worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticarette B2B (işletmeden işletmeye) trendi

WORLD ECOMMERCE FORUM

Digital Commerce 360’ın Şubat 2023 anketine göre, B2B satıcıları, e-ticaret platformlarına ve uygulamalarına yaptıkları yatırımları artırarak, gelecekteki karlılıklarını artırmayı hedefliyorlar. Bu, pandemi dönemindeki e-ticaret yatırımlarının B2B satıcıları için büyük karlılıklar getirdiğinin bir işaretidir. Ayrıca, McKinsey’nin Nisan 2023 raporuna göre, çevrimiçi satışların 2024 yılında toplam B2B satışların %31’ini oluşturacağı öngörülüyor.

B2B liderleri hangi teknolojiye yatırım yapacak?

Gelecekteki e-ticaret ağı oluşturmak kolay değil. B2B liderleri, etkili yatırımlar yaparak, hızlı büyüme için konumlarını güçlendirmelidir. B2B liderlerinin 2023 yılında yatırım yapacakları beş teknoloji trendi şunlardır:

B2B

E-ticaret platformları ve uygulamaları: B2B satıcıları, işletmelerinin ihtiyaçlarına uygun e-ticaret platformlarına ve uygulamalarına yatırım yaparak, müşteri deneyimlerini iyileştirebilirler.

Yapay zeka ve makine öğrenimi: Yapay zeka ve makine öğrenimi, B2B satıcılarının müşteri davranışlarını analiz etmelerine, kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmalarına ve satış süreçlerini otomatikleştirmelerine yardımcı olur.

Bulut bilişim: Bulut bilişim, işletmelerin e-ticaret operasyonlarını optimize etmelerine ve veri analizlerini daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur.

Nesnelerin interneti (IoT): Nesnelerin interneti, işletmelerin ürünlerini takip etmelerine ve lojistik operasyonlarını iyileştirmelerine olanak tanır.

Blockchain teknolojisi: Blockchain teknolojisi, B2B satıcılarının verilerini güvenli bir şekilde saklamalarına ve tedarik zincirlerini yönetmelerine yardımcı olur.

E-ticaret Sektöründe kendine hizmet portalları önem kazanıyor

Son yıllarda dijital ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte B2B (işletmeden işletmeye) satıcıları da kendine hizmet portallarına yatırım yapmaya başladı. Digital Commerce 360’a göre, B2B liderlerinin neredeyse üçte biri gelirlerinin yarısından fazlasını kendine hizmet dijital kanallardan elde ediyor.

Avantajix

Kendine hizmet araçları, satış döngülerinin kısaltılmasına ve müşteri sadakatinin artırılmasına yardımcı oluyor. Özellikle sohbet botları gibi hızlı cevaplar sağlayabilen araçlar, yeni müşteriler çekmeye ve mevcut müşterileri tutmaya yardımcı oluyor.

Ancak, B2B satıcıları veri uyumluluğunu sağlamak için kendi kendine hizmet araçlarının senkronize edildiğinden emin olmalılar. Örneğin, AI sohbet botlarıyla yapılan konuşmalarda belirtilen müşteri tercihleri, CRM aracında güncellenmeli ve sonunda sitenin genel müşteri deneyimlerine dahil edilmelidir.

Farklı kullanılar için farklı ödeme koşulları

B2B satıcıları, müşteri odaklı bir zihniyeti e-ticaret girişimlerine getirerek müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanıyorlar. Müşteri deneyimini geliştirmek, şirketin insanları, ürünleri ve dijital varlıklarıyla müşterinin tüm etkileşimlerini optimize etmek ve zenginleştirmek anlamına geliyor. Bu başarmak için müşteri deneyimini kişiselleştirmek son derece önemli. B2B alanında, her müşterinin benzersiz ihtiyaçları ve hedefleri vardır ve akıllı satıcılar e-ticaret tekliflerini özelleştirilmiş ürünler ve fiyatlandırma sunmak, her müşterinin durumuna göre nakliye seçeneklerini ayarlamak ve hatta farklı kurumsal alıcılar için özel ödeme koşulları sunmak için kullanırlar.

E-ticaret

Kısacası, B2B satıcıları müşterilerine tüketici sınıfı bir deneyim sunmak için kendine hizmet portallarına yatırım yapıyorlar ve müşteri deneyimini geliştirmek için özelleştirilmiş çözümler sunuyorlar. Bu da müşteri sadakatini artırarak gelirlerini yükseltmelerine yardımcı oluyor.

Bütüncül yaklaşım son derece önemli

B2B e-ticaret sektörü, otomasyon ve dijitalleşme trendlerine ayak uyduruyor. Birçok şirket, anahtar iş süreçlerini otomatikleştirerek, satış, sipariş ve yerine getirme gibi arka ofis süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu sayede web sitelerinin performansı artırılarak, trafiği arttırıp, bounce oranları azaltılabiliyor.

B2B şirketleri için otomasyon, envanter ve dağıtımdan satış ve pazarlamaya kadar birçok süreçte kullanılabiliyor. Ancak, şirketlerin e-ticaret araçlarını daha geniş iş sistemlerine ve teknoloji yığınlarına entegre etmek için işlerine bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmaları gerekiyor.

Çin e-ticaret pazarı

Ayrıca, ani bir büyüme durumunda, esnek, dayanıklı ve ölçeklenebilir bir IT altyapısı kurmak da önem kazanıyor. API tabanlı headless e-ticaret araçları, müşteri odaklı faktörleri yeniden yapılandırmadan arka uç altyapısını yeniden kablolamak zorunda kalmadan esneklik sağlayabilir. Bu sayede, trafiğin artmasıyla birlikte gecikme süreleri ve yükleme süreleri azaltılarak, B2B alıcılarının e-ticaret portallarında beklemeleri önlenebilir.

Ancak, tüm API’lerin güncel tutulması ve iyi bir şekilde entegre edilmesi, performans çatışmalarını önlemek için IT ekiplerinin sorumluluğundadır. B2B şirketleri, doğru e-ticaret araçlarını seçerek, işlerine uygun bir şekilde uyarlayarak, müşterilerine en iyi deneyimi sunabilirler.

B2B e-ticaretinde pazar yerleri hızla büyüyor

B2B e-ticaret dünyasında, pazar yerleri en hızlı büyüyen satış kanalı olarak karşımıza çıkıyor. Digital Commerce 360’ın raporuna göre, 2021 yılında pazar yerleri toplam B2B e-ticaret satışlarından neredeyse 7.5 kat daha hızlı büyüdü. ABD’deki B2B e-ticaret satışlarının %1.9’u Amazon Business tarafından gerçekleştirildi ve 2025 yılına kadar bu oranın yaklaşık %10’a ulaşması bekleniyor.

Pazar yerleri üzerinden satış yapmak artan satışları tetikleyebilir, ancak aynı zamanda pazar yeri satışının benzersiz taleplerini yönetebilecek bir e-ticaret altyapısını gerektirir. Özellikle marj sıkışması ve kanal bozulması endişesi nedeniyle birçok B2B firması başlangıçta pazar yeri modelleriyle çalışmaktan kaçınmıştı. Ancak, endişeler azaldı ve pazar yerleri bazı B2B firmaları için büyümenin önemli bir sürücüsü haline geldi.

Modern pazarlama

Pazar yeri seçiminde dikkat edilmeli

Her marka veya işletme için pazar yeri modeli uygun olmayabilir. Pazar yerlerinin avantajları ve dezavantajları doğru bir şekilde değerlendirilmelidir. Ayrıca, güçlü bir e-ticaret yeteneğine sahip olmak artık B2B tüccarları için opsiyonel bir ekstra değildir. Dijital ticaret işlemlerini henüz oluşturmayan markalar, geride kalma riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Bugünün B2B alıcıları giderek talepkar hale geliyor ve basitçe çevrimiçi satış yapmanın yeterli olmadığı yeni bir aşamaya giriyoruz. Tüccarlar, küreselleşen B2B ekosisteminde rekabet etmek istiyorlarsa, cilalı, kişiselleştirilmiş ve güvenilir çevrimiçi deneyimler sunmalıdırlar.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler