worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Dropshipping Nedir? Stoksuz Satış Hakkında Ayrıntılı Kılavuz

Dropshipping, 2020 yılına kadar hızlı bir şekilde gelişti ve bu süreçte e-ticaret endüstrisinde oldukça kazançlı bir iş modeline dönüştü.
Dropshipping, 2020 yılına kadar hızlı bir şekilde gelişti ve bu süreçte e-ticaret endüstrisinde oldukça kazançlı bir iş modeline dönüştü.

Dropshipping, Amerika Birleşik Devletleri’nde online pazaryerlerinin popüler olmaya başladığı 2006 yılında bir e-ticaret iş modeli olarak zemin kazanmaya başladı. Ancak o dönemde “Dropshipping nedir?” sorusunu sadece bir avuç girişimci yanıtlayabiliyordu. Bu kapsamda sadece birkaç deneyimli perakendeci Amazon gibi önemli pazaryerlerinin online mağazalar için sunduğu düşük fiyat avantajlarından faydalanabiliyordu.

Dropshipping, 2020 yılına kadar hızlı bir şekilde gelişti ve bu süreçte e-ticaret endüstrisinde oldukça kazançlı bir iş modeline dönüştü. Online mağazaların yüzde 33’ü artık bu modeli “yerine getirme modeli” olarak kullanıyor. Amazon, Gilt, Zappos, Fab ve Wayfair gibi online perakendeciler, dropshipping iş modeli ile başarılı işletmeler kuran e-ticaret devlerinden sadece bazıları…

Bu makalede; dropshipping nedir, dropshippigin avantajlar ve dezavantajları nedir, sistem nasıl işler ve stoksuz satışa nasıl başlanır gibi sorunların cevaplarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz!

Dropshipping Nedir?

Dropshipping; ürünleri mağazada stoklamak yerine doğrudan üçüncü taraf tedarikçilerden satın almak ve doğrudan tedarikçiden müşterilere göndermek şeklide yerine getirilen online perakende sipariş karşılama modelidir. Bu sebeple “stoksuz satış” olarak da bilinir. Bu online iş modeli, ürünleri depolamak için depo bulma, envanter tutma ve doğrudan nakliye gibi konular için pratik bir çözümdür. E-ticaret sistemlerini yönetmek için gerekli bir dizi karmaşık sorunla mücadele etmenin en etkili yöntemidir.

Bu satış modelini girişimciler için çekici kılan şey; diğer e-ticaret iş modellerine göre kurulumunun daha kolay olması ve bu sistemi kullanmak için daha az sermaye gerektirmesidir. Sadece bir internet bağlantısı ve bir dizüstü bilgisayar ile online mağaza açarak ve müşteriler ve toptancılar arasında aracılık yapılarak satış yapılabilir. Bu tür “satış aracılığı” ile kazançlı bir iş kurulabilir. Bu sebeple fiziksel bir mağaza kiralama, büyük bir stok satın alma ve geleneksel perakende modeli ile ilişkili genel masrafları ödeme maliyetlerinden tasarruf etmeyi sağlar.

Peki, stoksuz satış yasal mı? Bu iş modeli tamamen yasaldır. Temelde bir yerine getirme modelidir. Dünyanın dört bir yanından birçok perakendeci tarafından kullanılmaktadır. Dünya çapında müşteri memnuniyeti konusunda başarılı markalar oluşturmak için oldukça pratik bir modeldir.

Dropshippingin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dropshipping, herhangi bir iş modeli gibi avantajları ve dezavantajları olan iş modelidir. Bu sistemi geleneksel iş modellerine göre daha popüler hale getiren yararlı yönü olduğu gibi belli zorlukları da vardır.

  • Dropshippingin avantajları;

Kurulumu kolaydır: Online mağaza sadece üç basit adımda kurulabilir. Ürünleri belirleme; üçüncü taraf bir tedarikçi ile iş birliği yapma; online mağaza kurma ve satış için ürünleri listeleme gibi basit adımlarla stoksuz satışa başlanabilir. E-ticaret perakende alanında deneyimli olmayan satıcılar bile bu stoksuz satış modeli ile kolaylıkla ürün satmaya başlayabilir.

Başlangıç sermayesi azdır: Bu sipariş karşılama yöntemi, geleneksel perakende mağazasının envanter satın alma ve fiziksel perakende satış alanı kiralama gibi operasyonel maliyetlerini ortadan kaldırır. Tek gerçek maliyet, web sitesi kurma ve barındırma masrafıdır. Bu, geleneksel perakende modellerine çok düşük bir sermaye anlamına gelir.

Düşük risk: Stoksuz satışta envanter stokta tutulmaz. Bu sebeple satış için herhangi bir risk içermez. Eski envanter konusunda da endişeye gerek kalmaz. Ürün satılsa da satılmasa da kaybedecek bir şey yoktur. Ürün satılmazsa sadece para kazanılamaz!

Farklı ürünler satılabilir: Bu iş modelinde kaç ürün satılacağına satıcı karar verir. Niş veya seçilen ürün sayısı ne olursa olsun her ürün için orada bir dropshipper vardır.

Zaman kazandırır: Online mağazayı ölçeklendirmek için daha fazla zaman kazandırır. Sipariş gelince tedarikçi ürünü paketler ve müşteriye gönderir. Satıcı sadece para kazanır. Bu, genel maliyetleri azaltır. Ayrıca, online mağazayı geliştirmek için zaman kazanmayı sağlar.

  • Dropshippingin dezavantajları;

Daha düşük kar marjı: Birçok mağaza ürünlerini düşük fiyatlarla satar. Rekabet sebebiyle satıcı, piyasada rekabet edebilmek için aynı şekilde ürünleri düşük fiyatlarla satmak zorunda kalabilir. Genel maliyetler az olmasına rağmen daha düşük bir kâr marjı olabilir.

Sorumluluk üstlenme: Tedarikçi teslimat sürecini karıştırırsa, müşteri bunu satıcının hatası olarak görecektir. Ürün satıcının web sitesinden satışa sunulduğu için satıcı sorumluluğu üstlenmek zorundadır.

Kontrol olmaması: Tedarikçi ürünleri hazırlar ve sevk eder. Siparişe müşteri memnuniyetini artıracak kişiselleştirilmiş markalama, ambalajlama, ücretsiz hediye veya notlar eklenemez. Ayrıca, satıcı envanter üzerinde kontrole sahip değildir. Bu durum tedarikçide stok bulunmaması durumunda ürün satılması ve bunun sonucunda sipariş iptali veya teslimat gecikmelerine yol açabilir. Böylece müşteri memnuniyetsizliği ortaya çıkar.

Dropshipping Sistemi Nasıl Çalışır?

Dropshipping süreci ve iş modeli oldukça basittir. Bu iş modeli; ürünleri online olarak satan ve müşteri siparişlerini ileten bir perakendeci ile ürünleri üreten ve/veya depolayan bir tedarikçiye arasındaki ortaklıktır. Üçüncü taraf tedarikçi daha sonra siparişleri paketleyerek doğrudan perakendecinin adına müşterilere gönderir. Neredeyse her ürün teslim edilebilir; ancak bu iş modelinde başarılı olmak için doğru ürünleri seçmek ve doğru kitleye pazarlamak gerekir.

En kârlı stoksuz satış nişlerinden bazıları şunlardır;

  • Teknik malzemeler
  • Takı
  • Evcil hayvan ürünleri
  • Doldurulmuş oyuncaklar
  • Akıllı telefon kapakları
  • Güzellik ve sağlık
  • Yaşam tarzı nişleri
  • Elektrikli aletler
  • Dronelar ve aksesuarlar

Dropshipping Kârlı Mı?

Doğru niş seçilirse, doğru tedarikçi bulunursa ve ürünler doğru kitleye pazarlanırsa bu yerine getirme yöntemi çok kazançlı bir iş olabilir. Dropshipping kâr marjları yüzde 15 ila yüzde 45 arasındadır. Ancak lüks ürünler, mücevher ve elektronik ürünler gibi tüketici ürünleri için kâr marjları yüzde 100’e kadar çıkabilmektedir. Daha fazla kâr etmek için sadece stoksuz satış sürecinin mümkün olduğunca kolaylaştırılması gerekir.

Dropshippinge Başlamak İçin 4 Adım

Dropshippingde için online mağaza kurmak kolaydır. Tek yapılması gereken nişi belirlemek, doğru platformu seçmek ve doğru dropshipper ile bağlantı kurmaktır.

  1. Ürünleri seçin

Niş ürünleri belirledikten sonra mağazayı başarılı bir şekilde işletebilmek için talep edilen ürünleri seçmek gerekir. Talep edilen ürünler Google Trends veya Product Mafia gibi web siteleri aracılığıyla tespit edilebilir.

2. Mağaza için bir alan adı seçin

Müşterilerin satıcıyı online olarak bulabilmesi için niş ürünler ile ilgili rezonansa giren bir alan adı seçmek gerekir.

3. Bir barındırma platformu seçin

Shopify ve WooCommerce gibi platformlar bu alanda başı çekiyor. Shopify, tamamen otomatik bir platformdur; ancak temel bir mağaza kurulumu için aylık yaklaşık 100 dolara mal olabilir. WooCommerce ile tek yapılası gereken ücretsiz bir WordPress eklentisi olduğu için mağazanın alan adı ve barındırma ücretini ödemektir.

4. Bir eklenti seçin

Online mağazayı eklentiler olmadan kurulabilir; ancak kurulum süreci oldukça zor olacaktır. Eklentilerin kullanımı kolaydır. Bunlar popüler dropshipperlarla entegre edilebilir. Bu, tüm kurulum sürecini hızlandırır. Popüler stoksuz satış eklentileri; dropship ürünlerin doğrudan dropshippers deposundan mağazaya tek bir tıklamayla içe aktarılmasını otomatikleştirebilir.

Dropshipping Mantıklı Bir Seçim Mi?

Online perakende dropshipping işi başlatmak, geleneksel perakende modellerinden daha kolay daha ucuz ve daha kârlı olabilir. Bununla birlikte, stoksuz satış iş modelinin iniş ve çıkışları da vardır. Diğer tüm girişimcilik türleri gibi başarılı bir iş kurmak için çok çalışmak gerekir!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler