worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sınır ötesi e-ticaret için emsal karar: Amazon, Birleşik Krallık’taki ‘marka’ davasını kaybetti

amazon

Amazon’un, ABD web sitesinde başka bir tarafın aynı markalı ürünlerini İngiliz müşterilere tanıtarak, İngiliz ticari marka haklarını ihlal ettiğine hükmedildi. Kararın Birleşik Krallık ve Avrupa’daki diğer ticari marka sahipleri ve lisans sahipleri için sonuçları olabilir.

Amazon’un, ABD’deki web sitesinde İngiliz müşterileri hedef alarak Birleşik Krallık ticari markalarını çaldığı yönündeki kararı destekleyen Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’ndeki itirazı reddedildi. Yüksek mahkemenin kararı sınır ötesi e-ticaret yapan şirketler için emsal olarak görülüyor.

Dava, marka adı ve logo üzerinde dönüyor

Hollanda merkezli bir şirket olan Lifestyle Equities, 2019 yılında Amazon’a Londra’da dava açmıştı. E-ticaret devinin, ‘Beverly Hills Polo Club’ kelimeleri ve çeşitli ürün kategorilerinde kullanılan bir logo için Birleşik Krallık’taki tescilli ticari markalarını çaldığı iddia edilmişti. Dava, ‘Beverly Hills Polo Club’ kelimelerinin veya bu kelimelerden oluşan logonun bir at ve binici resmiyle birlikte kullanılması etrafında dönüyor.

Lifestyle Equities, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’ndeki bu ticari markaların sahibi. Marka etiketleri diğer öğelerin yanı sıra giyim, bagaj, saat ve parfüm üzerinde bulunabiliyor. ABD’deki ilgili ticari markalar, aynı markalı ürünler üreten Lifestyle Equities ile ticari olarak ilgisi olmayan bir kuruluşa ait. Bu ürünler Amazon.com aracılığıyla İngiliz ve Avrupalı ​​müşterilere satışa sunuluyor.

Amazon’a “ticari marka soygunu” suçlaması

Lifestyle Equities’e göre Amazon, reklam ve satış teklifleriyle Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’ndeki tüketicileri hedef alarak, ticari marka haklarını ihlal etti. Şirket, 2019 yılında İngiltere’de e-ticaret pazarının lideri Amazon’a dava açmıştı ancak davayı kaybetmişti. Bu karar, daha sonra temyiz mahkemesi tarafından bozuldu. ABD markalı ürünler, Birleşik Krallık’taki tüketicileri hedef alıyordu. Amazon’a “ticari marka soygunu” suçlaması yapıldı. Temyiz mahkemesi, Amazon’daki iki sanığa ihtiyati tedbir kararı verdi. Lifestyle Equities’in tazminat talebi kabul edildi.

Amazon, Avrupa’daki 270 milyon dolarlık vergi mücadelesini kazandı

“Amazon, Birleşik Krallık’taki tüketicileri hedef alıyor”

Amazon, önceki karara itiraz ederek, İngiltere Yüksek Mahkemesi’ndeki hukuk mücadelesini hızlandırdı. Ancak yüksek mahkeme, oybirliğiyle alınan bir kararla Amazon’un itirazını reddetti. Lord Briggs ve Lord Kitchin, tüm mahkemenin desteklediği ortak bir karar vererek, Amazon’un eylemlerinin Birleşik Krallık’taki tüketicileri hedef aldığını doğruladı. Mahkeme, Amazon’un ABD markalı ürünleri ABD web sitesinde gösterdiğini ve bunları Birleşik Krallık’a teslimat için uygun hale getirdiğini tespit etti. Yüksek Mahkeme, söz konusu ticari markalı ürünlerle ilgili olarak Amerikan Amazon web sitesinde İngiliz tüketicilerin hedef alındığı konusunda temyiz mahkemesi ile aynı fikirde olduğunu deklare etti.

İngiltere’deki müşteriler için “Birleşik Krallık’a Teslim Et” seçeneği çıkması delil olarak görüldü

Tespitlere göre mahkemenin odaklandığı kilit nokta şu; Birleşik Krallık’ta bulunan bir kullanıcı Amazon’un ABD’deki web sitesinden alışveriş yaptığında “Birleşik Krallık’a Teslim Et” onay kutuları otomatik olarak ekleniyor. Yüksek mahkemeye göre bu özellik, ABD markalı ürünlerin varış noktası olarak Birleşik Krallık’ı hedeflemek anlamına geliyor.

Sınır ötesi e-ticaret için emsal karar

Yüksek mahkemenin kararının bir sonucu olarak, temyiz mahkemesi tarafından verilen tazminatlara ilişkin soruşturma emri ve ihtiyati tedbir, Lifestyle Equities için büyük bir zaferin sinyalini vererek yürürlükte kalıyor.

Bu karar, uluslararası alanda faaliyet gösteren e-ticaret platformları için emsal teşkil ederek, ticari marka yasalarına bağlı kalmanın ve sınır ötesi e-ticaret düzenlemelerine uygunluğun önemini vurguluyor. Kararın ayrıca, diğer online perakendecilere karşı benzer yasal işlemlerin kapısını açabileceği belirtiliyor.

“Karar, ülke dışındaki sitelerin İngiliz tüketicileri hedeflemesini engelleyecek”

Fikri mülkiyet avukatı Jemma Green, Reuters’e verdiği demeçte, kararın marka sahiplerinin artık Birleşik Krallık dışındaki web sitesi operatörlerinin ülke içindeki tüketicileri hedeflemesini engellemek için “çok daha güçlü haklara” sahip olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Uzmanlar, Birleşik Krallık’a teslimat hizmetleri sunan herhangi bir e-ticaret sitesinin, Birleşik Krallık’tan alışveriş yapanları “hedeflemekten” kaçındığını veya satılan malların Birleşik Krallık ticari markalarını kopyalayıp kopyalamadığını kontrol ettiğini artık açıkça belirtmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye