worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

KOBİ’ler dijitalleşiyor, e-ödeme 204 milyar dolara koşuyor

Xentral, 20 milyon dolarlık A serisi fon aldı.

KOBİ’lerin dijital dönüşüm yatırımları ve e-ticaretin sürekli artması, dijital ödeme pazarında hızlı bir büyümeyi beraberinde getiriyor. Küresel çapta 87.8 milyar dolara yaklaşan dijital ödeme pazarının, 2028 yılına kadar 204 milyar dolara çıkması tahmin ediliyor.

Online ödeme pazarı hızla büyüyor

Şu anda ödeme pazarında %40 paya sahip olan dijital ödemelerin, 2026 yılında bu oranın %65’e yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de de hızla büyüyen e-ticaret ekosistemine katkı sağlayan yaklaşık 100 bin KOBİ, sürdürülebilir bir iş modeli için dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırıyor. Türkiye’nin e-ticaret hacmi dünya ortalamasının altında olsa da 20 milyar doları aşan e-ticaret hacmi, online ödeme pazarının geleceği açısından umut verici bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Dijital Türk Lirası

Bakiyem Ödeme Çözümleri’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su Umut Yalçın, KOBİ’lere yönelik online ödeme ve e-ticaret çözümleri sunduklarını ve Türkiye’deki hızla büyüyen e-ticaret ve dijital ödeme sistemleri pazarına dikkat çektiklerini belirtti. Yalçın, büyüyen yapının beraberinde getirdiği risklere değinerek, öncelikli olarak güvenli bir altyapının sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, e-ticarette depo, stok yönetimi ve kargolama süreçlerinin de kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Bakiyem.com, havale, EFT, doğrudan borçlandırma sistemi (DBS) gibi tüm online ödeme sistemlerinin tek bir platformdan yönetilmesini sağlayan çözümler sunuyor. 2022 yılında işlem hacmi ve karlılığını bir önceki yıla göre 10 kat artırdıklarını belirten Umut Yalçın, “Bu yıl yurtdışı operasyonlarımızı da başlattık. En önemli projemiz ise Global Bakiyem olacak” dedi. Şirketin kuruluşundan bugüne kadar 1.6 milyar TL’lik ödemeye aracılık ettiklerini açıklayan Yalçın, bunun 1.3 milyar TL’sinin 2022’de gerçekleştiğini belirtti. Müşteri sayılarının da 4 binden fazla olduğunu ve 2023 yılında küresel arenaya açılacaklarını söyledi. Ayrıca, bu yıl Türkiye’deki işlem hacmini 5 kat artıracaklarını ve özellikle online ödemede yer almayan sektörleri de projeleri aracılığıyla online ödemeye dahil ettiklerini ifade etti.

Türkiye’de e-ticaret ve online ödeme potansiyeli

Yalçın, KOBİ’lerin daha kolay bir şekilde e-ticaret yapabilmesi için PazarBakiyem adında bir platform geliştirdiklerini de aktardı. Ayrıca, finansal teknoloji alanında şimdiye kadar 16 farklı dikey çözüm geliştirdiklerini ve fintech sektörünün geleceğini değerlendirdi. Yalçın, “Fintech şirketlerinin en önemli özellikleri hızlı olmaları, yenilikçi olmaları ve gelişen teknolojiye ayak uydurmalarıdır” dedi ve fintech şirketleri sayesinde müşterilerin eski bankacılık döneminin sıkıcılığından kurtulabileceğini ifade etti. Ayrıca, büyük bankaların da fintech gibi düşünmeye başlayacaklarını veya fintech start-up’larını satın alacaklarını söyledi. Türkiye’de birçok bankanın kendi içlerinde bir fintech şirketi kurduğunu veya fintech şirketlerini satın aldığını gözlemlediğini belirtti. Geleceğin dijital devrimi anlayan, uygulayan ve gelecek odaklı yenilikler peşinde koşanlara ait olacağını vurguladı.

Umut Yalçın, Shopalm adlı bir başka yatırımlarından bahsederek, “Kadınların ekonomiye ve istihdama katkısını desteklemek amacıyla kurulan Shopalm, girişimcilerin teknik bilgi ve desteğe ihtiyaç duymadan kendi online mağazalarında ve sosyal medya hesaplarında satış yapmalarını sağlıyor. Shopalm, kullanıcılara sanal POS’tan sipariş takibine kadar tüm e-ticaret sitesinde bulunması gereken özelliklere sahip kişiselleştirilmiş bir online mağaza sunuyor. Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla kurulan Shopalm Akademi’de kadınlara e-ticaret eğitimleri, reklam ve pazarlama, markalaşma desteği gibi birçok olanak ücretsiz olarak sunuluyor” açıklamasında bulundu.

Umut Yalçın, KOBİ’lere yönelik olarak sosyal medyanın önemini vurgulayarak, “Sosyal medyayı önemsememek büyük bir hata olur” uyarısında bulundu. Yalçın, “Kullanıcı sayısı her geçen gün artan sosyal medya, yeni bir satış kanalı haline geldi. Müşterileri bilgilendirmek ve ürünlerle ilgili sorulara hızlı bir şekilde cevap vermek, satın alma olasılığını artırır” dedi.

KOBİ’lerin dijitalleşmesi ve e-ticaret yatırımları, online ödeme pazarını hızla büyütüyor. Dünya genelinde dijital ödeme pazarının 2028 yılına kadar 204 milyar dolar olması bekleniyor. Türkiye’de yaklaşık 100 bin KOBİ, dijitalleşme yatırımlarına yönelerek sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmayı hedefliyor. E-ticaret hacmi Türkiye’de artarken, online ödeme pazarının da büyümesine olanak sağlıyor. Bakiyem Ödeme Çözümleri, KOBİ’lere online ödeme ve e-ticaret çözümleri sunan bir şirket olarak global pazara açılmayı planlıyor. Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla Shopalm adında bir platform ve Shopalm Akademi adında bir eğitim programı bulunuyor. Sosyal medya da önemli bir satış kanalı haline gelerek müşterilere ulaşma ve satın alma ihtimalini artırma konusunda etkili oluyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler