worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

WORLDEF ISTANBUL’da e-ticaretin geleceği konuşuldu!

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF tarafından düzenlenen WORLDEF ISTANBUL 2024, ilk gün büyük ilgi gördü. Bölgenin en büyük e-ticaret fuarında e-ticaret ekosisteminin geleceği ele alındı.

worldef istanbul

WORLDEF ISTANBUL 2024, Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde devam ediyor. Etkinlikte e-ticaret ile bağlantılı, lojistik, kargo, kurye, dijitalleşme ve müşteri deneyimi ve yapay zeka gibi birçok konu masaya yatırıldı. Global e-ticaret ekosisteminden markaları bir araya getiren WORLDEF ISTANBUL’da, üç farklı salonda eş zamanlı olarak panel, sunum ve atölye çalışmaları yapılıyor. Etkinlik alanında açılan stantlarda ise markalar, ürün ve hizmetlerini ziyaretçilere sunma fırsatı buluyor.

Cem Oğuz: Türkiye’de yıllık 1,3 milyarlık paket teslimatı var

WORLDEF ISTANBUL’un ana sahnesi WORLDEF ISTANBUL’da “Future Commerce”teki oturumların moderatörlüğünü gazeteci ve sunucu Hakan Çelik üstlendi. Bu sahnede düzenlenen “Türk Kargo, Ulaşım ve Paket Hizmetleri (CEP) Endüstrisinde Dijitalleşme” konulu oturumda konuşan Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, Türkiye’deki lojistik sektörü hakkında bilgi verdi.

Cem Oğuz, “Bugün itibarıyla Türkiye’de yıllık 1,3 milyarlık paket teslimatı var. Bunu Türkiye çapında 50 kargo firması sağlıyor. Pazar günleri hemen hemen çalışmadığını düşündüğümüzde, iş gününe vurduğumuzda günlük 4,5-5 milyon adet kargo dağıtılıyor.” ifadelerini kullandı. Teslimatta ürünlerin doğru adrese gitmesi konusunda gelişmeler yaşandığına işaret eden Oğuz, dijitalleşmeyle doğru adrese ürün teslim edilme başarısının çok yüksek olduğunu belirtti. Kargo ürünlerinin en çok çıkış yaptığı bölgenin Marmara Bölgesi, şehrin ise İstanbul olduğu bilgisini veren Oğuz, bu kargoların varış yerinin ise en fazla Ankara ve İzmir olduğunu söyledi.

Kargo sektörünü dünyanın büyük oyuncularıyla mukayese eden Oğuz, “Hem işletmem hem genel olarak sektör adına, belki bundan 10 sene önce onlardan teknoloji transferi yapan bir sektörken, bugün oralara teknoloji transferi yapan noktaya gelmiş durumdayız.” diye konuştu. Oğuz, ürünlerin teslimatında TC kimlik numarası istenmesinin zorunlu olmadığını dile getirerek, cep telefonuna gelen güvenlik kodunun verilmesi ya da imza atılması karşılığında ürünün teslim alınabileceğini anlattı.

Mustafa Namoğlu: Bugüne kadar yaklaşık 24 milyon dolar yatırım aldık

ikas CEO’su Mustafa Namoğlu ise, WORLDEF ISTANBUL’da “E-Ticarette Müşteri Deneyimi: Dijital Dönüşümün Geleceği ve Hızı” başlıklı oturumda konuştu. ikas’ın e-ticaret altyapı şirketi olduğunu kaydeden Namoğlu, Türkiye ve Almanya’da, 4 ofiste yaklaşık 200 kişilik bir ekibin olduğuna dikkati çekti. Üç sene içerisinde ikas’ı büyüttüklerini vurgulayan Namoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“E-ticarete girerken kendi ticaret sitenizi açabiliyor, pazar yerlerinde satış yapabiliyorsunuz. Kendi e-ticaret sitesinden satış yapmanın, özellikle uzun vadeli yatırım yapmayı planlayan, datayı yönetmek isteyen, müşteriyi sahiplenmek isteyen firmalar için çok kritik bir konu olduğunu görüyoruz. Biz ikas olarak, sadece Türkiye’de değil dünya üzerinde de en yenilikçi şekilde teknoloji üreten firmayız. Bugüne kadar yaklaşık 24 milyon dolar yatırım aldık.”

“Türkiye pazarını küçümsemeyin!”

Namoğlu, yeni çıkan bir markanın ilk ölçeklenme aşamasında fenomen pazarlamasına ihtiyaç duyduğunu aktardı. Bir ürünle ilgili müşteri yorumlarının önemli olduğunun altını çizen Namoğlu, bu konuda da içerik üreticilerinin kayda değer olduğunu ifade etti. Girişimcilere mesaj veren Namoğlu, “Türkiye pazarını küçümsemeyin. Türkiye pazarı, biraz fark yarattığınızda, diğer insanlardan daha disiplinli çalıştığınızda, samimi bir şekilde ilerlediğinizde yurt dışı pazarlardan çok daha verim alabileceğiniz bir pazar.” dedi.

Ramazan Altınay: E-ihracatta en büyük sorun ek maliyetler

Aras Kargo Uluslararası İşler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı Ramazan Altınay ise, WORLDEF ISTANBUL’da “Sınır Ötesi E-ticarette Kargo Sektörünün Rolü: Türkiye’nin Küresel Pazarlara Açılan Kapısı” oturumunda konuştu. Altınay, Türkiye’nin, hem üretim çeşidi hem de jeopolitik konumu itibarıyla potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Aras Kargo’nun faaliyetlerini anlatan Altınay, “Aras Digital şirketimiz var. Burada yaklaşık 50 mühendisimiz var ve yazılım gerçekleştiriyorlar. Bu yazılımları yaklaşık 10 ülkeye ihraç ediyoruz. Kargo altyapısında kullanılan ürünleri ihraç edecek noktaya geldik.” ifadelerini kullandı. Ramazan Altınay, Türkiye’nin bir e-ticaret ülkesi haline geldiğini belirterek, son 5 yılda pazarın sipariş alanında büyümesinin yüzde 100 düzeyinde oluğunu kaydetti.

“Türkiye’deki e-ticaretin büyük çoğunluğu pazar yerlerinde gerçekleşiyor”

Türkiye’de irili ufaklı 500 bin civarında işletmenin e-ticaret yaptığını vurgulayan Altınay, şöyle devam etti: “Bunların yaklaşık yüzde 76’sı KOBİ. Türkiye’deki e-ticaretin büyük çoğunluğu pazar yerlerinde gerçekleşiyor, yüzde 74 civarında. Artık Türkiye’nin 500 bin satıcıyla e-ihracata hızlı bir şekilde yönelmesi gerekiyor. Son birkaç yıldır da ivmelendiğini görüyoruz. Burada öncü olacak firmalar, pazar yerleri. Türk cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu alanda ciddi anlamda operasyonlar başladı. Türkiye’nin markaları da oraya taşınmaya başladı. Biz de burada ciddi anlamda yatırımlar yapıyoruz.”

Altınay, e-ihracatta en büyük sorunun ek maliyetler olduğunu, bunların başında da nakliye maliyetleri geldiğini anlattı. “Yeşil lokasyon” projesinden de bahseden Altınay, bazı ilçelerde sadece elektrikli araç kullanacaklarını söyledi. Aras Global Kargo’nun lansmanını yapacaklarını aktaran Altınay, Türkiye’de kargoların yüzde 52’sinin 24 saatin altında teslim edildiğini de sözlerine ekledi.

WORLDEF ISTANBUL’da profesyonel isimler deneyimlerini paylaştı!

WORLDEF ISTANBUL 2024’ün ilk günü “Future Commerce” sahnesinde düzenlenen oturum konuları ve konuşmacılardan bazıları şunlar;

  • Harnessing Opportunities in the Middle East For Ecommerce Growth – Dubai CommerCity Kıdemli Direktörü Arjun Sarkar
  • “The Role Of The Cargo Sector in Cross-Border E-Commerce: Türkiye’s Gateway To Global Markets” Aras Kargo Uluslararası İlişkiler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı Sayın Ramazan Altınay
  • “Comprehensive End-To-End E-Commerce Solutions From Hepsiburada, Türkiye’s National E-Commerce Power” – Hepsiburada CEO’su Nilhan Önal Gökçetekin
  • “From Local To Global: How Amazon Empowers Small Businesses To Thrıve in Global Markets” – Amazon Türkiye Ülke Müdürü Sayın Richard Marriott
  • “Beyond Borders With Trendyol: A New Vision For Turkish Export” – Trendyol CEO’su Sayın Erdem İnan

“Approaches To Listing Turkish Companies On Global Stock Exchanges” konulu panel:

  • Usul Ventures Kurucusu Sayın Kaan Özçelik
  • EMEA-OTC Piyasalar Grubu Eş Başkanı ve Başkan Yardımcısı Sayın Joe Coveney
  • Londra Borsası Orta ve Güney Avrupa Başkanı Sayın Axel Kalinowski
  • İkar Yatırım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Erim Kargacı

WORLDEF ISTANBUL 2024

WORLDEF ISTANBUL ilk gün büyük ilgi gördü!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef istanbul 2024
Haberler

WORLDEF ISTANBUL 2024 sona erdi!

WORLDEF ISTANBUL 2024, İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 3 gün boyunca global e-ticaret ekosistemini ağırladı. Etkinlikte 20 binden fazla ziyaretçi yer aldı.

Days
Hours
Minutes
Seconds