worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Ticaret Bakanı Bolat: 2024’te e-ihracatta yeni destekleri sunacağız

e-ihracat

Ankara E-İhracat Zirvesi, Ticaret Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonuyla ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Zirveye, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat da katıldı.

“Perakende ticarette e-ticaretin payı yüzde 19’a ulaştı”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirvede yaptığı konuşmada, e-ticaret için kasım ayının önemine işaret ederek, sektörün cirolarının çok önemli bir kısmını bu ay içinde yapıldığını aktardı. Kovid-19 pandemisinin e-ticaret sektörü için önemli fırsatlar doğurduğuna dikkat çeken Bolat, 2019 yılında perakende ticaretten yüzde 4,5-5 pay alan e-ticaret sektörünün yüzde 19 paya ulaştığını vurguladı. Bolat, sektörün dünya ekonomisinde itici rol oynamaya başladığını anlattı.

“Depremde 6 milyar dolarlık ihracat kaybıyla karşı karşıya kaldık”

Bakan Bolat, son yıllarda rekorları alt üst eden ihracatçıların, bu yıl küresel talepteki aşırı durgunluktan dolayı yıla kötü başladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremle birlikte 6 milyar dolarlık ihracat kaybıyla karşı karşıya kaldık. Sonradan açılarak yılın ikinci yarısından itibaren, temmuzdan bu yana her ay üstüne daha yüksek rakamlar elde ederek ekim ayını 22,9 milyar dolarla kapatmayı başardık. Orta Vadeli Program‘daki yıllık 255 milyar dolar hedefini aşacağız.”

“E-ihracat için yeni destek modülleri hazırladık”

Bolat, “Küresel ticaret dönüşüm sürecinden geçiyor. E-ticaretin yanında e-ihracat sektörü ortaya çıktı. Sektörle ilgili yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak e-ticaret sektöründe düzenleyici ve denetleyici yetkilere sahibiz. E-ihracat konusunda da bakanlık içinde İhracat Genel Müdürlüğümüzün altında önemli yapılanmaya gittik. Bu yıl e-ihracata yönelik desteklerimizle alakalı sektörle yaptığımız istişarelerle yeni destek modülleri hazırladık. İnşallah 2024’te bunları sektörün istifadesine sunacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Ömer Bolat, bakanlık bütçesinin yüzde 60’ının ihracat desteklerine gittiğine dikkati çekerek, bütün güçleriyle ihracat ailesinin yanında yer aldıklarını söyledi. Bolat, “E-ihracat konusunda dünyanın her yerinden büyük alım gücüne sahip müşteriler edinme hedefindeyiz. Hedef pazarlarda ürünleri test etmek, müşteri deneyimleriyle yeni ürünler geliştirmek, mevcut ürünlere yenilikçilik katma hedefindeyiz.”

“KOBİ’lere destek paketleri devreye alıyoruz”

“E-ihracatın yüksek kâr marjı ve ödeme süreçlerinde sağladığı avantajlar var. E-ihracat ve e-ticaret, KOBİ‘ler için de büyük işletmeler karşısında rekabet güçlerini artırmak için fırsat sunuyor.” diyen Bolat, bakanlığın bu farkındalığı artırmak için ihracatçılarla bir araya geldiğini belirterek, şunları vurguladı:

“İhracatçıların B2B (firmadan firmaya) satış modeli yanında B2C (firmadan tüketiciye) modelini de etkin şekilde kullanmaları için gayret ediyoruz. Geleneksel ihracat desteklerinde önemli revizyonlar yaptık, e-ihracat desteklerinde yeni destek paketleri hazırladık, 2024’te faydalanabilirsiniz. Tanıtım ve hızlı teslimat hususları ile her bir ülkenin özel şartlarını dikkate alan destek mekanizmaları oluşturduk. Hiç ihracat yapmamış KOBİ’lerin dahi ürünlerini yurt dışına ihraç edebilmelerini sağlayacak destek paketleri devreye alıyoruz.”

“E-İhracat Platformu’nu yakında hizmete alıyoruz”

Bakan Bolat, bu alanda yapılacak yeni çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “E-ticareti ve e-ihracatı desteklemek için Türkiye E-İhracat Platformu‘nu yakında hizmete alıyoruz. İhracatçılarımızı dijital ortama taşımış olacağız. Yeni nesil teknolojilerin kullanılacağı milli B2B platformunu, TOBB, TİM ve Bakanlığımız ile birlikte hayata geçireceğiz. Bunun müjdesini bugün burada vermiş oluyoruz. Bu konuda fizibilite çalışması başlatıldı. ‘Türkiye Yüzyılı‘ hedefimize uygun platformla ihracatımızı e-ihracat kanallarıyla daha fazla artırmayı hedefliyoruz.”

“Ülkemizin e-ihracat liginde potansiyelini en üst düzeye çıkarmaya gayret edeceğiz”

Türkiye’nin, sahip olduğu mal ve hizmet ticareti gücü, coğrafi konumu ve dinamik nüfusuyla e-ihracatın parlayan yıldızlarından biri olacağını ifade eden Bolat, “Dijitalleşme sürecini hızlandırarak ülkemizin e-ihracat liginde potansiyelini en üst düzeye çıkarmaya gayret edeceğiz. Firmaların global pazarlarda daha rekabetçi olmasını sağlamak hedefimizdir. Türkiye’yi e-ticaretin küresel arenadaki liderlerinden biri olması için sizlerle takım oyunu oynayacağız.” diye konuştu.

“E-ticaret hacminin yüzde 4,2’si e-ihracattan geliyor”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu da, Türkiye’de 2019’da 136 milyar lira olan e-ticaret hacminin 2022’de 801 milyar liraya ulaştığını, bu hacmin yüzde 4,2’lik kısmının ise e-ihracattan geldiğini söyledi. Zirvenin her geçen gün büyüyen e-ihracat ekosistemine olumlu katkılar sunacağını ifade eden Karavelioğlu, TİM olarak e-ticaret ve e-ihracatın hızlı şekilde gelişeceğine inandıklarını dile getirdi. Karavelioğlu, Türkiye’nin ihracat rakamlarına değinerek, geçen ay en iyi ekim verisine ulaşıldığını anımsattı. İhracatta kasım ve aralık beklentilerinin de olumlu olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, 2023 yılı için belirledikleri ihracat hedeflerine ulaşacaklarını kaydetti.

E-ihracatın geleceği konuşuluyor

Ankara E-İhracat Zirvesi, 8-10 Kasım tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Congresium’da düzenleniyor. Üç günlük eğitim etkinliğinde e-ihracat tüm yönleriyle ele alınıyor. Etkinlikte e-ihracatın geleceği, trendleri, pazaryeri seçimi, e-ticaret satış kanalları, marka stratejileri, dijital pazarlama, lojistik ve daha birçok konuda sektörünün önde gelen konuşmacıları yer alıyor. Üst düzey e-ticaret yöneticilerinin katılacağı paneller ve sunumların da yer aldığı etkinlikte, e-ihracat profesyonelleri e-ihracat yapmak isteyen katılımcılar için başarı hikayelerini paylaşıyor. Zirvede 5 panelde ve düzenlenecek modüllerde 71 konuşmacı yer alıyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı

mobilya
E-Ticaret

“Mobilya satışında trend artık e-ticaret”

Mobilya sektöründe pandemiyle birlikte başlayan değişim, dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla devam ediyor. Tüketiciler, artık mağaza içi alışveriş alışkanlıklarını terkederek online kanallara yöneliyor. Bu durumun sektörde yeni bir

n11
Markalar

Getir, n11’i satmayı düşünüyor!

Hızlı teslimat platformu Getir’in bir süre önce satın aldığı e-ticaret platformu n11’i satmayı düşündüğü iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Britanya’dan çekileceği; Almanya ve Hollanda operasyonlarını kapatmayı