worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon, Suudi Arabistan’da 5.3 milyar dolarlık iki veri merkezi inşa edecek

veri merkezi

E-ticaret devi Amazon, Suudi Arabistan’da 5.3 milyar dolar yatırımla iki yeni veri merkezi inşa edecek. Yılbaşında Meksika’da iki veri merkezi inşa eden şirket, Amazon Web Services‘in (AWS) operasyonlarını dünyanın dört bir yanında genişletiyor.

Amazon, Suudi Arabistan’ın gelişen teknoloji endüstrisinde büyük bir pay sahibi olduğunu açıklayan en son yüksek teknoloji devi oldu. Şirket, Suudi Arabistan Krallığı’nda veri merkezleri kurmak ve bölgede önemli bir bulut varlığı oluşturmak için 5,3 milyar dolardan fazla yatırım yapma planını açıkladı.

Suudi Arabistan, bölgenin teknoloji merkezi olmayı hedefliyor

MENA bölgesinde bulut hizmetlerine yönelik talebi karşılamak üzere yatırımlarına devam eden şirket, Suudi Arabistan’da iki yeni veri merkezi kurmayı planlıyor. Böylece bölgedeki müşteri verileri güvenli bir şekilde depolanabilecek. AWS, bölgedeki teknolojiyi desteklemek amacıyla Suudi Arabistan’daki veri merkezleri için 5,3 dolar yatırım yapacak.

Yatırım, Suudi Arabistan’ın World Expo 2030 öncesinde “Orta Doğu’nun teknoloji merkezi olma hedefi” ile uyumlu bir şekilde yerel bulut yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan eğitim programları da içeriyor. AWS’nin Suudi Arabistan’daki bulut altyapısı planı, ülkenin Orta Doğu için bir teknoloji merkezi olma planlarını destekliyor. Nitekim Suudi Krallığı, Riyad’da düzenlenecek World Expo 2030’a ev sahipliği yapmadan önce kendisini dijital teknolojilerde küresel bir lider olarak konumlandırıyor.

“AWS Altyapı Bölgesi” adlı bir bölge kurulacak

Amazon’un bulut birimi tarafından yapılan açıklamaya göre, AWS, 2026 yılında Suudi Arabistan’da “AWS Altyapı Bölgesi” adını verdiği bir bölge kuracak. Bu bölgede teknoloji geliştiricilerine, mevcut işletmelere, yeni kurulan şirketlere ve girişimcilere bulut tabanlı teknoloji çözümlerini kullanabilecekleri kapsamlı bir veri merkezi altyapısı sunacak.

“AWS, Orta Doğu’da bulut hizmetleri talebini karşılamayı amaçlıyor”

AWS altyapı hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Prasad Kalyanaraman, yaptığı basın açıklamasında, “Yeni AWS Bölgesi, kuruluşların bulutun tüm potansiyelini ortaya çıkarmasını ve bilgi işlem, depolama, veritabanları, analitik ve yapay zeka gibi AWS teknolojilerini kullanarak işletmelerin ve kurumların müşterilerine hizmet verme biçimlerini dönüştürmesini sağlayacak.” dedi. Kalyanaraman, AWS’nin bulut altyapısında mevcut güvenlik ve esneklik seviyelerini güçlendirmeyi ve Orta Doğu’da bulut hizmetlerine yönelik hızla artan talebi karşılamayı amaçladığını” söyledi.

Amazon; Suudi Arabistan’da Google, Oracle ve Microsoft ile rekabet edecek

Amazon, ABD merkezli bulut altyapısı rakipleri Google, Oracle ve Microsoft ile Çinli rakibi Huawei ile birlikte Suudi Arabistan’da bölgesel merkez kurmak için hareke geçti. Microsoft, Suudi Arabistan’da küresel bir süper ölçekleyici buluta 2,1 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Oracle da yeni bulut alanları açmak için 1,5 milyar dolar yatırım yapacak. Çinli rakibi Huawei de Suudi Arabistan’daki hizmetleri için bulut altyapısına 400 milyon dolar yatırım yaptı.

Amazon nükleer veri merkezi kampüsünü 650 milyon dolara satın alıyor

Öte yandan, Amazon, Talen Energy’nin Pennsylvania’daki nükleer enerji santralinin yanında bulunan veri merkezi kampüsünü satın almayı kabul etti. Anlaşma şartlarına göre Talen, AWS veri merkezi kampüsüne, tesisin yanında sahip olduğu nükleer enerji santrali Susquehanna’dan doğrudan bağlantılı, karbonsuz enerji tedarik edecek.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye