worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Online Pazaryeri Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Online pazaryeri, e-ticaret yapmak isteyen firmaları için birçok avantaj sunan online alışveriş platformlarıdır.

Günümüzde hayatımızın hemen hemen her alanı dijitalleşiyor.  Bambaşka “dijital bir dönem” yaşıyoruz. On yıl önce fiziksel olarak yaptığımız birçok aktivite dijitalleşmiş durumda. Eğlence anlayışımız, sosyalleşme şekillerimiz ve alışveriş alışkanlıklarımızda dijitalleşmeyi derinlemesine hissediyoruz. Dijitalleşmeyi en çok ticaret alanında görüyoruz.

Online tüketiciler, bir ayakkabı almak için fiziksel mağazalarda saatlerce gezmektense, e-ticaret sitesinden dakikalar içinde yüzlerce ayakkabıyı inceleyebiliyor. Bu sebeple, online ticaret ve online alışveriş kanallarından satın alma yüzdeleri gün geçtikçe artıyor. “Online kanallar” denildiğinde akla ilk olarak “online pazaryeri” geliyor. Peki, online pazaryeri nedir? Online pazaryeri avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Online Pazaryeri Nedir?

Online pazaryeri ya da çevrimiçi pazaryeri, tanım olarak; alıcılar ile satıcıların üçüncü bir taraf aracılığıyla elektronik bir ortamda bir araya geldiği ve ticari faaliyetlerin gerçekleştiği sanal ortamdır. Genellikle “elektronik pazaryeri” olarak da bilinir. Satıcılar ile alıcıları online ortamda buluşturan bir e-ticaret sitesidir. Yerel online pazaryerlerine örnek olarak; N11, Hepsiburada ve Morhipo gibi online pazaryerleri gösterilebilir. Amazon, Etsy ve eBay gibi platformlar da global pazaryerleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Şirketler, ürünlerini ve hizmetlerini satın almak isteyen müşterilere ulaşmak için online pazaryerleri kullanabilmektedir.

Ekosistemdeki ilk pazaryeri olan eBay, 1995 yılında kurulmuştur. eBay şimdi online müzayede platformudur. Günümüzde pazaryerleri çok hızlı bir şekilde büyümektedir. Analistler, dünya çapındaki pazaryerlerinin 2020 yılında küresel online perakende pazarının yüzde 40’ını oluşturacağını tahmin etmektedir. İşletmelerin online pazaryerlerindeki başarısı, nişe odaklanmaya ve iyi bir müşteri deneyimi sunmaya bağlıdır. Pazarlama uzmanları, işletmelerin, müşterilerin ürün satın almak istedikleri yerde olmasının büyük avantajları olduğu konusunda hemfikirdir.

Online Pazaryeri Avantajları Nelerdir?

E-ticarete yeni başlayan bir firma online pazaryerleri aracılığı ile e-ticarette deneyim kazanabilir. Her ne kadar dışarıdan basit bir süreç gibi gözükse de e-ticaret, çok önemli ve karmaşık aşamalardan oluşur. Online pazaryerlerinde satış yaptıkça ürün listeleme, lojistik, iade yönetimi, stok yönetimi gibi konularda deneyim kazanmak mümkündür. Bunun gibi birçok sebeple binlerce firma, kendi e-ticaret siteleri yerine online pazaryerinden satış yapmaya çalışıyor. Online pazaryerlerinin sunduğu daha farklı avantajlar da vardır!

Online pazaryeri avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Herhangi bir e-ticaret sitesi kurmaya gerek kalmadan kolaylıkla satış yapılabilir.
  • Şirketlerin web sitesi kurma maliyetlerinden ve karmaşık süreçlerden kurtulmasını sağlar.
  • Online pazaryerlerinin hitap ettiği müşteri kitlesi, şirkete ait e-ticaret sitesine oranla çok daha büyüktür. Online pazaryerlerini her gün yüz binlerce müşteri ziyaret eder.
  • Farklı kentlerde hatta farklı ülkelerden müşterilere ürün satma imkanı verir.
  • Online pazaryeri, marka bilinirliği için çok avantajlı bir kanaldır.
  • Online pazaryerinde sunulan bazı dijital pazarlama yöntemleri, düşük maliyetler ile büyük kitlelere ulaşabilmeyi sağlar.

Örneğin; bir şirketin fiziksel bir mağazada ayakkabı sattığını düşünelim! Televizyona, gazetelere veya billboardlara reklam vermesi gerekecek. Dijital pazarlama sitelerinde dijital reklam çalışmaları yapılması gerekecek. Bu reklam kanallarının maliyetleri online pazarlama araçlarına göre çok daha yüksektir. Online pazaryerinde günlük 10-20 lira gibi bir maliyetle binlerce kişiye ulaşmak mümkündür. Ayrıca, pazaryerlerinin gelir kaynağı satış başına komisyon olduğu için ürünleri en iyi yollarla pazarlar. Çünkü ne kadar satış gelirse pazaryerinin geliri de o kadar artacaktır.

Yeni bir firmanın kendi e-ticaret sitesinden satış yapması, sitenin pazarlanması ve siteye trafik çekme gibi süreçler hem uzun hem de maliyetlidir. Online pazaryeri buna gerek kalmadan marka bilinirliğini artırır. Belli bir süreçten sonra “kemik müşteri” kitlesi oluşabilir. Bir süre sonra online pazaryerinden yerine şirketler kendi e-ticaret sitesinden satışa başlayabilir.

Şirketler, yerel bir online pazaryeri ile kazanacağı tecrübe ile satış hedeflerini yurt dışına çevirebilir. Örneğin; Avrupa’da ülkemizde olduğu gibi çok sayıda online pazaryeri vardır. Ayrıca, yabancı online pazaryerlerinde satış yapmak, güncel avro ve dolar kuru düşünüldüğünde çok daha avantajlı hale gelmektedir.

Online Pazaryeri Dezavantajları Nelerdir?

Online pazaryeri, yukarıda sayılan avantajlarının yanından bazı dezavantajlar da barındırır.

Online pazaryeri dezavantajları şunlardır;

Komisyon ücreti: Pazaryerlerinin gelir kaynağı satılan ürünlerden alınan komisyon ücretidir. Her pazaryerinde farklı olmak üzere belirli bir komisyon ücreti ödemek gerekir. Yerel online pazaryerlerindeki ortalama komisyon ücreti yüzde 20’dir. Yani online pazaryeri, 100 liralık bir tişörtün satışından 20 lira komisyon ücreti alır.

Yüksek rekabet: Online pazaryerlerinin bir diğer dezavantajı ise yüksek rekabet oranıdır. Pazaryerleri politika olarak ne kadar çok satıcıya sahip olursa o kadar çok satış ihtimali üzerine çalıştığı için pazaryerlerinde sürekli yeni satıcılar satış yapmaya başlar. Bu durumda o pazardaki rekabet en üst seviyelere çıkmaktadır.

Uyulması gereken kurallar: Online pazaryerlerinde satış yapıyorsanız, platformun kurallarına ve politikalarına uyma zorunluluğu vardır. Şirket kendi e-ticaret sitesinde satış yapsa istediği iade ve değişim politikasını uygulayabilir; ancak her pazaryerinin farklı konularda farklı kuralları ve gereklilikleri vardır. Bu gerekliliklere uyulmadığı takdirde online pazaryeri satış yapmayı sonlandırarak şirketin mağazasını kapatabilir. Online pazaryeri kuralları arasında; kargo teslimatları süresi, müşteri yorumlarının ortalaması, mağaza puanı gibi maddeler vardır. Bu metriklerde istenen başarı sağlanamazsa online pazaryeri anlaşmayı tek taraflı feshedebilir.

Online Pazaryerlerinde Satışlar Nasıl Artırılır?

Peki, online pazaryerlerinde nasıl başarılı olunur? Satışlar nasıl artırılır? Online pazaryeri üzerinden satış yapmak için belirli metriklere uyum sağlamak gerekir. Böylece hedeflenen başarıyı elde etme ihtimali artar. Peki, nedir bu metrikler?

Ürün açıklamaları: Online pazaryerinde listelenecek ürünlerin açıklamaları net ve bilgilendirici olmalıdır. Ürün açıklaması yazılırken ürün ile ilgili her bilgiyi vermek gerekir. Örneğin; bir kazak satılıyorsa yüzde kaç oranında pamuk içerdiği; beden bilgileri ve yıkama talimatları gibi bilgiler mutlaka verilmelidir. Ürün açıklamaları ne kadar detaylı olursa müşterinin aklında o kadar az soru işaret kalır. Ayrıca, bu madde iade politikası için de çok önemlidir. Detaylı ürün açıklamaları yazmak, iade oranını düşürecektir. Ürün açıklamasına eklenmeyen ürün özellikleri ve bilgiler, müşteride hayal kırıklığına yol açabilir ve satış iade ile sonuçlanabilir.

Ürün fotoğrafları: Bir diğer önemli husus ise ürün fotoğraflarıdır. Bir ürünü fotoğrafı sattırır. Online müşteriler, internette alışveriş yaparken kaliteli fotoğraflar görmek ister. Her online pazaryerinin fotoğraflama ile ilgili gereklilikleri farklıdır; ancak temelde ürün fotoğrafları yüksek çözünürlükte olmalıdır. Fotoğraflar doğal ışıkta çekilmiş olmalı ve üstünde filtre veya montaj olmamalıdır. Müşteri siparişi aldıktan sonra tişörtün renginin internetteki fotoğraflarından farklı olduğunu görürse ürünü iade etmek isteyecektir. Ürün fotoğraflarını bir model ile çekmek de çok önemlidir. İnsanlar satılan tişörtü canlı bir mankenin üstünde gördüğünde ürünle bağ kurması çok daha kolay olacaktır. Bu sebeple ürün fotoğrafları için profesyonel ürün fotoğraflama desteği alınmalıdır.

Müşteri yorumları: Bir diğer gereklilik ise müşteri yorumlarına önem vermektir. Müşteriler online pazaryerlerinde sipariş verdikten sonra aldıkları hizmeti puanlar. Bu sebeple ürünlerin ne kadar hızlı kargoya verildiği; kargonun müşteriye kaç günde ulaştığı; siparişin tam ve eksiksiz olması ve paketleme kalitesi gibi hususlar çok önemlidir. Bu aşamaları ne kadar iyi yönetirseniz o kadar yüksek puan alırsınız. Online pazaryerleri yüksek puanlı satıcıları öne çıkarır; çünkü yüksek puanlı satıcıların satış yapma ihtimalleri daha fazladır.

Sonuç olarak;

Dezavantajları da olsa firmaların online satış kariyerine online pazaryerleri ile başlaması mantıklı bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Belirli gerekliliklere uyulduğu takdirde online pazaryerinde marka bilinirliği artar; geniş bir müşteri kitlesi kazanılabilir; bu kitleyi zamanla firmanın e-ticaret sitesine yönlendirmek mümkün olabilir!

WORLDEF İle Global Pazaryerlerine Adım Atın!

WORLDEF Enterprise uzmanlarının verdiği “Global Pazaryerlerine Giriş Danışmanlığı” hizmetleri ile global pazarlara açılabilirsiniz. Şirketlere yönelik geliştirilen “online pazaryeri” odaklı danışmanlık programında; Pazaryerlerine Giriş, Uluslararası Lojistik, Pazaryeri İçerik Optimizasyonu, Yurtdışında Şirket Kurulumu ve Yurtdışı Ödeme Sistemleri gibi başlıklar üzerinden marka veya ürün yurtdışındaki online pazaryerlerine taşınabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.

dropshipping
E-İhracat

“Türkiye’de dropshipping çok mantıklı”

Türk satıcılara Amazon’da satış ve dropshipping rehberliği yapan OneAmz, Amazon’da satış konusunda hem yazılım hem ara depo hem de pakete dahil birebir mentörlük hizmetleri veriyor.

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı