worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

eBay, yasa dışı ilaç ekipmanı satışı sebebiyle 59 milyon dolar ceza ödeyecek

ebay

eBay, yasa dışı ilaç üretmek için kullanılan ekipman sattığı suçlamaları sebebiyle hükümetle 59 milyon dolarlık anlaşmaya vardı. Federal müfettişler, ilaç üretim makineleri satın alan birçok eBay kullanıcısının sahte ilaç kaçakçılığı gibi suçlarla bağlantıları olduğunu tespit etmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, müfettişlerin e-ticaret şirketi eBay’in web sitesinde binlerce parça izinsiz farmasötik üretim ekipmanı sattığını tespit ettikten sonra eBay ile 59 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşmaya göre, eBay, hap presleri, kapsülleme makineleri ve sahte kalıplar gibi düzenlemeye tabi ürünlerin satışına yönelik uyumluluk programını da geliştirmeyi taahhüt etti.

eBay, Kontrole Tabi Madde Yasasını ihlal etti

Anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada, federal hükümetin eBay’in, kullanıcılarının binlerce hap presi ve sahte haplar ve fentanil ile bağlanmış ilaçlar üretebilen kapsülleme makineleri satın almasına izin verdiğini belirlediği; buna göre eBay’in Kontrole Tabi Madde Yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturulduğu kaydedildi.

Federallerin soruşturması sonucu, eBay’in, alıcının kimlik doğrulaması, kayıt tutma ve İlaçlarla Mücadele İdaresi’ne rapor verme gerekliliklerini atlayarak, yasanın ekipmanın satışına ilişkin düzenlemelerine uymadığı ortaya çıkarıldı. Hükümet, ayrıca, ekipmanı satın alan aynı eBay kullanıcılarının çoğunun, markalı ilaçları taklit eden haplar üretebilen sahte kalıplar, damgalar veya boyalar sipariş ettiğini de tespit etti.

“İlaç makineleri uyuşturucu suçlularına satıldı”

Vermont Bölgesi’nden ABD Başsavcısı Nikolas Kerest, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“eBay, web sitesi aracılığıyla ülke çapındaki bireylerin sıklıkla sahte hap yapımında kullanılan tehlikeli makine türlerini elde etmesini kolaylaştırdı. Araştırmamız, bu makinelerin bazılarının daha sonra uyuşturucuyla ilgili suçlardan hüküm giymiş kişilere bile satıldığını ortaya çıkardı.”

Kerest, eBay ile yapılan 59 milyon dolarlık anlaşmanın e-ticaret platformlarının halkı koruyan düzenlemelere uymasını sağlamak için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı Başsavcı Yardımcısı Brian Boynton ise, şunları söyledi;

“Amerikalılar sahte reçeteli ilaçların tehlikelerinden korunmayı hak ediyor. Sivil Bölüm, sahte hapların ve sahte hap üretiminde kullanılan ekipmanın satışına karışan herkesin sorumlu tutulmasını sağlamak için kolluk kuvvetleri ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edecek.”

“Hükümet yetkilileri eBay’i defalarca övdü”

eBay tarafından yapılan açıklamada ise, yasal olarak hareket ettikleri ileri sürüldü ve hükümetin iddiaları reddedildi. Ancak anlaşmanın “uzun süren davalarla ilgili maliyetleri, belirsizliği ve dikkat dağınıklığını ortadan kaldırdığı için şirketin ve hissedarlarının çıkarına olduğu” belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“eBay’in, Adalet Bakanlığı’nın veya diğer yetkililerin herhangi bir talebi öncesinde ve hükümetin dikkatini bu ürünlere çevirmesinden yıllar önce ilaç kalıpları ve hap presleri de dahil olmak üzere sahte haplar için kullanılabilecek ürünleri kaldırmaya yönelik eylemleri, on binlerce kişinin öldürülmesini engelledi. Potansiyel olarak sorunlu listelerin pazarımızda görünmesini engelleyeceğiz. Hükümet yetkilileri, eBay’i kolluk kuvvetleriyle olan ortaklığımız ve yasa dışı hap presi kullanımına ilişkin soruşturmaları destekleme çabaları nedeniyle defalarca övdü.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler