worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticaret lojistiği raporu yayınlandı

e-ticaret lojistiği

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) İnovasyon ve E-Ticaret Odak Grubu tarafından hazırlanan, ‘E-Ticaret Lojistiğinin Mevcut Durum Analizi Raporu’, sektör paydaşlarının ve uzmanların bilgisine sunuldu. Raporda, sorun tespitleri ve çözüm önerileri yer aldı.

E-ticaret 2025 yılına kadar yüzde 60 büyüyecek

Raporda yer alan bilgilere göre e-ticaretin 2025 yılına kadar yüzde 60 büyüyerek 120 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. Raporda, dünya ile kıyaslandığında Türkiye’de ki e-ticaret hacminin çok daha fazla büyüdüğü belirtildi. E-ticaret hacminin bir önceki yıla göre 2022 yılında yüzde 109 artışla 800 milyar TL olduğu belirtilerek, 2022 yılında sipariş adetlerinin bir önceki yıla göre yüzde 43 artış ile 3 milyar 347 milyon adetten 4 milyar 787 milyon adede yükseldiği bilgisi paylaşıldı. 2022 yılında perakende e-ticaret hacminin 458 milyar TL olduğu bildirildi.

2021 yılında e-ticaretin genel ticarete oranının yüzde 17.7 iken, bu oranın 2022 yılında yüzde 5 artarak yüzde 18.6 olarak gerçekleştiği söylendi. 2023 yılı sonunda 5.9 trilyon ABD dolarına ulaşması beklenen küresel e-ticaret pazarının yıldan yıla büyümeye devam edeceği ve beklenen büyüme ile e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 8.9’luk bir artış yaşayacağı ifade ediliyor. 2026 yılında e-ticaretin perakende satışlardaki payının ise yüzde 23.3 olması bekleniyor.

İadeler konusunda iyileştirmeler yapılmalı

Raporda, e-ticaretin gelişimi için öneriler ve yöntemler bölümü yer alıyor. Raporun bu bölümünde, e-ticaretin ve e-ticaret lojistiğinin gelişiminin sağlanması için bazı alanlarda iyileştirmeye gidilmesi, bazı alanlarda ise düzenlemeler yapılması öneriliyor. En önemli iyileştirmelerin, iade edilen ürün işlemleri üzerinde yapılması gerektiği ifade edildi.

E-ticaret lojistiğinde yapılması gereken diğer önemli iyileştirmeler; Lisans Ücretleri ve Dijital Hizmet Vergisi, Evrensel Posta Hizmetleri Vergisi ile E-Ticaret ve E-İhracatta İstanbul Dışındaki Havalimanlarının Aktif Hale Getirilmesine ilişkin düzenlemeler olarak aktarıldı.

E-ticarette ikinci el pazarı büyüyor

Raporda yer alan e-ticaret eğilimleri bölümünde ise ikinci el pazarındaki büyümenin altı çizildi. Raporda verilen bilgilere göre, Z Kuşağının yüzde 80’inin, Y Kuşağının yüzde 78’inin, X Kuşağının yüzde 75’inin, Baby Boomerların yüzde 70’inin ve Savaş Sonrası Kuşağının yüzde 62’sinin ikinci el ürün satın almayı tercih ettiği söylendi.

Genç nesillerin sürdürülebilirlik ve maliyet konusunda daha bilinçli oldukları belirtilerek, genç nesiller arasında ikinci el ürünleri satın alma davranışının giderek yaygınlaştığı aktarıldı. 2021 yılında 75 milyar Euro değerinde olan Avrupa ikinci el ticaret pazarının 2025 yılına kadar yüzde 60 büyüyerek 120 milyar Euro’ya ulaşacağı öngörüsü paylaşıldı.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.

dropshipping
E-İhracat

“Türkiye’de dropshipping çok mantıklı”

Türk satıcılara Amazon’da satış ve dropshipping rehberliği yapan OneAmz, Amazon’da satış konusunda hem yazılım hem ara depo hem de pakete dahil birebir mentörlük hizmetleri veriyor.

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı