worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sahte e-ticaret ile mücadele için Amazon 1,2 milyar dolar harcadı

Amazon

Tedarik zinciri gecikmelerinin sahte ürünlerin artmasına sebep olduğunu belirten Amazon, yine de kötü niyetli satıcıları tespit ederek ürünleri el koyduklarını ve bu konuda başarı sağladıklarını belirtti. Satıcılar sahte ürünlerin artmasından endişe duyarken, Amazon’un sahtekarlıkla mücadele etmek için yaptığı harcamalar, platformlarında satılan ürünlerin kalitesi ve otantikliğini sağlamaya olan bağlılıklarını gösteriyor.

Sahte e-ticareti önlemek için 15 bin kişiyi işe aldı

Perakende devi Amazon, bu hafta yayınladığı “Amazon Marka Koruma Raporu”na göre, çevrimiçi pazarındaki artan sahtekarlıkla mücadele etmek için 2022 yılında 1,2 milyar dolar harcadığını ve 15.000’den fazla kişiyi istihdam ettiğini belirtti.

E-ticaret devinin ilk günlerinden beri, sanal dünyada kolayca sunulan sahte yorumlar ve taklit ürünler gibi her e-ticaretçinin başına gelen bir sorunla mücadele ettiği biliniyor.

e-ticaret

Seattle merkezli Amazon, müşterilere otantik bir ürün almaları konusunda güven sağlamak ve kötü niyetli rekabetten korunmak için bu eğilimlerle mücadele etme çabalarını artırdığını belirtiyor. Bu görevle ilgilenen çalışanlar arasında, müşterileri, markaları, satış ortaklarını ve şirketin mağazasını taklit, dolandırıcılık ve diğer kötüye kullanım şekillerinden korumak için iş birliği yapan makine öğrenimi bilim insanları, yazılım geliştiricileri ve uzman soruşturmacılar yer alıyor.

Amazon’un Dünya Çapında Satış Ortağı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dharmesh Mehta’nın açıklamasına göre, bu çalışanlar müşteri, marka, satış ortağı ve şirket mağazasını taklit, sahtekarlık ve diğer kötüye kullanım şekillerinden korumak için bir araya geliyorlar.

Dolandırıcılar sürekli ihtiyaçtan yararlanıyor

Şirketin yatırımı, satıcıların ve e-ticaretçilerin sorunu çözmek için yaptığı en son çabadan sadece bir tanesi. Örneğin, Endüstrisi Ticaret Birliği Grubu Power Tool Institute (PTI), tedarik zinciri baskılarının sahte pillerin artmasına neden olduğunu ve “şüpheli bir şekilde düşük fiyatlı güç aracı pillerinin” genellikle sahte, taklit veya izinsiz yedekler olduğunu uyardı.

PTI, e-ticaret dolandırıcılığın son zamanlarda daha sık görülmesinin, dolandırıcıların küresel tedarik zincirindeki zayıflıklardan ve halkın yeni pillere olan sürekli ihtiyacından yararlanarak daha geniş bir sahte ürün yelpazesini satmak ve dağıtmak için fırsatlar yaratması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Amazon

Power Tool Institute’ın uyarısı, tedarik zinciri baskılarının sahte ürünlerin artmasına neden olduğu ve dolandırıcıların bu durumdan yararlanarak sahte ürünleri piyasaya sürdüğüne işaret ediyor. Bu nedenle, tüketicilerin özellikle düşük fiyatlı ürünlere karşı dikkatli olmaları ve yalnızca güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaları öneriliyor.

Başka bir örnekte, American Apparel & Footwear Association (AAFA), son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR) tarafından yayınlanan “Notorious Markets raporu”nu övdü ve sahte ürünler satan perakende platformlarına daha sıkı bir odaklanma çağrısında bulundu. “Tüm dünyada sahteciliği durdurmak için yapabileceğimiz her şeyi yapmalıyız, bunlar Amerika Birleşik Devletleri merkezli platformlarda tanıtılan ve satılanlar da dahil.

Başkan Biden’ın belirttiği gibi, tüm platformlar sorumlu tutulmalıdır. Platformlar, sahte ürünlerin tanıtımına ve satışına izin verdi ve bu süreçte Amerikan tüketicilerine zarar verdi,” AAFA Başkanı ve CEO’su Steve Lamar bir açıklamada söyledi.

Artan tehdide rağmen, Amazon’un çabalarının meyvelerini verdiği söyleniyor. Şirketin raporunda, “kötü oyuncu”ların yeni satış hesapları oluşturma girişimlerinin sayısının 2020’deki 6 milyon denemeden, 2021’de 2.5 milyon denemeye ve 2022’de 800.000 denemeye düştüğü belirtiliyor.

6 milyondan fazla sahte ürün tespit edildi

Amazon, çevrimiçi mağazasındaki sahte ürünlerle mücadele etmek için yaptığı yatırımın meyvelerini topluyor. Şirketin yayınladığı “Amazon Marka Koruma Raporu”na göre, 2022’de markaların Amazon Marka Kaydı’nda gönderdiği geçerli ihlal bildirimleri sayısı, 2021’e göre%35’ten fazla azaldı. Ayrıca, mağazaya girmeyi başaran sahtelerin birçoğunu da ele geçirdiği belirtiliyor. Rapor, Amazon’un 2022’de 6 milyondan fazla sahte ürünü tespit edip imha ettiğini söylüyor.

perakende

Amazon, müşterilerinin gerçek ürünler aldığından ve satıcıların kötü niyetli rakiplerle rekabet etmek zorunda kalmadığından emin olmak için sahte ürünlerle mücadeleye devam ediyor. Şirket, makine öğrenimi bilimcileri, yazılım geliştiricileri ve uzman soruşturmacılardan oluşan çalışanları ile birlikte müşterileri, markaları, satış ortaklarını ve mağazayı sahtecilik, dolandırıcılık ve diğer kötüye kullanım formlarından korumaya çalışıyor.

Bununla birlikte, tedarik zinciri baskıları sahte ürünlerin artmasına neden olmaya devam ediyor. Örneğin, Power Tool Institute (PTI) adlı bir ticaret birliği, şüpheli bir şekilde düşük fiyatlı güç aracı pillerinin sahte olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

PTI, sahtecilerin küresel tedarik zincirindeki zayıf noktaları ve halkın yeni pillere olan sürekli ihtiyacını kullanarak daha geniş bir sahte ürün yelpazesi satmaya ve dağıtmaya çalıştığını belirtti. Sahtecilik dolandırıcılığındaki son artış, şüpheli malları internet üzerinden satanlar arasında hızla yayılıyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler