worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Türkiye ile ABD, dijital hizmet vergisi konusunda anlaşma imzaladı

dijital hizmet vergisi
dijital hizmet vergisi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çok uluslu şirketlerin yeni vergilendirme kurallarını ve mevcut dijital hizmet vergisine ilişkin geçiş sürecinin nasıl belirleneceği konusunda bir duyuru yayınladı. Yayınlanan duyuruda, ABD ile Türkiye dijital hizmet vergisinden yeni bir küresel anlaşmaya geçiş konusunda anlaştığı belirtildi.

Türkiye, dijital hizmet vergisinde en yüksek orana sahip

Türkiye, dijital ortamda yayınlanan reklam hizmetlerinde yüzde 7,5’lik oranla sıralamada en üst sıralarda bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yayınladığı açıklamayla, bu alanda yapılacak değişiklikleri duyurdu.

Açıklamada, “Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ile ABD anlaştı

Yapılan açıklamada, 8 Ekim’de varılan uzlaşının altı çizilerek, şu ifadelere dikkat çekildi;

2021 tarihinde Türkiye ve ABD, OECD / G20 Kapsayıcı Çerçevesi üyesi olan diğer 134 ülke (Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık dâhil) ile birlikte, Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm Beyanı üzerindeki siyasi uzlaşıya katılmıştır.

21 Ekim 2021’de ABD, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık, mevcut Tek Taraflı Önlemlere ilişkin geçiş yaklaşımını benimseme konusunda siyasi bir uzlaşıya varmıştır. Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, bahsi geçen altı ülke tarafından bu tarihte yayımlanan ortak beyanda yer almaktadır.

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır. Buna göre, 21 Ekim Ortak Beyanında yer verilen Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, Türkiye ile ABD arasındaki bu ortak beyana, atıf yoluyla dâhil edilmiştir.

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, bu uzlaşı kapsamındaki taahhütler konusunda ortak bir anlayışa sahip olunması için yakın temasta kalacak ve bu konuda görüş farklılıkları olması halinde bu durumu yapıcı diyalog yoluyla çözmeye çalışacaklardır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler