worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Evde ürettiklerini e-ticaret ile satanlara vergi muafiyeti geliyor

E-ticaret yapanlara vergi muafiyeti getirildi. Uygulama 1 Ocak 2021 tarihinde başlıyor.

E-ticaret, ticareti pratikleştiren teknolojik gelişmelerin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Artık ticaret vazgeçilemez bir alan olan e-ticaret ekosistemi, sosyal medya platformları aracılığı ile hızla yaşamın her alanına yayılıyor. Bu açıdan bakıldığında e-ticaret vergi muafiyeti, e-ticaretin gelişmesi için önemli bir adım olarak görülüyor.

Bu çerçevede internetten satış yapanların yüzünü güldürecek karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. Karar, 1 Ocak 2021 tarihine yürürlüğe girecek. Buna göre, 7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” çerçevesinde internetten satış yapanlara vergi muafiyeti uygulanacak. Karar, 17 Kasım 2020 tarihinde 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Evlerde imal edilen ürünler gelir vergisinden muaf olacak

Karara göre; evlerinde imal ettikleri ürünleri e-ticaret yoluyla satışa sunanlar gelir vergisinden muaf olacak. İş yeri olmayanlar, sanayi tipi ya da seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın e-ticaret yapanlar, vergi muafiyeti kapsamına girecek. Vergi muaflığı, 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

Vergi muafiyetinden nasıl yararlanılabilir?

E-ticarette vergi muafiyeti için “vergiden muaf esnaf belgesi” alınması gerekiyor. Diğer gereklilikler ise şunlar; ticari hesap açılması, hasılatın bu hesap üzerinden tahsil edilmesi, hasılat tutarının 220 bin lirayı geçmemesi. Hesaplara gönderilen tutarlar üzerinden transfer tarihi itibarıyla çalışanı bulunmayan e-ticaret satıcılarına bankalar, yüzde 4 gelir vergisi kesintisi uygulayacak. Çalışanı olan satıcılar için de gelir vergisi için yüzde 2 oranı esas alınacak.

Mikro ihracat yapanlara vergi istisnası

Karara göre, yurt dışına Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile gerçekleştirilen satışlarda yüzde 50 kazanç istisnası uygulanacak. Mikro ihracat kapsamına, ağırlık ve tutar itibarıyla kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen ETGB şle gerçekleştirilen mal ihracatları giriyor. Yazılım, tasarım, proje gibi hizmet ihracatı kapsamında elde edilen gelirler düzenleme kapsamına alınmıyor.

Kararın tamamı için tıklayın!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler