worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon’da işten çıkarmalar devam ediyor; Amazon Web Services’te yüzlerce kişi işten çıkarılıyor

Amazon’un bulut bilişim markası Amazon Web Services'ten (AWS) yüzlerce çalışanının işine son verildiği duyuruldu. AWS'deki yeniden yapılanmanın bir parçası olan işten çıkarmalar, fiziksel mağazaların teknoloji, satış ve pazarlama bölümlerindeki çalışanları etkileyecek.

işten çıkarma

Pandemi sırasında teknoloji endüstrisindeki işe alım çılgınlığının aşırıya kaçmasının ardından Amazon’da 2022 ve 2023 yıllarında işten çıkarmaların toplamı 27 bine ulaşmıştı. Amazon, şimdi de bulut bilişim kolu Amazon Web Services’ten (AWS) yüzlerce çalışanın işine son verildiğini duyurdu.

Stratejik değişimin bir parçası olarak bulut bilişim birimi AWS’de yüzlerce kişi işten çıkarılacak. Şirket, fiziksel mağazalara yönelik teknolojiyi göz ardı eden ekipteki “birkaç yüz rolü” azaltacağını açıkladı. İşten çıkarmalar, Amazon’un ABD’deki marketlerinde “Just Walk Out” teknolojisini terk ettiğini açıklamasından sadece bir gün sonra duyuruldu.

“İşten çıkarmalar stratejik yeniden düzenlemenin parçası”

Amazon sözcüsü Duncan Neasham, “Müşterilerimize yenilik sunmak için yatırım yapmaya, işe almaya ve kaynakları optimize etmeye devam ettiğimiz için bu kararlar zor ama gerekli” dedi. Neasham, işten çıkarmaların kilit alanlara odaklanmayı amaçlayan stratejik yeniden düzenlemenin parçası olduğunu kaydetti. Şirket, işten çıkarılan çalışanların yeni rollere geçişlerinde yardımcı olmaya kararlı olsa da bu işten çıkarmalar, Amazon’un sahip olduğu ve üçüncü taraf mağazalardaki uygulamaların kullanımındaki daha geniş değişikliklerle aynı zamana denk geliyor.

AWS Kıdemli Başkan Yardımcısı Matt Garman da, bu kararların zorluğunu kabul ederek, sektörün hızlı ilerleyen doğasını ve organizasyonel çevikliğin önemini vurguladı. Garman, bu değişikliklerin organizasyonu geleceğe hazırlamaya, stratejik önceliklere uyum sağlamaya ve tekrarları ve verimsizliği azaltmaya yönelik olduğunu ifade etti.

“Kimlik ve ödeme işlevlerini yürüten ekipleri etkileyecek”

AWS Uygulamalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Dilip Kumar ise, çalışanlara, işten çıkarmaların Fiziksel Mağazalar Teknolojisi organizasyonundaki kimlik ve ödeme işlevlerini yürüten ekipleri etkileyeceğini bildirdi. Amazon Fresh mağazalarında kimlik ve ödeme teknolojilerinin uygulanmasından elde edilen bilgilerin, daha küçük formatlı birinci taraf mağazalara ve üçüncü taraf konumlara genişlemeye yönelik gelecek planlarına ışık tuttuğunu belirtti.

Amazon bazı alanlarda işe alım yapıyor

İşten çıkarmalara rağmen AWS, şirketteki binlerce boş pozisyon göz önüne alındığında, etkilenen çalışanlar için şirket içi fırsatlar bulma konusundaki kararlılığını belirtti. Ayrıca, Amazon, işinin diğer alanlarında da işe alımlara devam etmeyi planlıyor. Amazon öncelikli alanlarda işe alımlara devam edeceğini belirtiyor. Şirketin şu anda online olarak yayınlanan binlerce AWS iş ilanı bulunuyor. Rolleri etkilenen çalışanlar için şirket içi işe alım fırsatları araştırılıyor.

Amazon’da işten çıkarmalar 2022’de başladı

Bu işten çıkarmalar, Amazon’un 2022’de önemli işten çıkarmalarla başlayan ve 2023’e kadar uzanan ve Twitch, Audible ve Prime Video gibi çeşitli iş birimlerini etkileyen, devam eden yeniden yapılanma çabalarının bir parçası. ABD’deki son işten çıkarımlardan etkilenen çalışanlar, kıdem tazminatı paketlerine hak kazanmanın yanı sıra en az 60 günlük maaş ve sosyal haklar alacak.

Amazon Pharmacy’de birkaç yüz pozisyonda işte çıkarma yapılmıştı

Amazon’un Eczacılık ve One Medical bölümlerinde de geçtiğimiz ay yüzlerce çalışanı işten çıkarılmıştı. Amazon Sağlık Hizmetleri Başkanı Neil Lindsay, One Medical ve Amazon Pharmacy’deki birkaç yüz pozisyonun ortadan kaldırılmasını içeren yeniden yapılanmayı doğrulamıştı. Bu hamle, Amazon’un müşteri deneyimlerini iyileştirme ve yeniliği teşvik etme taahhüdüyle uyumlu olarak görülüyor.

Amazon, bu yılın başlarında “Prime ile Satın Al” bölümündeki iş gücünü yüzde 5 oranında azalttı. Bu, şirket içinde daha geniş bir yeniden yapılanma eğiliminin olduğunu gösteriyor.

Layoffs.fyi’ye göre, 2024 yılında şu ana kadar 229 şirketteki işten çıkarmalardan 57 binden fazla çalışan etkilendi.

Amazon’dan dev işten çıkarma operasyonu!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı

mobilya
E-Ticaret

“Mobilya satışında trend artık e-ticaret”

Mobilya sektöründe pandemiyle birlikte başlayan değişim, dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla devam ediyor. Tüketiciler, artık mağaza içi alışveriş alışkanlıklarını terkederek online kanallara yöneliyor. Bu durumun sektörde yeni bir

n11
Markalar

Getir, n11’i satmayı düşünüyor!

Hızlı teslimat platformu Getir’in bir süre önce satın aldığı e-ticaret platformu n11’i satmayı düşündüğü iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Britanya’dan çekileceği; Almanya ve Hollanda operasyonlarını kapatmayı