worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Avrupa’da B2B e-ticaret 1,5 trilyon dolarlık dönüm noktasına ulaştı

Almanya, Fransa, Hollanda ve İsveç'teki en büyük e-ticaret sitelerinin yüzde 57'si B2B hizmetleri sağlıyor; ancak yalnızca yüzde 50'si sınır ötesi e-ticaret gönderimi yapıyor.

avrupa'da b2b e-ticaret

Avrupalı “şimdi al sonra öde (BNPL)” sağlayıcısı Billie’nin raporuna göre, Avrupa’da B2B e-ticaret artık 1,5 trilyon dolarlık bir sektör haline geldi. Raporda, “E-ticaret, işletmeden tüketiciye (B2C) baskın bir rol oynasa da, Avrupa’da B2B e-ticaret pazarına hala çok fazla nüfuz edemedi.” deniliyor.

Avrupa’da B2B e-ticaret verileri

  • B2B alıcılarının sadece yüzde 50’si e-ticaret platformlarını kullanıyor.
  • İskandinavya bundan bir istisnadır. Burada B2B şirketlerinin yüzde 92’si satışların internet üzerinden gerçekleşiyor. Her dört B2B şirketinden biri e-ticaret yoluyla satış yapıyor.
  • Almanya, Fransa, Hollanda ve İsveç’teki en büyük e-ticaret web sitelerinin yüzde 57’si B2B hizmetleri sağlıyor; ancak sadece yüzde 50’si sınır ötesi gönderimi yapıyor.
  • Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık, B2C’deki öne çıkanları gibi en büyük B2B e-ticaret pazarları olarak başı çekiyor.

Kurumsal alıcıların yüzde 50’si e-ticaret platformlarını kullanıyor

Raporda şu ifadeler yer alıyor; “E-ticaret, B2C işlemlerdeki daha büyük rolüne kıyasla genel B2B satışlarının daha küçük bir bölümünü temsil ediyor.” Bu ifadeleri bir perspektife oturtmak gerekirse, Almanya’da 16 yaşından büyük kişilerin yüzde 84’ü düzenli olarak online alışveriş yaparken,  kurumsal alıcıların sadece yüzde 50’si e-ticaret platformlarını kullanıyor.

“Avrupa’da B2B e-ticaret çok daha yerel olmaya devam ediyor”

Raporda, “B2C’den farklı olarak Avrupa’da B2B e-ticaret çok daha yerel olmaya devam ediyor. B2C’de, alıcıların ülkeleri dışında bulunan, birden fazla dilde mevcut olan ve Avrupa çapında nakliye hizmeti sunan siteleri kullanarak alışveriş yapması artık bir norm haline geldi. Buna karşılık çoğu B2B sitesi sadece aynı ülkedeki alıcılara açık. Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve İsveç’teki en iyi 20 e-ticaret sitesini incelediğimizde sadece yüzde 57’sinin B2B hizmetleri sağladığını gördük. Ayrıca, bunların yalnızca yüzde 50’si kendi ülkesi dışına gönderim hizmeti sunuyor.” ifadeleri yer alıyor.

B2B e-ticaret, ABD’de en hızlı büyüyen kanal olmaya devam ediyor

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

gümrük vergisi
Haberler

Dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi geliyor!

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, online film ve yazılım gibi dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi getirileceğini belirterek, yeni düzenleme için tarih verdi.