worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Çinli e-ticaret şirketi Pinduoduo casusluk mu yapıyor?

Pinduoduo

Çin’deki en popüler uygulamalardan biri olan Pinduoduo aracılığıyla, ayda 750 milyondan fazla kullanıcı, giyim ve diğer ürünleri satın alıyor. Siber güvenlik uzmanları ise kullanıcıları uyarıyor. Fin siber güvenlik firması WithSecure’in baş araştırma görevlisi Mikko Hyppönen “Bu son derece olağandışı ve önlem alınması gereken bir durum” ifadelerini kullandı.

Rakiplerini tarıyor, telefondan silinmiyor!

Uzmanlar, özellikle Android kullanıcılarına uyarılarda bulundu. İşletim sistemlerindeki açıkları sömüren kötü amaçlı yazılımların Çinli e-ticaret şirketi Pinduoduo’da bulunduğunu belirledi. Şirket kaynakları, söz konusu kötü amaçlı yazılımların kullanıcıların ve rakiplerin izlenmesinde satışları artırmak amacıyla kullanıldığını iddia etti.

ABD’de 8. sırada

PDD Holdings Inc’e ait olan Çin’in e-ticaret devi Pinduoduo doğrudan ABD müşterilerine satış ve gönderim yapmalarına izin veren bir alışveriş uygulaması ve Amerika’da son dönemlerde popüler hale geldi. 16.5 milyon indirme ile ABD’deki en çok indirilen 10 alışveriş uygulaması arasında sekizinci sırada yer alıyor.Yatırımcı ve analist Rui Ma’ya göre uygulama “Çin hızıyla” gelişiyor ve durdurmak son derece güç ve ABD şirketleri bu hızla başa çıkmakta zorlanıyor.

Pinduoduo’da güvenlik sıfırlanıyor!

CNN International’ın yaptığı bir araştırmaya göre, uygulama, kullanıcıların cep telefonu güvenliğini atlatarak diğer uygulamalardaki faaliyetleri, bildirimleri kontrol etme, özel mesajları okuma ve ayarları değiştirme yeteneğine sahip. CNN ile konuşan siber uzmanlar uygulamanın bir kez yüklendikten sonra kaldırılmasının da zor olduğuna dikkat çekti.

CNN raporuna göre, farklı siber uzmanlarla konuşan ve gizlilik ve veri güvenliği ihlallerine dikkat çekilen Pinduoduo’da, Android işletim sistemlerindeki açıklıkları sömüren zararlı yazılımların varlığı tespit edildi.

Fin siber güvenlik firması WithSecure’in baş araştırma görevlisi Mikko Hyppönen, CNN’e röportaj verdi. Hyppönen “Böyle bir genişleme yaparak erişmesi gerekmeyen şeylere erişmek için ayrıcalıklarını yükseltmeye çalışan bu kadar yaygın bir uygulama görmedik. Bu son derece olağandışı ve önlem alınması gereken bir durum” dedi.

Ülkeler yasaklamayı tercih ediyor ama…

Başta ABD olmak üzere Çin merkezli uygulamaların yasaklanmasını konuşuluyor. Ancak durum o kadar kolay olmayacak gibi duruyor. Analitik bir firma olan Apptopia, dünyada en çok indirilen uygulamaların verilerini yayınladı. TikTok ile birlikte Shein, Temu ve CapCut gibi diğer Çin bağlantılı firmalar da listenin ilk 10’u arasında yer aldı. Güvenlik endişeleri de kullanıcıları alışkanlıklarından vazgeçirecek gibi durmuyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler