlal edildiği iddialarını araştırma hakkından mahrum bırakılması mantıksızdır.” denildi. Bunun üzerine 30’dan fazla sivil toplum grubundan oluşan bir heyet, Metsola’ya AP milletvekillerinin çağrısını destekleyen bir açık mektup yazdı.

“14 rozet iptal edilecek”

AP İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Dragoș Pislaru, Amazon çalışanlarının AB ülkelerindeki çalışma koşullarına ilişkin endişeler dile getirildiğinde bu duruma kayıtsız kalamayacaklarını ifade etti. Pislaru, “14 uzun süreli erişim rozetinin iptal edileceğini ve bir sonraki duyuruya kadar yenilerinin verilmeyeceğini” söyledi. Avrupa sendika grubu UNI Europa’nın bölge sekreteri Oliver Roethig ise, yasağın “Amazon’un anti-demokratik davranışlarına müsamaha gösterilmeyeceğini” gösterdiğini kaydetti.

Amazon, Avrupa’daki 270 milyon dolarlık vergi mücadelesini kazandı

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye