worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Ticaret Bakanlığından “sınır ötesi e-ticaret” raporu

sınır ötesi e-ticaret

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Muafiyetler Dairesi tarafından “Uluslararası Örgütlerin 2023 Gündeminde Sınır Ötesi E-Ticaret” konulu bir rapor yayımladı. Raporda, 2023 yılında küresel e-ticaret ekosisteminde yaşanan gelişmeler yer alıyor. Raporda, “Sınır ötesi e-ticaret 2023’te yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir işlem büyüklüğüne ulaştı” deniliyor.

Bakan Bolat: Sınır ötesi e-ticaret  üç yılda yüzde 100 arttı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, raporun “sunuş” bölümünde yer alan yazısında, “Toplumların yaşam biçimlerini önemli ölçüde etkileyen dijital dönüşüm birçok alanda olduğu gibi ekonomik ve ticari hayatımıza da sirayet etmiş, teknolojinin sunduğu avantajlarla birlikte geleneksel ticaret alışkanlıkları dönüşmeye başlamıştır. Bahse konu eğilim doğrultusunda sınır ötesi e-ticaret işlemleri büyük bir ivme kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, şöyle devam etti: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vatandaşlarımız sınır ötesi e-ticaretin sunduğu nimetlerden ithalat yönüyle faydalanırken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz ile kadın ve genç girişimcilerimiz mikro ihracat yoluyla el emeği ürünlerini ve ticari emtialarını dünya pazarlarında sergileme fırsatına sahip olmuştur. Dünya ticaret hacmindeki payını her geçen gün artıran sınır ötesi e-ticaret işlemleri ülkemizde de Bakanlığımız politikalarının katkısıyla birlikte 2020 yılından 2023 yılı sonuna kadar yüzde yüze yakın bir artış ivmesi sergileyerek, ülkemizdeki mikro ihracatın potansiyelini ortaya koymuş, Bakanlığımız hedefi olan tüm ihracatımız içindeki yüzde onluk mikro ihracat hedeflerine ulaşma noktasında da önemli mesajlar sunmuştur.”

“Sınır ötesi e-ticaretin önündeki engellerin bertaraf edilmesine gayret gösteriyoruz”

Bolat, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi; “Bakanlığımızca sınır ötesi e-ticaretin küresel gelişimi yakından takip edilmekte, teknolojik gelişmeler ile uluslararası örgütlerin bu alanda yaptığı çalışmalar izlenmekte, sistemsel altyapılarımız ve yasal düzenlemelerimiz bu minvalde gözden geçirilerek çağa ayak uydurmakta ve ülkemiz ticaret erbabının sınır ötesi e-ticaret vasıtasıyla uluslararası pazarlara erişimi önündeki engellerin bertaraf edilmesine gayret gösterilmektedir.”

Bakan Bolat, sözlerini şöyle tamamladı; “Uluslararası Örgütlerin 2023 Gündeminde Sınır Ötesi E-Ticaret’ konulu rapor da bu alanda faaliyet gösteren sınır ötesi e-ticaret paydaşlarına uluslararası mecrada 2023 yılında gündeme alınan konular hakkında fikir sunacak, bu eksende sınır ötesi e-ticarette geleceğe dair beklentilere ışık tutma anlamında faydalı olacak bir çalışmadır. Bu çerçevede, Bakanlığımızca sınır ötesi e-ticarete yönelik iyileştirmelerimizin yanı sıra toplumumuzun her kesimini bilgilendirecek çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir.”

“Sınır ötesi e-ticaret 2023’te yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir işlem büyüklüğüne ulaştı”

Rapor giriş bölümünde yer alan yazıda ise, “Covid-19 pandemisinin ardından küresel ticaretin hız kazandığı 2023 yılında, sınır ötesi e-ticaret uluslararası düzeyde en çok tartışılan başlıklardan biri olarak öne çıkmıştır. Her geçen gün artan hacmiyle en küçükten en büyüğe kadar ölçeği fark etmeksizin ihracatçılar için sunduğu fırsatlar ve özellikle lojistik sektörü ve gümrükler için beraberinde getirdiği zorluklarla çok boyutlu bir politika gerektiren sınır ötesi e-ticaretin 2023 yılında yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir işlem büyüklüğüne ulaştığı tahmin edilmektedir.” denildi.

“Sınır ötesi e-ticaret uluslararası gündem haline geldi”

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı; “Bu doğrultuda, geleneksel ticaret modellerinin yanında alternatif olarak gelişen ve önümüzdeki dönemde toplamdan aldığı payı katlanarak artırması beklenen sınır ötesi e-ticaret başlığı, son yıllardaki eğilimle paralel olarak uluslararası düzeyde ana gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) başta olmak üzere Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve Dünya Posta Birliği gibi çeşitli uluslararası organizasyonlar nezdinde e-ticareti odağına alan toplantı ve diğer etkinlikler gündemi şekillendirmiştir.”

“E-ticaretle ilgili küresel yasal çerçeve oluşturulmalı”

Sınır ötesi e-ticaretin varlığının en önemli çıktısının hız unsuru olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Gümrük işlemlerinin küresel ölçekte veri paylaşımına dayalı hızlı ve etkin bir şekilde yapılması ihtiyacını doğurmakta dolayısıyla gümrük idarelerine önemli bir misyon yüklemektedir. Bu çerçevede, e-ticaretin herkes için getirdiği fırsatların ve risklerin doğru tespit edilerek küresel ölçekte tüm ülkelerce uygulanabilecek yasal bir çerçeve oluşturulması, yeknesak bir e-ticaret tanımının yapılabilmesi ve gönderilerin dolaşım hızı ve büyüyen hacmi de dikkate alınarak ülkeler ve kurumlar arasında dijital veri paylaşımının yeni yollarının aranması gerekliliği, hem gümrük hem de ticaret ekseninde çalışmalarını sürdüren uluslararası kuruluşların 2023 gündeminin en önemli konularından biri olmuştur.”

RAPOR İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler