worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Kampanya dönemlerinde bunlara dikkat!

Kampanya

Müşterilerini iyi tanıyan markalar avantajlı

Derimod E-Ticaret Müdürü Uğur Kargı, kampanya deyince birçok kişinin aklına indirim ve fiyat avantajı gibi konular geldiğini ancak kampanya sözcüğünün çok genel bir kavram olduğundan bahsedilmesi gerektiğini söyledi. Markaların birçok konuda kampanya süreci yönetebileceğini ve bunların amaçlarına göre çok değişiklik gösterebileceğine vurgu yapan Kargı, “Bu süreçten genel bahsetmek gerekirse, öncelikle markalar vurgulamak istedikleri kampanyaların hedef kitlesine yoğunlaşırlar ve ulaşacakları potansiyel kişilerin kimler olduklarını, onlara hangi kanallardan ulaşmaları gerektiğini belirlerler. İkinci aşamada kampanya nasıl sonuçlanırsa başarılı oluruz? Sorularının cevaplarını ortaya çıkarırlar ve nihai net hedeflerini belirlerler. Üçüncü aşamada bu hedefe ulaşabilmek için ne kadarlık bir bütçeye ihtiyaçları olduklarını ortaya çıkarırlar” dedi.

Zaman zaman imkanlar dahilinde harcanacak bütçenin azaltılması veya arttırılmasının söz konusu olabileceğini aktaran Kargı, “Ancak bu da nihai net hedeflerin değişmesine neden olabilir. Son aşamada total hedefe ulaşabilmek için nasıl bir içerik ve iletişim stratejisi uygulamaları gerektiğini belirlerler ve bu şekilde kampanya taslak hazırlıklarını tamamlarlar. Açıkçası bahsettiğim bu dört madde içerisinde en önemli unsur sonuncu olan iletişim ve içerik stratejisi olduğunu kesin bir şekilde söyleyebilirim. Markalar ne çok bu konuda tabiri caizse kafa patlatırlar. Yani müşterilerini iyi tanıyan ve geçmiş kampanyalardan iyi bir dataya sahip markalar, kampanya süresinde oldukça avantajlı” dedi.

Kampanya mesajıyla gerçeklerin örtüşmesi gerekiyor

Bu dönemde tüketicilerin alışverişlerinde hangi noktalara dikkat etmesi gerektiğine de değinen Kargı, “Yani Tüketici tarafına gelecek olursak buradaki en önemli konu markanın verdiği kampanya mesajıyla gerçeklerin örtüşüp örtüşmediğinin doğrulanmasıdır. Özellikle fiyat ve indirim bazlı kampanyaları göz önüne alacak olursak, bazı markaların bu süreçte tüketiciyi manipüle edecek taktikler geliştirdiklerini görebiliriz. Tabi bu perakendenin doğal işleyişidir. Ancak burada tabi taktik geliştirmekle kandırmak arasında çok ince bir çizgi var. Buna da dikkat etmek gerekir” diye konuştu.

Yaklaşık bir yıldır yüksek enflasyonist bir ortam oluştuğunu hatırlatan Kargı, “Fiyat algısının kaybolduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunu her gün yaşıyoruz. Kendimizi her gün yeni bir fiyata şaşırıyor olarak buluyoruz. Tabi bu sürece alışmak kolay değil ancak bir şekilde fiyat takibi yapmak, sürece uyum sağlamak gerekiyor ve bence hepimiz bunu yapmaya başladık artık. Biz olarak bahsediyorum çünkü tüketici dediğimiz aslında sizsiniz, biziz yani hepimiziz ve günün sonunda da neyin ne olduğunun farkına da varıyoruz. Şirketlerin, markaların, ticari hırsları, kâr elde etme iç güdüsü, önceliği tamamen gelir olan marka davranışlarını da gayet anlayabilecek durumdayız.” dedi.

Tüketicilerin her şeyin farkında olduğunun altını çizen Kargı, şöyle devam etti; “Bugün kısmen olmasak bile yarın tamamen farkında olacağız. Markalar da buna göre daha kaliteye, bütünü düşünmeye, birlikte büyümeye, tüketiciyi kollamaya ve değer katmaya odaklanmaları gerekiyor. Aksi taktirde tabi bunun tüketici nezdinde cezası günün sonunda ağır olabilir”

Küresel rekabet yoğunlaşıyor

Elle Shoes E-Ticaret Direktörü Tuğba Şölen Özer, küresel rekabetteki yoğunlaşmaya dikkat çekti.  Artan rekabet ve rekabet avantajının etkisini kaybetmesinin özellikle kampanya dönemlerinde dijital pazarlama, e-mail marketing, sosyal medya etkileşimi, pop-up, app push/web push, outdoor ve YouTube reklamları gibi unsurların marka değerine ve yönetimine yaptığı katkıların arttığını vurgulayan Özer, “Bu nedenle markalar yıllık kampanya takvimine göre etkileşim yaratma ve markanın ön plana çıkarılması için kullanılacak enstrümanları önceden belirleyerek aksiyon almaktadır” dedi.

Satış sonrasında yaşanacak olumsuzluklara değinen Özer, “Bu dönemlerde tüketiciler açısından, alışveriş yaparken ilgili kampanyaya ait uygulanan indirimin, ödedikleri bedel ile tutarlı olup olmadığının kontrol edilmesi, ayıplı ürünün (cazip bir fiyat ile alınmış olsa bile) kabul edilmemesi, etiketsiz ya da markanın kurumsal logosunu içeren kutu, koli vb. konulmamış ürünün alınmaması, kapıda ödeme yöntemi ile alınan ürünün kontrol edilerek alınması gibi unsurlara dikkat edilmesi, satış sonrası yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı önemli noktalardır. Aksi halde mağduriyet yaşayan tüketici markaya olan güvenini yitirmekte ve marka açısından bu durum ciddi bir prestij kaybına neden olabilmekte” şeklinde konuştu.

Genel amaç satışları ve brandingi artırmak

E-ticaret kampanyalarının genel amacının satışları ve brandingi artırmak olduğuna işaret eden AVVA E-Ticaret Direktörü Serkan Saraçoğlu, “Ama her kampanya planlamasında KPI net bir şekilde ortaya konmalıdır ki sonuçlar doğru analiz edilebilsin. Mesela markalar bazen ağırlığı ciro getirisine verirken bazen new user kazanımını ilk hedef yapabiliyorlar. KPI dışında Wording ve Timing çok önemlidir. İçerik net söylemlerden oluşmalı, en ufak reklam alanlarında bile kolayca anlaşılmasına dikkat etmek lazım. Yine kampanyanın dönemsellik algısı içinde olması ve belirli sürelerde geçerli olması kullanıcıların ilgisini net bir şekilde artırır” dedi.

Birçok markanın kampanyalarını çatı kampanya olarak planlamaya çalıştığını ve bunun doğru bir strateji olmadığını ifade eden Saraçoğlu, “Kasım kampanyaları gibi yoğun dönemleri hariç tutalım tabi ama sezon içindeki kampanyalarda bunlara dikkat etmek lazım. Segmentasyon yaparak doğru kitleye doğru kategoride / üründe indirim verebilirseniz CVR çok da yüksek olur. Hem unutmayalım ki datanızdaki kullanıcıyla iletişime geçmek yeni kullanıcı kazanmaktan çok daha düşük maliyetlidir. Crossell ve upsell kampanyalar yine markalar için çok değerli upliftler getirecektir. Özellikle onsite kurgularda, mailing ve push çalışmalarında yer alması gerekir” diye konuştu.

Olumsuz deneyim yıkıcı sonuçlar doğurabilir

Satışa odaklanırken bazen lojistik operasyon, yazılım ve stok yönetiminde aksaklıklar gerçekleşebildiğini vurgulayan Saraçoğlu, özellikle büyük kampanyalarda markaların kullanıcılara kötü bir deneyim yaşatmasının yıkıcı sonuçlar doğurabileceği ve markanın her kasının kuvvetli olmasının burada çok önemli olduğu görüşünde.

Bu dönemde tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Saraçoğlu, şöyle devam etti; “Özellikle Kasım kampanyaları gibi her markanın yoğun pazarlama çalışmaları yaptığı dönemlerde fiyatlarda hakikaten offerda iletildiği oranda indirim var mı yok mu iyi analiz etmelerini öneririm. Son çıkan yasa ile 30 günlük en düşük net fiyat ne ise onun üzerinden yüzde indirim verilebilir, onun üzerindeki indirim oranları yasaya uygun değildir. Tüketiciler bu kandırmacaya denk geldikleri zaman şikâyette bulunmalıdırlar. Böylelikle pazarda gerçek indirim oranları dolaşmaya başlar ve güven ortamı sağlanır”

Private label tarafına kaçış

Tüketicilerin ihtiyaçlarının değişmediğini, fakat tüketicinin alım gücünde önemli bir değişim yaşandığına dikkat çeken BabyMall E-Ticaret Müdürü Sedat Ateş, “Satın alım gücünde yaşanan değişim tüm satın alma kararlarını tekrar gözden geçirmemize neden oluyor. Gerek iş ortaklarımız gerekse pazaryerleri ve kendi datamızı incelediğimiz zaman alım gücünün düştüğü ve Private Label tarafına kaçış olduğunu çok net görüyoruz. Hedefleri ve ihtiyaç duyulacak ürün takiplerini sıkı takip ediyoruz ve oluşan verileri diğer birimlerle birlikte beraber okuyoruz. Mevcut dijital ve geleneksel kanallarımızda yer alan varlıklarımızdaki yatırım planlarımızı değerlendiriyoruz” dedi.

Sahip oldukları medya kampanyalarını denetleyerek ve planlayarak, daha önce aynı dönemde gerçekleşen sonuçları incelediklerine işaret eden Ateş, “Lojistik, satın alma, pazarlama, müşteri hizmetleri hepsi bir arada bütüncül bir yaklaşımla ilerleme sağlıyoruz. Müşterilerimizden trafiğin yükseldiği dönemlerde gelen geri bildirimleri çok önemsiyoruz. Müşteri yolculuğu ve içerik eşleşmesi, kampanya döneminde yaşanmış tecrübeler ve çalıştığımız iş ortaklarına kadar hepsinin koordinasyonunu öncesinden sağlayarak iyi bir müşteri deneyimi sunmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu soruları sormadan alışveriş yapmayın

Ateş, satın alma kararının, bir ihtiyacın tanımlanmasıyla tetiklenebileceği gibi ihtiyacı olmayan ürünün yüksek enflasyon ortamında stoklayarak kar elde etme amacı taşıması gibi amaçla da gerçekleşebileceği görüşünde.

Sedat Ateş, bu dönemde tüketicilerin alışverişlerinde hangi noktalara dikkat etmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:

  • Bu benim öncelik ihtiyacım mı?
  • Bu ürünü almadığım zaman yerine ikame edebiliyor muyum?
  • Ürünü şu an satın almamanın bana sonrasında enflasyon kaynaklı zararı olacak mı?
  • Alacağım ürünü ne kadar süre ile kullanacağım.
  • Ürünün servisi var mı? Servis aşamasında yaşanan zorluklar. Örnek ürün ya da markanın şikâyet araştırması
  • Satın alma işlemi yapmadan önce işletmenin çevrimiçi incelemesi. Satış sonrası da işletmeye dijital ve geleneksel kanallardan kolay ulaşabiliyor mu? Aktif bir çevrim içi izlenim sunuyor mu?
  • Kullandığım kartlara taksit seçenekleri ve kampanya seçeneği nerede bulunuyor.
  • Ürün puan ve yorumları
  • Ürünün fiyat tarihçesi

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı

mobilya
E-Ticaret

“Mobilya satışında trend artık e-ticaret”

Mobilya sektöründe pandemiyle birlikte başlayan değişim, dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla devam ediyor. Tüketiciler, artık mağaza içi alışveriş alışkanlıklarını terkederek online kanallara yöneliyor. Bu durumun sektörde yeni bir

n11
Markalar

Getir, n11’i satmayı düşünüyor!

Hızlı teslimat platformu Getir’in bir süre önce satın aldığı e-ticaret platformu n11’i satmayı düşündüğü iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Britanya’dan çekileceği; Almanya ve Hollanda operasyonlarını kapatmayı