worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

ShopiVerse: E-ihracat süreçlerinin her adımında yanınızda

ShopiVerse

Sedat Ateş, Beykent Üniversitesi Beden Dili ve İletişim, Anadolu Üniversitesi İşletme ve Yönetim, Selçuk Üniversitesi İşletme Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans eğitimleri aldı. TEDx ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde birçok bölgede dijital dönüşüm, e-ticaret, sosyal medya, dijital pazarlama vb. konularda moderatörlük yapıyor ve panellerde aktif konuşmacı olarak yer alıyor.

‘Önce unicorn, birkaç yıl içinde de decacorn olmayı hedefliyoruz’

Sedat Ateş, yurt dışı pazaryeri ve fulfillment entegratörü ShopiVerse’ün firmaların tüm sorunlarına çözüm sunduğunu, müşterilerinin çok kanallı yazılım entegrasyonuyla tüm e-ihracat süreçlerini tek panelden yönetebildiklerini söyledi. Özellikle ABD, Avrupa ve CIS bölgesi ülkelerine odaklandıklarını belirten Ateş, depolama ve lojistik hizmetlerinin önemine vurgu yaptı. Ateş, gelecek için önce unicorn, birkaç yıl içinde de decacorn olma hedeflerinden bahsetti.

İlklerle dolu bir kariyer

Ateş, e-ticaret ve e-ihracat alanındaki girişimlerine 2003 yılında başladı. Fortune verilerine göre ilk 50 içinde olan şirketlerin ekip kurulumları, sistem kurulumları, e-ticaret, crm ve dijital pazarlama projelerinin gerçekleştirilmesinde rol oynadı. Pazaryerlerinde ilk sıcak ekmek satışı, ilk süpermarket alışverişi gibi uygulamaları başlatan, ticari kategorilerde büyüme sağlayan operasyonları deneyimleyip, yönetti.

2010 yılında “Akıllı E-Ticaret” kitabıyla sektörün ilk basılı yayınını kaleme aldı. Aynı zamanda bir çok basılı ve dijital yayın için makaleler yazmaya devam ediyor.

‘Yola çıkın, yol açık! Farkınız olsun’

Ateş başarılarının anahtarı olan felsefesini, “Öğrenmeye ve öğretmeye devam eden hayat boyu öğrenim felsefesini taşımaktayım. Daha iyisi için  ‘Yola çıkın, yol açık! Farkınız olsun” sözleriyle açıklıyor.

E-ticaret ve e-ihracat yapan firmaların tüm sorunlarına çözüm sunuyor

Ateş, ShopiVerse yolculuğunun nasıl başladığını şu sözlerle anlattı:

ShopiVerse kurucu ortakları WORLDEF ve ShipEntegra yönetim kadrosunun girişimi olarak ortaya çıkmış bir proje. Bu iki şirket e-ticaret ekosistemin ortasında bulunan ve yüksek bir network ağına sahip. Network sadece iş insanlarının birbirlerini tanımaları ve iş yapmalarının dışında sosyal bir ortamı da beraberinde getiriyor. Bu ekosistem zamanla kuruculara e-ticaret ve e-ihracat yapan ve yapmak isteyen firmaların bazı ortak sorunları ve ihtiyaçları olduğunu ortaya çıkaran veriler sunuyor. Bunların en başında ise yurt dışı pazaryerlerine açılmak ve yurt dışı depo ihtiyaçlarına çözüm bulmak geliyor. ShopiVerse bu iki temel sorun başta olmak üzere uçtan uca çözüm sunan bir sistem için yola çıktı.”

Ateş, bu iki temel sorunun dışında ShopiVerse’ün hizmetleri ve yazılım çözümü ile çok daha fazlasını sunduğunu, hedeflerini e-ihracata yöneltmiş olan e-ticaret firmaları için bugün ihtiyaç duyacakları tüm yol haritasını ShopiVerse desteği ile aşabilecekleri bir yapı oluşturduklarını söyledi.

‘E-ihracat yolculuğunun her aşamasında eşlik ediyoruz’

ShopiVerse’ün e-ihracat firmaları için çok kanallı bir yazılım entegrasyonu sunduğunu belirten Ateş, “Bu yazılım, firmaların yurt dışı pazaryerleri, fulfillment merkezleri, lojistik firmaları, kargo şirketleri ve muhasebe programlarını tek panel üzerinde birleştirip yönetebilmelerini sağlıyor. Tüm süreci hem yönetebiliyor hem kontrol edebiliyorlar. Tabi aslında biz bu süreçlerin öncesinde gerekli olan yurt dışı pazar araştırmaları, şirket kurulumları ve pazaryeri hesap açılışları gibi birçok konuda da hizmet veriyor ve firmaların bu yolculuğuna en başından eşlik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yola hazırlıklı ve planlı çıkmalarını sağlıyoruz

Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracat konusunda hem jeopolitik, hem üretim gücü, hem de marka kalite algısı olarak Avrupa ve ABD’de oldukça avantajlı bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ateş, ShopiVerse’ün stratejik ve fiziksel yapılanmasını bu hedef ülkelere destek sağlayacak şekilde geliştirdiklerini söyledi. Ateş, hedef ülke ve pazaryerlerini de buna göre seçtiklerini, iş ortaklıklarını bu bağlamda her geçen gün artırdıklarını ve güçlendiklerini belirtti.

Ateş devamında şunları söyledi:

“Bunun sonucu olarak bu bölgelerde şirket kurulumu veya pazaryerlerinde hesap açılışı ve etkili pazaryeri yönetimi konularında firmalarımıza sunduğumuz desteklerimiz mevcut. Firmalara öngörü ve strateji anlamında yardımcı olacak oldukça faydalı araştırma raporları ile yola hazırlıklı ve planlı çıkmalarını sağlıyoruz.”

‘CIS pazarındaki pazaryerleri ile iyi ilişkilerimiz var’

Ateş, bu iki bölge dışında CIS(Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgesi ülkelerine ve ağırlıklı olarak Rusya pazarına hitap eden pazaryerleri ile oldukça sıkı ilişkileri olduğunu, Ozon, Joom gibi buralarda çok etkili olan ve Türk üreticiler için ciddi bir potansiyel taşıyan pazaryerlerinin bunların başında geldiğini söyledi. E-TİCARET aracılığıyla Ozon ile yeni Resmi Teknoloji Partneri olduklarını duyurdu.

’50’den fazla depoyla entegre bir sisteme sahibiz’

Ateş lojistik ve depolama süreçlerinde ne gibi hizmetler sunduklarını şu sözlerle anlattı:

E-ihracat dediğimizde konunun en can alıcı kısımları operasyonel olarak lojistik ve depolamaya geliyor. ShopiVerse ekibi en başından beri bunun farkındalığı ile kendisini geliştirmeye çalıştığı için iş ortaklarımız bu konuda en iyileri ile çalışmayı seçerek ilerliyor. ShipEntegra ile olan birlikteliğimiz de bu konuya hızlı adapte olmamıza olanak sağladığı için çok çeşitli seçenekleri sunabiliyoruz. Şu anda 50’den fazla noktada çeşitli alanlarda uzmanlaşmış depoya entegre bir sisteme sahibiz ve bunların tamamında hizmet verebilecek lojistik ağı da aynı şekilde panelimiz üzerinden yönetilebilir bir şekilde operasyonu yönetmeye imkan sağlıyor.”

Müşteri memnuniyeti için ‘Yolculuğa birlikte çıkıyoruz’ mottosu

Ateş, müşteri memnuniyeti ve müşteri hizmetlerine yaklaşımlarıyla ilgili, “Biz süreci en başından stratejik bir araştırma ile planlamaya dökerek ilerliyoruz. Aslında biraz terzi usulü diyeceğimiz türden bir hizmet anlayışımız var. E-ihracat dediğimizde sınırsız seçenekler havuzundan bahsediyoruz. Ülke, pazar dinamikleri, pazaryeri kriterleri gibi birçok faktörün göz önüne alınıp bir yol haritası oluşturulması gerekiyor. Ekiplerimiz operasyona başlamadan önce firmalarımızla görüşmeler sonrasında bir iş planı oluşturup ilerlediği için müşterilerimizle adım adım iletişim halinde birlikte ilerliyoruz. ‘Yolculuğa birlikte çıkıyoruz’ söylemi maddi manevi altını doldurduğumuz bir motto” sözlerini sarf etti.

‘E-ticaret ve e-ihracat dört nala koşan bir fil gibi’

Ateş, e-ticaret ve e-ihracatın geleceğine ilişkin, “dört nala koşan bir fil” benzetmesi yaparken, Türkiye’nin e-ticaret ekosisteminde şu anda gerilerde olsa da en hızlı gelişen ülkeler arasında olduğunu söyledi, ülkenin özgün ekonomik koşullarından dolayı döviz girişinin hem üreticiler hem de ülke için önemli olduğunu vurguladı. Devlet regülasyonlarının, sektördeki şirketlerin ve satıcıların var gücüyle aynı konuya odaklandığının altını çizdi.

“E-ticaret platformlarının ve dijital ödeme sistemlerinin büyümesi, her büyüklükteki işletmenin küresel pazara girmesini kolaylaştırdı ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor” ifadelerini kullanan Ateş, “Artan rekabet, siber güvenlik riskleri ve yasal düzenlemelere uyum gibi zorluklar da önümüzde duruyor. Bu zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkabilen ve değişen manzaraya uyum sağlayabilen işletmeler, e-ticaret ve e-ihracatın geleceğinde başarılı olmak için iyi bir konuma sahip olacaktır. Biz de bu oyundaki yerimizi almış ve hedeflerimizi belirlemiş durumdayız. Oluşan sinerji ile birlikte doğru adımları atanların yükselişteki kuvvetin parçası ve sonucu olacağına inanıyorum” dedi.

Genç ve dinamik bir ekibe sahip olmamız avantaj

Sektörü yakından takip etmek konusunda oldukça avantajlı bir konumda olduklarını belirten Ateş, “WORLDEF ile olan yakınlığımız sayesinde sektörü sadece üçüncü taraf bilgi ve veriler ile değil, doğrudan oyuncuları ile dirsek temasında kalarak gelişmelere ve ihtiyaçlara hızla adapte olabiliyoruz. Tabi bunda genç ve dinamik bir ekibe sahip olmamızın da etkisi çok büyük. Genç bir firma olmanın avantajımıza olacağı şekilde bir yönetim anlayışıyla biz de sürekli değişim ve gelişime açığız” ifadelerini kullandı.

‘Gelecek planlarımız net şekilde hazır’

Ateş, ShopiVerse’ün öncelikli hedefinin Türkiye’deki üretici ve satıcıların yurt dışına emin adımlarla açılmaları ve e-ihracat süreçlerinde yüksek cirolar ile büyümelerini sağlayacak her türlü alt yapıyı oluşturmak olduğunu söyledi. ShopiVerse’ün iş ortaklarıyla birlikte büyümeyi hem değer hem de iş modeli olarak benimsediğini söyleyen Ateş, “Bu bağlamda öncelikli hedefimiz firmalarımızın e-ihracat yolculuklarında kesintisiz, verimli ve kârlı iş süreçlerine sahip olmaları için gereken tüm hizmetleri sağlamak. Daha sonrasında aynı vizyonu kendimiz için de planlıyoruz. Yani ShopiVerse orta ve uzun vadede yurt dışındaki yabancı firmaların da e-ihracat süreçleri için hizmet almak, danışmak ve yazılım entegrasyonunu kullanmak istedikleri bir firma haline gelecek. Bunun içinde gelecek planlarımız net bir şekilde hazır, sadece süre meselesi” sözlerini sarf etti.

Globalde globalleşmeye öncülük etmek heyecan verici

E-ticaretin “geleceğin geleneksel ticareti” olacağını belirten Ateş, bu dönüşümün etkili bir oyuncusu olmanın ve bu dönüşüme yön vermenin heyecan verici olduğunu söyledi. ShopiVerse’ün vizyon olarak önümüzdeki yıllarda unicorn, birkaç yıl içinde de decacorn olma hedefiyle yola çıktığını belirten Ateş, “Böylesine büyüyen bir ekosistem içerisinde doğru kadro ve yapılanmayla bu hedefler ulaşılabilirliğe çok yakın. Uluslararası arenada hizmetlerimizi global firmalar için açmak ve bir Türk firması olarak globalde globalleşmeye öncülük etmek bence ideolojik olarak oldukça heyecan verici” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler