worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon CEO’su Jassy: Jeff Bezos çağımızın en sıra dışı iş lideri

amazon ceo'su

Amazon CEO’su Andy Jassy, İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda düzenlenen bir akşam yemeğinde Fortune CEO’su Alan Murray’e açıklamalarda bulundu.

“Amazon’da geçirdiğim 26,5 yılın 20’sinde Bezos’la çalıştım”

Jassy, selefi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un türünün tek örneği olduğunu söyledi. “Çağımızın tartışmasız en sıra dışı iş lideri olan birinden öğrendim” diyen Jassy, Amazon’da geçirdiği 26,5 yılın 20’sinde Bezos’la yakın çalışmaktan “şanslı” olduğunu ancak onu Bezos’tan tam olarak farklı kılan şeyin ne olduğunu söylerken çekingen davrandığını ekledi. Amazon’un yönetiminde karşılaştığı zorlukların Bezos’un yaşadıklarından farklı olduğunu savundu. Jassy, “İş liderliğinin her döneminin farklı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Jassy, Amazon’un aboneliğe dayalı sağlık hizmeti sağlayıcısı One Medical ve Prime akış hizmetlerinin yanı sıra özellikle kırsal topluluklarda geniş bant bağlantılarını büyütmek için Project Kuiper’a odaklanmayı planladığını söyledi. Jassy, “Bu büyük bir sermaye yatırımı; ancak birçok insana yardımcı olacağını ve aynı zamanda iyi bir iş olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Amazon CEO’su olabilecek en ideal adaydı

Amazon’a 1997 yılında pazarlama müdürü olarak katılan Andy Jassy, 2006 yılında Bezos’la birlikte bulut bilişim platformu Amazon Web Services’i (AWS) kurdu. AWS, Amazon’un 2020’deki 21 milyar dolarlık gelirinin 13 milyar dolarının elde edilmesine yardımcı oldu. Bu sebeple Jassy, CEO’luk  için açık bir aday olarak görüldü.  Jeff Bezos’un hayırseverliğe ve roket şirketi Blue Origin’i büyütmeye odaklanmak için Temmuz 2021’de istifa etmesinden sonra Amazon CEO’su koltuğuna oturdu. Bezos’tan, akış kayıpları ve yavaşlayan satış büyümesi ve teslimat operasyonları da dahil olmak üzere pek çok sorun devraldı.

Diplomatik ve arkadaş canlısı

Bezos, rekabetçi ve yoğun olarak bilinirken; Jassy, diplomatik ve arkadaş canlısı olmasıyla tanınıyor. Dünyanın en büyük e-ticaret şirketinin CEO’su olmak onun profesyonel kariyerinin bir parçası değildi. Jassy, “Bunu beklemiyordum, bunun için yaygara koparmıyordum, şu anki işimi seviyordum ama açıkçası bu ihtimal beni gururlandırıyor ve heyecanlandırıyordu.” sözlerini kaydetti.

Jassy’in stratejileri işe yaradı; Amazon’un 2023 üçüncü çeyrek geliri 143,1 milyar dolara ulaştı

Amazon CEO’su Jassy alçakgönüllü olsa da, çalışanların pandemi sonrası ofise dönüş talimatlarına uyması için daha sert davranmak zorunda kaldı. Ağustos ayında uzaktan çalışanlara, üç günlük hibrit çalışma planına uymamaları halinde ” onlar için işe yaramayacağını” söyledi. Business Insider’a göre, Jassy’nin “Chop” adında bir toplantı odası var ve burada çalışanların büyük fikirlerini ortaya koymasıyla tanınıyor.

Jassy’nin şirketi ayakta tutma misyonu başarılı oldu. 2023’ün üçüncü çeyrek geliri, bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 143,1 milyar dolara ulaştı. Amazon’un hisseleri son beş yılda yüzde 85, son altı ayda ise yüzde 20 artışla 1,60 trilyon dolar piyasa değerine ulaştı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler