worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Kasımda e-ticaret harcamaları yüzde 135 arttı

harcama

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), “alışveriş kampanyaları ayı” kasımda kredi kartı ile yapılan harcamalara ilişkin veriler açıkladı. “Şahane Kasım”, “Efsane Kasım”, “Efsane Cuma”, “Muhteşem Cuma”, “Siber Pazartesi” indirim günlerinde online alışverişler tavan yaptı. Bu döneme ilişkin e-ticaret harcamalarına odaklanan araştırma, tüketicilerin en fazla hangi sektörlerde harcama yaptığını; bir önceki yıl aynı döneme göre kıyaslayarak sektörel harcama değişimleri gösteriyor.

Yemek sektör öne çıktı

2023 Kasım tüketiciler online alışverişlerde en fazla harcamayı yemek sektöründe gerçekleştirdi. Buna göre yemek sektörü harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 312 arttı. Bu sektörü giyim ve aksesuar (%192); araç kiralama, satış, servis ve yedek parça (%187) sektörlerindeki harcamalar takip etti.

E-ticarette her iki işlemden biri taksitli yapıldı

Verilere göre; kasımda peşin e-ticaret alışveriş cirosu yüzde 145 artış gösterdi. Taksitli alışverişlerin cirosu ise yıllık bazda yüzde 124 arttı. E-ticaret alışverişlerinin yüzde 55’i peşin yüzde 45’i taksitli yapıldı. Diğer bir ifadeyle kasımda yaklaşık olarak her iki işlemden biri taksitli biri peşin gerçekleşti.

En fazla taksitli alışveriş kuyumculukta

Taksitli e-ticaret alışverişler en fazla kuyumcu ve mücevherat sektörlerinde yapıldı. Bu dönemde kuyumcularda yapılan taksitli alışverişler önceki yıla göre yüzde 245 arttı. Taksitli e-ticaret alışverişlerinde diğer kategoriler giyim ve aksesuar (%228), mobilya ve dekorasyon (%181) olarak sıralandı.

Kadınların harcamaları arttı

Kasımda kadın tüketiciler harcamalarını yüzde 146 oranında arttırdı. Kadınlar en çok; yemek, kuyumculuk ve araç kiralama, satış, servis ve yedek parça sektörlerinde harcama yaptı. Erkekler ise harcamalarını yüzde 129 oranında artırırken, tercihlerini sırasıyla kuyumculuk, mobilya ve dekorasyon, giyim ve aksesuar sektörlerinden yana kullandı.

Gaziantep ve Kayseri’de harcamalar arttı

Kasımda e-ticaret harcamalarının geçen yıla göre en fazla arttığı iller Gaziantep (%314) ve Kayseri (%224) oldu. Bu illeri; Bursa (%217), Konya (%186), Antalya (%182), Adana (%177), Ankara (%172) ve İzmir (%129) takip etti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler