worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ticaret hacminde 2,7 trilyon lira hedefi

Türkiye'de e-ticaret

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, 2023 ve 2024 yılları için Türkiye’de e-ticaret hacmi öngörülerini paylaştı. E-ticaret sektörünün 1,5 trilyon lira olan 2023 yıl sonu hedefini kasım kampanyalarıyla büyük ölçüde yakaladıklarını kaydeden Çevikoğlu, 2024’te ciro hedefini, sınır ötesi e-ticaret ile birlikte 2,7 trilyon lira olarak belirlediklerini ifade etti.

“Türkiye’de e-ticaret sektörü 2023’ü 1,6 trilyon lira ile kapatacak”

ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, e-ticaret sektöründe bu yıl yaşanan gelişmelere ve gelecek yıl hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu. E-ticaret ekosisteminin her gün büyümeye devam ettiğini ifade eden Çevikoğlu, yoğun dönemde düzenlenen alışveriş kampanyalarına dikkat çekti. E-ticaret sektöründe 2023 yılı için belirlenen 1,5 trilyon liralık ciro hedefinin kasım kampanyalarıyla büyük ölçüde yakalandığını belirten Çevikoğlu, “Yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek son kampanyalarla 2023’ü 1,6 trilyon liranın üzerinde ciroyla kapatmayı planlıyoruz.” dedi.

“Türkiye’de her 20 paketten biri yurt dışına gidiyor”

2024 yılında sektörün hareketliliğini sürdüreceğini ifade eden Çevikoğlu, 2024’te e-ticaret sektörünün sınır ötesi e-ticaret ile daha da büyüyeceğine işaret etti. Ticaret Bakanlığı’nın, sınır ötesi e-ticaretin yüzde 1,5 olan payının önümüzdeki 10 yılda yüzde 10’a çıkarılması hedefi olduğunu da hatırlatan Çevikoğlu, şunları kaydetti:

Dünya ortalamasına bakıldığında e-ticaret üzerinden yapılan alışverişte 4 paketten biri, Türkiye’de e-ticaret sektöründe ise, her 20 paketten biri yurt dışına gidiyor. Türkiye’den ağırlıklı olarak batıya satış yapılıyor. Bu nedenle doğudaki ülkelere de satışları artırmak gerekiyor. Yurt dışı satışlarda birinci sırada ABD, ikinci sırada Rusya yer alıyor.”

“Sınır ötesi e-ticaret yapan 40 Türk firması var”

ETİD Başkanı, sınır ötesi e-ticaret yapan 40 Türk firması bulunduğunu; çok sayıda firmanın da yurt dışına satışa başlamak için onay beklediğini vurguladı. Türk firmalarının yurt dışı satışlarına ilişkin işlemlerin hızlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Çin Büyükelçiliğinin gerekli desteği verdiğini vurgulayan Çevikoğlu, sınır ötesi e-ticaretin artması yolunda Türk firmalarına yurt dışı satışlarına başlamaları için gereken her türlü kolaylığın sağlandığına dikkat çekti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler