worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Wish, Singapur merkezli Qoo10’a satılıyor!

ContextLogic, sahibi olduğu Wish Marketplace‘i Qoo10’a satmak için bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Wish, ContextLogic’in işletme varlıklarının ve yükümlülüklerinin büyük ölçüde tamamını temsil ediyor. Anlaşmaya göre, nakit olarak yaklaşık 173 milyon dolarlık satış fiyatı, hisse başına yaklaşık 6,50 doları ve ContextLogic’in 8 Şubat 2024’teki kapanış hisse senedi fiyatına göre yaklaşık yüzde 44 primi temsil ediyor.

İki platform sınır ötesi e-ticarete odaklanıyor

Satış işlemin tamamlanmasının ardından Wish markası ve platformu, Qoo10 işletme ailesinin bir parçası olacak. Satış ile Wish satıcılarının, yeni sınır ötesi e-ticaret fırsatlarının kilidini açacak entegre bir platformdan faydalanması bekleniyor. Ayrıca, Wish kullanıcılarının rekabetçi fiyatlarla giderek daha fazla ürün seçeneğinden faydalanması öngörülüyor.

Qoo10 ve Wish, gerçek anlamda küresel bir pazarın potansiyelini hayata geçirmek için dünya çapındaki satıcılara, alıcılara ve müşterilere kapsamlı bir platform sunacak. Wish ve Qoo10, birleşme ile sınır ötesinde lider bir e-ticaret pazarı olma hedefine odaklanıyor.

Temu ve Shein ile rekabet faktörü

Amerikan e-ticaret platformu Wish, bir zamanlar online alışverişin dinamosu olarak görülüyordu. Ana şirketi ContextLogic, 2020 halka arzında 1,1 milyar dolar topladı ve bu da şirkete 14,1 milyon dolar tutarında bir piyasa değeri sağladı. Ancak Temu ve Shein gibi firmalarla rekabet kızışmaya başladıkça ContextLogic, varlıklarını ve borçlarını Singapur merkezli e-ticaret şirketi Qoo10’a 173 milyon dolara satacağını duyurdu. Bu rakam, önceki değerlemesine göre büyük bir indirime işaret ediyor.

Güneydoğu Asya pazarlarına odaklanan Qoo10 için bu satın alma, sadece yeni müşteriler çekmekle kalmayıp, aynı zamanda Wish’in lojistik altyapısına erişim kazanma ve erişimini Asya’nın ötesinde Avrupa ve Kuzey Amerika’ya genişletme fırsatını da ifade ediyor. Ayrıca, bu satın alma, Koreli küçük işletmelerin AliExpress ve Temu gibi platformlarda düşük maliyetli Çin ürünlerinin rekabeti karşısında uluslararası alanda genişlemelerine yönelik bir fırsat sunuyor.

“2024 yılının ikinci çeyreğinde işlemi tamamlamayı bekliyoruz”

Qoo10 CEO’su ve Kurucusu Young Bae Ku, şu açıklamayı yaptı:

“Şirket, ContextLogic hissedarlarının onayına ve diğer geleneksel kapanış koşullarına bağlı olarak işlemi 2024 yılının ikinci çeyreğinde tamamlamayı bekliyor. İşlem herhangi bir finansman şartına tabi değildir. Anlaşmanın bir parçası olarak ContextLogic, işlemin kapanmasından sonraki 30 gün içinde yeni bir hisse senedi sembolü altında işlem görmeye başlayacak.”

“Gerçek bir küresel sınır ötesi e-ticaret platformu oluşturacak”

ContextLogic’in CEO’su Joe Yan ise,  şunları kaydetti:

“Wish platformunun Qoo10’a entegre edilmesi, büyük pazar talebini desteklemek için gerçek bir küresel sınır ötesi e-ticaret platformu oluşturacaktır. Kapanış sonrasında, yeni Wish platformunun, artan ürün çeşitliliği ve satıcı seçimi sayesinde gelişmiş bir müşteri deneyimine sahip olmasını bekliyoruz.

Satıcılarımıza ise, yüksek kalite kontrolü ve şeffaflıkla birlikte benzersiz uygun maliyetli hizmetler sunmak için tam entegre lojistik yetenekler sunabileceğiz. Wish adına olağanüstü çalışmalarından dolayı tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”

“Hissedarlar, 2,7 milyar dolarlık değerden doğrudan faydalanacak”

ContextLogic Yönetim Kurulu Başkanı Tanzeen Syed de, şu ifadeleri kullandı:

“Yönetim kurulu, bu işlemin ContextLogic’teki nakit tüketimini etkili bir şekilde sıfıra yakın bir seviyeye indireceğine, işletme varlıklarından mümkün olan en yüksek değerde para kazanacağına ve hissedarlar için önemli değeri koruyacağına inanıyor. Aynı zamanda, devam eden işlerin kârlı operasyonları hedef alması nedeniyle bunun, hissedarlar için NOL’lerimizin yaklaşık 2,7 milyar dolarlık değerinden doğrudan faydalanması için cazip bir fırsat olduğuna inanıyoruz.”

Wish hakkında

2010 yılında kurulan ABD merkezli bir online pazar yeri Wish’in merkezi San Francisco, Kaliforniya’da bulunuyor. Wish, moda, güzellik ve elektronik ürünleri kapsayan 80 milyondan fazla üründen oluşan bir kataloga sahip. Satışlarının önemli bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dan geliyor. Wish, 200 ülkede faaliyet gösteriyor ve müşterilerine 33 dilde hizmet veriyor.

Düşük fiyatlar ve geniş bir ürün yelpazesi sunmasıyla bilinen platform, buna rağmen, düşük ürün kalitesi, uzun nakliye süreleri ve müşteri hizmetleri sorunları nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor. Ayrıca, son birkaç yılda aylık aktif kullanıcı sayısında da ciddi bir düşüş görüldü. 2021’de 90 milyon olan aktif kullanıcı sayısı 2022’de 27 milyona düşmüştü. Online alışveriş platformu,. 2023’ün üçüncü çeyreğinde, bir önceki yıla göre yüzde 52 düşüşle 60 milyon dolar gelir kaydetti.

Wish, en büyük küresel e-ticaret platformlarından biri olarak hizmet veriyor. Platform, kullanıcılarına son derece eğlenceli ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri sunan yenilikçi bir teknolojiye sahip. Wish’in teknolojisi ve veri bilimi yetenekleriyle birleştirerek, dünya çapındaki tüketicilere daha da büyük bir pazar sağlarken satıcılar için daha büyük bir başarı elde etmeyi umuyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler