worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon, Hindistan’daki gıda dağıtım hizmetini durduruyor

Amazon

Amazon Food olarak bilinen hizmetin 29 Aralık tarihinden itibaren durduracağı söylendi. Geçiş sürecinde hem bu hizmeti kullanan tüketicilerin hem de ortaklarının etkilenmemesi için elinden geleni yapacağı ifade etti.

Firma, Hindistan’da geçen yıl 18 milyar ila 20 milyar dolar elde ettiğini açıklamıştı. Ama yine de rakibi ve Walmart tarafından 16 milyar dolara satın alınan Flipkart’ının gerisinde kaldı ve beklenen getiriyi alamadı.

E-Ticaret devi, Hindistan’ın bazı bölgelerinde gıda dağıtım operasyonlarını 2020 yılının Mayıs ayında başlattı. Şirket, bu hamlesiyle Zomato ve Swiggy gibi sektörün büyük oyuncularıyla rekabet içinde olmayı planlıyordu. Hindistan’a 6,5 ​​milyar dolardan fazla yatırım yapan şirket, Amazon Food adı verilen gıda dağıtım hizmetini Bengaluru’nun belirli bölgelerinde başlatmıştı. Şirket ilk olarak geçen yıl Hindistan’da hizmete başlamayı planlamıştı, fakat daha sonra bu planlar mart ayına ertelendi. Covid-19 pandemisi nedeniyle ise beklenen tarihte başlatılamamıştı.

Şirketin Hindistan’a yatırım planları 2020 yılının Ocak ayında Amazon‘un kurucusu Jeff Bezos, şirketin Hindistan’da yer alan küçük işletmelere 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Yeni Delhi’de düzenlenen bir konferansta açıklamalar yapan Jeff Bezos, şirketin Hindistan’da yer alan küçük işletmelere toplamda 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Ama bu Covid-19 pandemisinin henüz başlamadığı bir dönemde yapılan bir yatırımdı.

Amazon Alexa için yaptığı geliştirme odaklı yatırımları azaltabilir

Şirket, geçen ay Amazon CEO’su Andy Jassy, maliyetleri düşürmek amacıyla şirket içinde önemli bir inceleme başlattığı haberiyle gündeme geldi. İncelemenin önemli nedenlerinden birinde ise Amazon’un donanım ve akıllı ev stratejisinin en önemli parçası olan Alexa vardı. Şirketin donanım birimi son yıllarda 5 milyar doların üzerinde zarar yaşadı.

Söz konusu zararı azaltmak isteyen firma, e-ticaret devinin en popüler ürünleri arasında yer alan Alexa’yı inceleme altına aldı. İncelemenin ana konusu ise Alexa’nın geliştirilme süreci. Kısacası e-ticaret devi, inceleme ile birlikte Alexa’ya yapılacak olan yatırımın mantıklı olup olmayacağını anlamaya çalışıyor. İnceleme sonucunda olumsuz bir karar çıkması durumunda ise şirketin Alexa için yaptığı geliştirme odaklı yatırımlar azalabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

pop-up
Markalar

Trendyol, ilk pop-up mağazasını Riyad’da açtı

Trendyol, Körfez Bölgesindeki ilk pop-up mağazasını Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da açtı. Açılış lansmanına ünlü dizi oyuncuları Simay Barlas ve Halit Özgür Sarı da katıldı.