worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Artırılmış Gerçeklik mobilya e-ticaretinde satışları artırıyor!

artırılmış gerçeklik
artırılmış gerçeklik

Yapay zekâ desteğiyle sanal nesneleri gerçek dünyada gerçek zamanlı olarak yerleştirerek, bir kişinin çevresindeki ortamda etkili bir dijital arayüz oluşturan bir teknoloji olarak tanımlanan artırılmış gerçeklik, mobilya e-ticaretinde çeşitli avantajlar yaratıyor.

Worldef.net’e konuşan ICA Home&Garden E-Ticaret Müdürü Betül Ellidokuzoğlu, ürünü odaya yerleştirme ve gerçek ortamda ürünü görsel olarak deneyimleme şansının satın alma oranlarına direkt olarak yansıdığını söylerken, Doğtaş Kelebek E-Ticaret Direktörü Önder Bakal, tüketicilerin beklentilerinin günden güne ürünleri kendi evlerinde deneyimlemeye doğru kaydığını ifade etti.

Betül Ellidokuzoğlu: Artırılmış gerçeklik sayesinde iade oranlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor

Günümüzde mobilya e-ticaretin de özellikle artık fotoğraf ve text içerik açıklamasından ziyade 360° döndürülebilir ve incelenebilir görsellerin kullanımının yaygınlaştığını belirten Betül Ellidokuzoğlu, artırılmış gerçeklik sayesinde ürünü odaya yerleştirme ve gerçek ortamda ürünü görsel olarak en azından deneyimleme şansının satın alma oranlarına direkt olarak yansıdığını söyledi.

Bu durumun iade oranlarında da düşüş yarattığını vurgulayan Ellidokuzoğlu, “Bu şekilde satın alma oranı oranları artarken, iade oranlarında da ciddi bir azalma söz konusu oluyor. Mobilya e-ticaretinde bu konular hayati önem taşıyor. Çünkü iade oranları markalar için çok büyük bir külfet oluyor. Satın alım tarafında ise müşteri kafasındaki soru işaretlerini online tarafta giderme şansı yakalıyor. Room planner-room designer gibi teknolojiler ile bile bu derde büyük oranda deva bulunabilecektir. Müşterilere maksimum oranda görsel deneyim yaşatabilmek için çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Satın alma davranışının online kanalda gerçekleştirilme oranı bence çok büyük oranda artacak”

Artırılmış gerçeklik ile tüketicilere yaşatılan dijital deneyimin satışlar üzerindeki etkisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ellidokuzoğlu, “Müşterilerin elindeki cep telefonundan ürünleri incelemesi anında ona en verimli dijital deneyimi yaşatmamız satın alma davranışını olabildiğince hızlı yapabilmesini sağlayacaktır. Bu konuda sanal ortamda shoowroom gezilerek mağazadaki satış temsilcisinin sanal ortamdaki karakterine sorular sorup anında cevap alabilir. Tüm bunlar yapılabildiği takdirde satın alma davranışının online kanalda gerçekleştirilme oranı bence çok büyük oranda artacaktır.” dedi.

Mevcut durumda müşterilerin büyük oranda ürünle online da tanıştığını ancak satın alımların fiziksel mağazada gerçekleştiğini vurgulayan Ellidokuzoğlu, “Tüketici ürünle online ortamda tanışıyor, hatta sepetine ekliyor ama satın alma faaliyeti en son aşamada büyük oranda mağazada gerçekleşiyor. A plus pazarlamada özellikle müşteriye alıştığı konforu sağlamak omnichannel stratejiler ile zor olmakla birlikte imkânsız değil, tüm bu yeni teknolojiler ile birlikte bu konforu müşterilerimize ulaşılabilir hale getirmek mümkün.” sözlerini kaydetti.

Önder Bakal: Tüketiciler ürünleri evlerinde deneyip ona göre karar vermek istiyor

Doğtaş Kelebek E-Ticaret Direktörü Önder Bakal, tüketicilerin beklentilerinin günden güne artırılmış gerçeklikle ürünlerini kendi evlerinde denemek, deneyimlemek doğrultusunda değiştiği görüşünde.

Bunun nedeninin zaman baskısı olduğunu ifade eden Bakal, “Günümüzde zaman baskısı çok fazla olduğu için tüketiciler hızlıca ürünleri evlerinde deneyip ona göre karar verme eğilimine girmiş bulunuyorlar. Buna paralel yapay zekâ teknolojileri ile özellikle ürünlerin kendilerine uygunluğunu görme kısmında bir beklenti başladı.” dedi.

Doğru yapay zekâ kurguları ile binlerce ürün içerisinden müşterileri kişiselleştirerek bir öneri ve deneyim sunulabildiği zaman müşterinin o yolculukta markaya daha yakın durabildiğini aktaran Bakal, “Esasen müşteriler bir mobilya alışverişini yaparken ürünün içerik olarak doğru bir şekilde aktarılmasını istiyorlar. En, boy, yükseklik, kumaş cinsi ve ürünün başka ürünlerle kombinlenebileceği gibi detaylar tüketici tarafında oldukça önemli. Birçok AR uygulaması ile müşterilerinizi tutabilirsiniz. Hızlıca ürünü sanal ortamda deneyimleyen müşteri daha fazla satış yapma imkânı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.