worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sosyal ticaret 2023’de e-ticareti geçecek

Sosyal Ticaret

Deloitte, teknoloji, medya ve telekomünikasyon alanlarında gelecek yıl neler olacağına dair tahminlerini açıkladığı raporu yayınladı. Rapor, Telekom, Yarı İletkenler, Ekranlar ve Medya, Teknoloji, Birleşme ve Devralmalar 5 ana başlığı ile 2023 yılı teknoloji, medya ve telekomünikasyon öngörülerini ortaya koydu.

Deloitte’un 2023 Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri raporuna göre sanal gerçeklik trendi hızla büyüyor ve pazarın küresel olarak 7 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Raporda, e-ticaretin yükselişe devam edeceği, sosyal medya üzerinden yapılan alışveriş hacminin yani sosyal ticaretin de 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

Sosyal ticaret 1 trilyon doları aşacak

Raporda diğer öne çıkan konulardan bir tanesi de e-ticaret oldu. Sosyal ticaretin, geleneksel e-ticareti geride bıraktığı belirtildi. Dünyada sosyal medyadan yapılan ürün ve hizmet harcamalarının 2023’te 1 trilyon doları aşacağı tahmin edildi.

Geçen yıl 2 milyardan fazla insanın sosyal medya üzerinden alışveriş yaparak sosyal ticareti kullandığı belirtilerek, 2022’de sosyal medya üzerinden 800 milyar dolar olan alışveriş hacminin gelecek yıl yüzde 25 büyüyeceği öngörüldü. Araştırmaya göre, influencerların Y ve Z kuşağının satın alma kararlarını X kuşağına daha çok etkilediği belirtilerek, yakın gelecekte de sosyal medya üzerinden yapılan ticaretin evrim geçireceği açıklandı. Rapora göre yeni ürünleri bulmanın daha kolay, ödeme yapmanın daha basit ve daha hızlı olacağı öngörüldü.

Sanal gerçeklik pazarı yüzde 50 büyüyecek

Raporda öne çıkan konulardan biri sana gerçeklik alanındaki yükseliş oldu. Son dönemde kullanımı artan sanal gerçeklik teknolojilerinin, şirketlerin giderek artan şekilde yatırım yaptığı bir alan haline geldiği açıklandı. Sanal gerçekliğin her yıl artan popülaritesi ile büyümenin yüzde 90’ının sanal gerçeklik başlığı (VR headset) satışlarından geleceğinin düşünüldüğü açıklandı.

Teknoloji şirketleri net sıfır olacak

Raporun diğer öne çıkan başlıkları ise teknoloji şirketlerinin daha erken net sıfır olacağı öngörüsü oldu. Deloitte’un gerçekleştirdiği Global CxO sürdürülebilirlik araştırmasına göre, teknoloji şirketlerinin iklim değişikliği konusunda daha hızlı çalıştığı belirtilerek, teknoloji şirketlerinin net sıfır hedefine ulaşma olasılığının diğer şirketlere göre yüzde 13 daha fazla olduğu öngörüldü.

2023 öngörüleri konusunda öne çıkan bir diğer başlık da 5G teknolojileri oldu. Raporda, 5G bağımsız ağlarına yatırım yapan mobil ağ operatörlerinin sayısının 2022’de 100’ün üstündeyken 2023’ün sonunda en az 200 olmasının beklendiği açıklandı.

Sanal prodüksiyon araçları pazarı büyüyecek

Deloitte 2023’de teknolojinin etkileyeceği bir diğer sektörü film sektörü olarak öngördü. Sanal prodüksiyonun araç ve teknikleri, sinema endüstrisini dönüştürdüğü belirtildi. Deloitte Global, 2022’de tahmini 1,8 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sanal üretim araçları pazarının 2023’te yüzde 20 artışla 2,2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Oyun sektöründe birleşme ve satın almalar azalacak

Birleşmeler ve devralmalar başlığında ise oyun sektöründe yaşanacak gelişmeler raporda ele alındı. 2023’te video oyun şirketi birleşme ve satın almalarının sayısının, 2022’nin yüzde 30 olarak tahmin edilen büyümesinin biraz daha altında kalarak yaklaşık yüzde 25’lik bir orana ulaşacağını öngördüğünü açıkladı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un