worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Mikro ihracatta vergi muafiyeti 1 Ocak’ta başlıyor

Kanun, vergi muafiyeti ile istihdamın artırılmasını da teşvik ediyor.
Kanun, vergi muafiyeti ile istihdamın artırılmasını da teşvik ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen ve 17 Kasım 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, internet üzerinden yurtdışına satış yapan mikro ihracatçı firmalara yüzde 50 oranında vergi muafiyeti getiriyor. Kanunun maddeleri, posta ve hızlı kargo yoluyla mikro ihracat yapanları kapsıyor. Buna göre mikro ihracatçı firmaların kazancının yüzde 50’si gelir vergisinden muaf tutulacak. Uygulama 1 Ocak 2021 tarihinde başlıyor.

Kanununa göre, yetkili hızlı kargo taşımacılığı şirketleri tarafından düzenlenen ETGB ile mikro ihracat yapan firmaların mal ihracatından elde ettikleri kazancın yüzde 50’si gelir vergisinden muaf tutulacak. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen işletmelerin istihdam oranları da dikkate alınacak. Böylece kanun, vergi muafiyeti ile istihdamın artırılmasını da teşvik ediyor.

Evde e-ticaret yapanlara vergi muafiyeti

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında diğer başlıklar ve vergi indirimleri şöyle sıralanıyor;

  • İşyeri olmayan ve evde imal ettiği ürün ya da malları e-ticaret yolu ile satanlar gelir vergisinden muaf tutulacak.
  • Evde üretilen ürünlerini online satışla sunan kişiler için 220 bin liraya kadar gelir vergisi muafiyeti uygulanacak. Bu tutar aşılmadığı sürece gelir vergisi oranı yüzde 4 olacak.
  • Yüzde 20’den fazlası halka arz edilecek olan şirketler için 5 yıl boyunca kurumlar vergisinden 2 puan indirim yapılabilecek.

Vergi muafiyetinden kimler faydalanabilecek?

17 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre, tam mükellef gerçek kişilerin 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 225’nci maddesi kapsamında; dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen ETGB ile gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50’si, beyannamede bildirilen kazanç üzerinden indirilebilecek.

Adı geçen indirimden faydalanılabilecek şirketle şunlar;

  • İhracattan elde edilen gelir toplamı yıllık 400 bin liraya kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,
  • İhracattan elde edilen gelir toplamı yıllık 800 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
  • İhracattan elde edilen gelir toplamı yıllık 1 milyon 600 bin Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
  • İhracattan elde edilen gelir toplamı yıllık 2 milyon 400 bin liraya kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması gerekiyor.

İhracat; ağırlık ve tutar itibarıyla posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen ETGB ile gerçekleştirilen mal ihracatlarını yani mikro ihracat satışlarını kapsıyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler