worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Almanlar e-ticaret alışverişlerinin yüzde 11’ini iade ediyor

Almanya'da internetten alışveriş yapanlar alışverişlerin yüzde 11'ini iade ediyor. Ülkedeki genç nesiller, yaşlılara göre daha sık ürün iadeye başvuruyor. İade sebepleri arasında beden uyumsuzluğu ve hasarlı ürünler öne çıkıyor.

iade

Alman dijital derneği Bitkom tarafından yapılan bir ankette, internetten alışveriş yapanlara “alışveriş alışkanlıkları” soruldu. Ankete 16 yaş ve üzeri bin 50 Alman tüketici katıldı.

Tüketicilerin yüzde 24’ü asla iade talep etmiyor

Bitkom’un anketine göre, Almanya’da online alışveriş yapanların sadece yüzde 24’ü online siparişlerini asla iade etmiyor. Siparişleri iade eden insan grubuna bakıldığında ise, erkeklerin kadınlara göre (yüzde 14) önemli ölçüde daha düşük bir oranda (yüzde 9) iade talep ettiğini gösteriyor.

Gençler satın aldıkları ürünleri daha fazla iade ediyor

16 ila 29 yaş arasındaki tüketiciler, online siparişlerinin ortalama yüzde 15’ini iade ediyor. 30-49 yaş arası kişilerde bu oran yüzde 13 olarak kaydedildi. 50 ila 64 yaş arası kişiler yüzde 10, 65 yaş üstü kişiler ise yalnızca yüzde 7 iade talep ediyor. Bu rakamlara göre, ankete katılanların ortalama olarak yüzde 11’inin e-ticaret alışverişleri iade ile sonuçlanıyor.

“Sürdürülebilirlik açısından amaç iadeleri minimuma indirmek olmalı”

Bitkom CEO’su Dr. Bernhard Rohleder, “Mallar iade edildiğin kaynaklar tüketilir; sürdürülebilirlik açısından amaç, iadeleri en aza indirmek olmalıdır. Sonuçta bu, lojistikte maliyet ve emekten tasarruf eden perakendecilerin de çıkarınadır. Bu da genel olarak daha düşük fiyatlar yoluyla tüketicilere fayda sağlar.” ifadelerini kullandı.

İade etme nedenleri

Ankete katılanların en az üçte ikisi (yüzde 67), ürünün bedeni uymadığı için iade talep ettiğini söyledi. Yüzde 56’sı ise, hasarlı veya kusurlu olduğu için ürünleri iade etti. Ürünü beğenmemek de yaygın bir neden olarak gösterildi (yüzde 50).

Fotoğrafla eşleşmeyen ürünler yaygın iade sebebi

Diğer iade nedenleri arasında şunlar yer aldı; resim veya açıklamayla eşleşmeyen bir ürün (%41), ürünlerin kötü görünmesi (%37). Ayrıca, her 10 alışverişten 3’ü yanlış ürün teslim edildiği için iade edildi. Diğer taraftan, ankete katılanların yüzde 29’u, çoğunu iade etme niyetiyle, farklı bedenlerde kıyafetler gibi gerçekte ihtiyaç duyduklarından fazlasını sipariş etti.

Dijital araçlar iadeleri azaltabilir

Bernhard Rohleder, “Yapay zeka tabanlı alışveriş asistanları, veri tabanlı boyut önerileri ve sanal montaj gibi dijital araçlar, online alışveriş yaparken doğru ürünü bulmanıza ve aynı zamanda iade oranını azaltmanıza yardımcı olabilir. Online perakendeciler bunu fark etti ve bu tür uygulamaları giderek daha fazla web mağazalarına dahil ediyor.” dedi.

Öte yandan, perakende enstitüsü EHI tarafından yapılan bir araştırmaya göre, iadelerin önlenmesi online satıcılar için önemli bir odak noktası haline geldi. Bir iadenin satıcılara maliyeti ortalama olarak 5 ile 10 avro arasında değişiyor.

E-ticaret iadeleri satıcıları zorluyor

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.

dropshipping
E-İhracat

“Türkiye’de dropshipping çok mantıklı”

Türk satıcılara Amazon’da satış ve dropshipping rehberliği yapan OneAmz, Amazon’da satış konusunda hem yazılım hem ara depo hem de pakete dahil birebir mentörlük hizmetleri veriyor.

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı