worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Lojistik sektörüne girmenin zamanı geldi mi, geçiyor mu?

Lojistik

Pandemi tüm tedarik zincirini derinden sarstı. Bu durum fiyatların yükselmesine, ülkelerde enflasyona yol açtı. O sebeple en çok merak edilen konuların başında lojistik sektörünün iyileşip iyileşmeyeceği geliyor. Bir yandan rekabetler pazarı domine ederken diğer yandan da ters etki yapabiliyor.  

Mentor Gümrük CEO’su Dr. Hakan Çınar pandemi sonrası oluşan sıkıntılarla lojistik sektöründe maliyetlerin de arttığını ifade ederek, “Pandemi sonrası ortaya çıkan modelleme, ölçümü ve tahmini zor olacak şekilde dünya üzerindeki operasyonlarda ve tedarik zincirlerinde etki yaratmıştır. Bu coğrafi bölgeler pek çok global tedarik zincirinin merkezinde yer almaktadır.” açıklamasını yaptı. 

Çınar, “Çin başta olmak üzere salgından etkilenen ülkelerden tedarik edilen malzemelerin maliyetlerinin; ek mesai ve hızlandırılmış taşıma masraflarının yanı sıra malzeme stokunu artırmak ve kapasiteyi korumak amaçlı kullanılan kaynakların artış göstermesi beklentisi oluşmuştur. Şirketler ayrıca alternatif satın alma stratejileri üzerinde çalışmıştır. Virüsün yayılmasının farklı bölgelerde ortaya çıkması ve artışı ile genel seyri doğrultusunda alternatif tedarik senaryolarını belirlemek ve bunların operasyon için nasıl bir anlam teşkil edeceğini değerlendirmek önemli bir hal almıştır.” diye konuştu. 

“Çok sayıda orta ve orta üstü firma Türkiye’de araştırmalara başladı” 

Pandemiyle birlikte dünya çapında değişen tedarik zincirine bağlı olarak çok sayıda orta ve orta üstü segment markanın Türkiye’de üretim araştırmaya başladığını belirten Çınar, “Bunda ana sebepleri Çin’e karşı oluşan negatif algı ile üretimdeki hacim daralmasını sayabiliriz. Yine Amerikan markalarının da Türkiye’ye ilgisinin arttığını söylemek mümkün. Pandemiyle birlikte orta ve üst segment olmak üzere 40’ın üzerinde markanın ülkemize ilgi gösterdiğini ve yatırım kararı aldıklarını gözlemliyoruz.” dedi. 

Bu sözlerle Çin’e yönelik negatif algıyı anlatan Mentor Gümrük CEO’su Dr. Hakan Çınar global tedarik zincirinde ortaya çıkan Türkiye-Çin rekabetini anlattı: 

“Ortaya çıkan tablo ile, Avrupa Birliği’ne yakınlığımız ve Türkiye’nin kalite ve lojistik avantajları fırsata dönüştü ve sonuç itibarı ile Türkiye batıya olan ihracatlarını arttırmış oldu. Orta vadede Çin’in daha pahalı hale gelmesi ile Türkiye’nin ihracat potansiyelinin ve alacağı yatırımların daha da artmasını beklemek sürpriz olmayacaktır. Aynı fırsatlar, e-ticaret için de söz konusudur.” 

Mentor Gümrük CEO’su Dr. Hakan Çınar, rekabette öne çıkmak için hangi adımlar atılması gerektiğini açıkladı. Çınar, Türkiye’nin avantajlı noktalarının bulunduğunu vurguladı: 

“Türkiye, coğrafi olarak avantajlı bir noktada. Üstelik kalite olarak da çok uzun yıllardan beri ihracat yapabilme konusunda yüksek bir kabiliyete sahip olduğumuzu belirtebilirim. Genç nüfusumuz ve üretim yeteneklerimiz de yine avantajlarımız arasında. ‘Tamamı bu iş için yeterli mi?’ diye sorarsanız, malzeme olarak evet. Ancak eksiklerimizin de olduğunu belirtmek mümkün.” 

Mentor Gümrük CEO’su Dr. Hakan Çınar

Dış ticaret politikası nasıl belirlenmeli? 

Mentor Gümrük CEO’su Dr. Hakan Çınar ekonomide daha istikrarlı bir dış ticaret politikası belirlemenin rekabet açısından son derece önemli olduğunu söylerken, ‘Bürokrasi ve mevzuatların da tümü ile bir dış ticaret ülkesi olma yönünde sürekli gelişmesi ve istikrarlı olması önemli’ dedi. Mentor Gümrük CEO’su Dr. Hakan Çınar Türkiye’nin eksikliklerini ve hangi noktaları iyileştirmenin gerekli olduğunu şöyle anlattı: 

“Rekabette bir önemli faktör de, markalaşmaya verdiğimiz önem. Marka tescilini de aldığım bu konuda bir marka adımla konuyu noktalayayım.  

Benim sloganım ÜMİT.  

Ü: Üretim M: Markalaşma İ: ihracat T: Teknoloji.  

“İhracat ülkemizin çıkış yolu.” 

Bizim üretimi daha verimli ve maliyetleri daha kontrol edilebilir hale getirmemiz, rekabette en önemli hedeflerimizden biri olmalı. Markalaşma, en önemli eksiğimiz belki de. Markalar yaratamadığımız takdirde katma değerli ihracat yapamaz ve cari açığı kapatabilme yolunda ilerleyemeyiz. Bu konuda aldığımız yol olduğu muhakkak. İhracat ülkemizin zaten çıkış yolu.  

Ve teknoloji… Teknolojiyi takip etmeyen, gelişmeleri yakalayamayan ve bunu işimize değer katmaya dönüştüremeyen bir ülkenin rekabetçiliğinden söz etmek mümkün değildir. E-ticarette ve e-ihracatta da gerek yazılım, gerekse lojistik alanında elde edilen gelişmeler, bu alandaki rekabetçiliğimizi çok daha arttıracaktır.” 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler