worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Wish için Fransa’da radikal karar

wish
wish

Fransız yetkililer, Amerika merkezli e-ticaret platformu Wish’in mobil uygulaması ve web sitesinin gizlenmesi için arama motorlu ve mobil uygulama mağazalarına bir bildiri yayınladı. Çin merkezli satıcıların ürünlerine atıfta bulunan e-ticaret platformunda, ürünler doğrudan satıcılardan müşterilere gönderildiği için envanter tutulmuyor.

Wish için geçen yıl soruşturma açılmıştı       

Tüketici hakları ve dolandırıcılıktan sorumlu Fransız yönetimi tarafından genen yıl Wish hakkında, “tüketicileri yanlış yönlendirmek”, “fotoğrafların yanlış gösterilmesi” ve “spor ayakkabı, parfüm gibi sahte ürünler satılması” gibi iddialarla soruşturma açılmıştı. Fransız yönetimi tarafından daha sonra ürünlerin güvenli olup olmadığını tespit etmek amacıyla Wish‘ten 140 farklı ürün talep edilmişti. Çoğu ithal olan bu ürünlerin yüzde 95’inin Avrupa yönetmeliğine uygun olmadığı tespit edilirken, yüzde 45’i tehlikeli kabul edildi.

Elektronik ürünlerin yüzde 95’i Avrupa’da satış ve tüketim kriterlerinin altında kalırken, yine aynı kategorideki ürünlerin yüzde 90’lık kısmı tehlikeli ürün sınıfında değerlendirildi. Talep edilen 140 ürün arasında bulunan takı malzemeleri ise yüzde 62’lik bir oranla tehlikeli olarak kabul edildi.

Fransa Ekonomi Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, Wish’e tehlikeli bir mal sattığı bildirildiğinde, beklendiği gibi bu ürünler 24 saat içinde piyasadan kaldırıldığını; ancak bu ürünlerin farklı bir adla ve hatta bazen aynı satıcı tarafından satıldığı belirtildi. Açıklamada, şirketin, kurallara uymadığı ve tehlikeli ürünlerin işlemleriyle ilgili herhangi bir kayıt tutmadığı ifade edildi.

Radikal karar emsal teşkil ediyor

Yetkililer, Temmuz 2021’de Wish’i bilgilendirerek e-ticaret ve ürün güvenliğine ilişkin Avrupa yönetmeliğine uymalarını istediklerini belirtti. Yaşanan süreç sonunda Ekonomi Bakanlığı, arama motorlarından ve uygulama mağazalarından Wish’i iptal etmelerini istedi. Zaman alması beklenen sürecin sonunda uygulama App Store, Play Store veya Google’daki arama sonuçlarında görünmeyecek.

Fransa, aldığı bu radikal kararla bir emsal oluştururken, e-ticaret yapısı içerisinde bu tarz olumsuzlukların önüne geçmek istiyor. Kararın, Avrupa’nın yaklaşan Dijital Hizmetler Yasası’nın bir bütün olarak stoksuz satış üzerinde daha büyük bir etkisinin olup olmayacağı merakla bekleniyor.Wish.com, dünyanın en çok indirilen küresel mobil e-ticaret uygulaması olarak biliniyor. Popüler uygulama, bu yılın başlarında Türkiye pazarına girmişti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler