worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sosyal ticaret mi e-ticaret mi?

Sosyal ticaret

E-ticaret ekosistemi her geçen gün büyüyor, alanlara ayrılıyor ve yeni uzmanlık konuları ortaya çıkıyor. E-ticaretin ortaya çıktığı günden bu yana dinamik bir yapıda olması ve gelişimini durmadan sürdürmesi, e-ticaretin yeni alanlarda etki göstermesini ve artırmasını sağlamaktadır. E-ticarette yaşanan bu gelişmeler e-ticaret ekosisteminin yakın takibini ve yoğun rekabet ortamında müşterilerinin sadakatlerini sağlama ve koruma için gelişmeleri takip etmesini ve uygulamaya dökmesini gerektirebiliyor. E-ticaret genel bir kavram olarak tanımlanırken çeşitli platformlar üzerinden online satışların yapılabilir hale gelmesi e-ticarete yeni kavramlar kazandırıyor.

E-ticaret içerisinde satışların yöneldiği önemli bir kanal ise yeni bir kavram olarak sosyal ticaret adıyla tanımlanıyor. Sosyal ticaret giderek büyüyor ve e-ticaret satışları içerisinde sosyal ticaret yöntemi ile yapılan satışların arttığı görülüyor.

Erkut Gündüz | MADAME COCO E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı

“Teknolojinin içerisine doğan Z Kuşağının, tüketiciler arasında yer alarak trendlere yön vermeye başlaması ile sosyal ticaret kavramı da iyiden iyiye önem kazanmaya başladı. 2019 yılında hayatımıza giren pandemi de sosyal medya ve alışveriş kavramlarını online mecralara doğru kaymasında hızlandırıcı bir rol üstlendi. Böylece günümüzde sosyal medya, toplumun her kesiminin kullandığı bir mecra haline geldi. Bu noktada sosyal medyanın doğal bir çıktısı olan sosyal ticaretin, dijital ticaretin ve dolayısıyla genel ticaretin içindeki payını her yıl arttıracağını öngörüyoruz.

Bugün sosyal ticareti ağırlıklı olarak; META’da, TikTok ürünlerinde ve bazı münferit platformlarda görüyoruz. Sosyal kanıt etkisi, sosyal ticaretin en büyük motivasyonu diyebiliriz. Tüketicilerin bu platformlarda takip ettiği hesapların tercihleri, tüketici karar süreçlerine doğrudan etki ediyor. 2023’te bu etkileşimin daha mikro seviyedeki hesap yönetimleriyle genişleyeceğini öngörüyoruz. Daha az sayıda takipçi etkileşimine sahip olan hesaplar da artık pazarda kendilerine yer bulacak, ürün/hizmet sağlayıcıları ve platformların sunduğu alt yapılar sayesinde tüketiciler ile etkileşim kurarak, sosyal ticarete katkıda bulunabilecekler. Özetle; tüketiciden tüketiciye (customer to customer; CtoC) sosyal ticaretin genişleyeceğine inanıyorum.”

Berna Zorlu | GOLDEN ROSE E-Ticaret ve Dijital Kanallar Müdürü

Sosyal ticaret, markaların sosyal medyadaki etkileşim gücü ile online alışveriş sistemini birleştirdiği güçlü bir e-ticaret trendi. Sosyal Medya platformları, önceleri bağ kurmak ve paylaşmak için kullanılırken, pandemi sonrası artan sosyal medya tüketimi ve akabinde enflasyonist piyasalar tüketicilerin ihtiyacı olan kişileştirme ihtiyacını daha net ortaya çıkardı.

Tüketicilerin bu ihtiyacına en iyi cevap alabildiği alanlar, sosyal medya platformları olarak öne çıkıyor.  Bu anlamda markalar artık sosyal medya hesaplarını artık sadece reklam mecrası olarak değil bir satış kanalı olarak da görmeye başladı. Türkiye’de e-ticaret alanındaki alışverişlerin yüzde 70’i mobil üzerinden gerçekleşiyor. Hal böyle iken, mobil cihazlarda kullanılan sosyal medya ağları ve bu ağlardaki kullanıcı yorumları da belirleyici oluyor.

TikTok, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest son dönemin en trend sosyal medya kanalları. Ancak S-ticarette; butik mağazacılık hizmeti, yaratılış olarak sosyal ticarete uyumlu olması, dijital dünyanın sürekli gelişimine hızlı çözümler bulması gibi sebeplerle öne çıkan şüphesiz ki Instagram. TikTok ise kullanım oranı ve her geçen gün etkileşimi artan ve özellikle gençler tarafından en çok tercih edilen kanal olması sebebiyle de genç kitleye ulaşmak için doğru bir mecra.

Markaların tek bir maliyet ile sosyal medya reklamlarını yaparken hem etkileşimini arttırıp marka bağlılığını güçlendirmesi, hem ürünlerini yaratıcı içerikler ile tüketiciye anlatması, hem de hızlı bir satış geliri elde etmesi s-ticaret ekosisteminin en cezbedici yanı. Hızlı bir büyüme gerçekleştiren bu eğilimin 2023 yılında trend olması bekleniyor ve markaların pazarlama stratejilerini değiştireceği öngörülüyor.

Dolayısıyla, 2023’te tüketicilerle doğrudan iletişim kuran, kullanıcı deneyimine önem veren, otantik ve gerçek içerikler ile ürününü anlatan ve farklı seçeneklerle hızlı ödeme sistemlerine entegre olabilen markaların yılı olacak gibi görünüyor.”

Beyzade Özgür Albayram | SLAZENGER Türkiye E-Ticaret Direktörü

“Mobil cihazların yaygınlaşması ile sosyal medya uygulamalarında geçirilen sürelerin git gide artması, uygulama yapımcılarının reklam yapılarını bu sürelere göre uyarlamaları sonucu günümüzde ‘Sosyal ticaret’ özellikle moda ve giyim sektöründe bulunan firmalar için önemli ve kaybedilemez bir satış kanalıdır. Çoğu e-ticaret firmasının satışlarının %65 ila %70’i sosyal medya kanalları üzerinden gerçekleşmektedir. Sosyal medya platformları marka bilinirliğine sağladığı olumlu etki nedeniyle de firmaların ilk tercih ettiği platformlar arasında yer almaktadırlar.

Sosyal ticarette talep gören platformlar sektörlere göre değişmektedir, tabi ki en çok talebi Meta firmasının sosyal medya platformları görmektedir ve çoğu e-ticaret sitesinin reklam bütçelerinin büyük bir kısmını bu platformlara ayırdığı bilinmektedir. Meta sosyal medya platformları gerek reklam yapısı gerek kullanıcılar için getirdiği yenilikler ile uzun yıllar daha e-ticaret sitelerinin vazgeçilmez satış kanalı olarak kalacağına inanıyorum.

2023 yılında firmalar canlı yayın satışlarının önemini daha da iyi anlayacak, sosyal medya ünlüleri ile ortak canlı yayınlarla kullanıcılarına daha iyi bir satış deneyimi ve marka etkileşimi sağlayacaklardır. Birçok firma e-ticaret sistemlerini canlı yayın satışlarına hazır hale getirmek için çalışmalara devam ederken, sektörün önde gelenleri ise bu kanal üzerinden yapılan satışları arttırmanın farklı yollarını aramaktadırlar.

WhatsApp özelinde yapılan değişiklikler ve mesajlaşma uygulamasının bir satış platformu olma yolunda yavaş yavaş evrilmesi sonucu 2023 yılında birçok firmanın sms ve e-posta pazarlama kanallarına WhatsApp’ı da ekleyeceği özellikle KVKK özelinde gri bir alanda bulunan WhatsApp uygulamasının günden güne sms pazarlamasının yerini almasını bekliyorum. Sms pazarlamasının çoğu eksikliğini ortadan kaldıran WhatsApp firmalara müşteri yolculuğunun alışverişle sonuçlandırması konusunda da büyük destek vermekte, kullanıcıların uygulamadan çıkmadan alışverişini bitirmesine olanak sağlamaktadır.”

Hasan Hüseyin Gülistan | BE BLUE E-Ticaret Direktörü

“Bu durum sektörel kategori bazlı çok değişkenlik göstermektedir fast fashion ve kozmetik kategorisindeki örneklere baktığımız tavsiye üzerine fenomenler tarafından paylaşılan bir ürün ile aynı dikeyde reklam ya da organik satışları karşılaştırdığımızda fenomen satışlarının etkisi anlık pik oluşturmakta ve stok tüketimini çok hızlı gerçekleştirmektedir.

Sosyal ticaret satış ve yönlendirme kanallarına baktığımız da Instagram’ın çok büyük bir önemi olduğu ortaya çıkmaktadır. Hatta yakın zaman da ülkemiz de başlayacağını bildiğimiz üzere doğrudan Instagram üzerinden satış gerçekleşmesi durumunda online ticaret alanında ki kartlar yeniden dağıtılacak ve s-ticaret kavramını çok daha fazla duymaya başlayacağız.

Özellikle canlı satış uygulamaları ve marketplacelerin yaptığı video dan satış da yine sosyal deneyimi yaşadığımız bir satış kanalı olarak hayatımıza girmiş durumdadır. Trendyol’un son mobil app tarafında yaptığı son tüketicilerin fotoğraflı yorumlarını story board olarak gündeme alması da yine kullanıcı deneyimi açısından tavsiyenin önemini çok net bir şekilde göstermiş durumdadır.

Fotoğraf ile başlayan e-ticaret deneyimimiz artık yerini çok daha fazla video içerik canlı yayınlar ve müşterilerin kendi deneyimlerini paylaştığı ve bundan da gelir kazandığı bir modele doğru ilerleyeceğini ön görüyorum. Globaldeki örneklere de baktığımızda büyük marketplace projelerinde kullanıcı deneyim sayfaları ve her satın alan kişinin profilinin olduğunu gözlemlemekteyiz.

Bizde sosyal ticaret deneyimine çok önem veriyor ve yakın zamanda hayata geçireceğimiz projemizde hem fenomenler hem de son tüketicinin doğrudan site içerisinde deneyimlerini paylaşacağı bir model üzerine çalışıyoruz. Bir kıyafet sattığımız da tüm kombini tek bir satın alma deneyiminde sunduğumuzda hem sepet ortalaması çok daha yüksek hem de son tüketiciye o deneyimi de satmış oluyoruz.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler