worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Etsy, Türkiye’de yasal işletim ücretini artırdı

yasal işletim ücreti

Etsy, Türkiye’deki satışlara uyguladığı yasal işletim ücretini yüzde 1.10’dan yüzde 2.27’ye yükseltiyor. Yeni işletim ücreti, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yasal işletim ücretleri güncellemesi yapılan başka ülkeler de var!

Etsy, 1 Nisan 2024’ten itibaren bazı ülkelerde yasal işletim ücretlerini güncelliyor. Bu ücret, Türkiye’de yüzde 1.10’dan yüzde 2.27’ye yükseltilecek. Bu ücret, satıcı adresine bağlı olarak ürün fiyatı ve kargo maliyetleri üzerinden hesaplanıyor. Bu ücret, ilgili ülkelerdeki Etsy satıcıları için maliyetlerin artışı anlamına geliyor.

Etsy Yasal İşletim Ücreti nedir?

Etsy’nin yasal işletim ücreti, ürün fiyatına artı olarak kişiselleştirme maliyetleri, nakliye maliyetleri ve hediye paketi ücretleri üzerinden tahsil ediliyor. Satıcıların artan ücreti maliyetlere eklemek dışında herhangi bir işlem yapmasına gerek olmuyor. Etsy’de Yasal İşletim Ücreti “Ödeme Hesabı > Son Etkinlikler” bölümünde bir satır öğesi olarak görülebiliyor.

Yerel düzenlemeler işletim ücretini etkiliyor

Etsy Yasal İşletme Ücreti, Temmuz 2021 tarihinde uygulamaya konuldu. Yerel yönetim düzenlemeleri, Etsy satıcılarına işletme ve hizmet sağlama maliyetlerini daha pahalı hale getiriyor. Bu ek giderin bir kısmının karşılanması için “Yasal İşletim Ücreti” getirilmişti. Geri kalanını ise Etsy karşılıyor. Türkiye gibi bazı ülkelerde hükümet düzenlemeleri sebebiyle maliyetler arttığı için Etsy Yasal İşletim Ücretleri de buna bağlı olarak güncellendi.

İşletme Ücreti ne kadar olacak?

1 Nisan 2024’ten itibaren aşağıdaki ülkelerde Yasal İşletim ücretleri artacak:

  • Türkiye – %1,1’den %2.27’ye,
  • Birleşik Krallık – %0,25’ten %0,32’ye,
  • Fransa %0,40’tan %0,47’ye,
  • İtalya %0,25’ten %0,32’ye,
  • İspanya %0,40’tan %0.72’ye yükselecek.

Buna göre, örneğin; İspanya’daki Etsy satıcılar 20 avroluk bir siparişte Yasal İşletim Ücretinde 6 sentlik bir artış görecek. Ayrıca, aşağıdaki ülkelerdeki satıcılardan da Yasal İşletim Ücreti alınacak:

  • Hindistan – %0,29
  • Vietnam – %1,24

Etsy, belirli ülkelerdeki satıcılardan, mevcut satış maliyetlerine ek olarak bir miktar Yasal İşletim Ücretleri alıyor. Bu ücret, ürün fiyatı ve nakliye masrafları (varsa hediye paketi ve kişiselleştirme masrafları dahil) üzerinden alınıyor ve satıcının bulunduğu yere göre değişiklik gösteriyor.

Etsy’de neden Yasal İşletim Ücreti var?

Etsy, birçok ülkede iş yapma maliyetinin bu ülkelerdeki yeni düzenlemelerle artmasının ardından Yasal İşletme Ücretini uygulamaya koydu. Bu ücret, bu alanlardaki satıcılara hizmetlerini sunmaya devam etmelerine yardımcı oluyor. Yasal İşletim Ücretleri, geçerli olduğu durumlarda KDV’ye tabi olacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye