worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Rekabet Kurumu, dijital pazarlara yönelik yasa hazırlıyor

Rekabet Kurumu
Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu’nun dijital pazarlara yönelik yasa çalışması tüketici ve satıcıyı korumayı amaçlıyor. Çalışmanın 2022 yılında tamamlanması hedefleniyor. Açıklamayı Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle yaptı. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelen Küle, dijital pazarlarda hem tüketici hem satıcıyı korumaya alacak yasa çalışmasından bahsetti. Küle, “Dijital yasa konusunda platformlarda tedirginlik hissediyoruz. Onların aleyhine olmayacağına sözü veriyorum.” dedi.

“Tüketicinin tercihlerinin şekillendirildiği bir dünyaya evrilme var”

Küle, “Dijital yasa konusunda Avrupa Parlamentosu ve Almanya’dan sonra ilk olacağız. Verinin nasıl toplanacağını, nasıl kullanılacağını, detaylı bilinirliği ortaya koyan bir yasa olacak.” şeklinde konuştu. Küle, dijital platformların yol açtığı muhtemel sorunlarla ilgili etkili bir düzenleme yapma ihtiyacını vurguladı. Ayrıca, dijital piyasalarda yeni iş modelleri ile yeni rekabet sorunlarının ortaya çıkması sebebiyle yasal düzenlemenin gündeme geldiğini belirtti. Küle, “Tüketicilerin tercihleri ile şekillenen bir dünyadan büyük veri ve algoritmalarla tüketicinin tercihlerinin şekillendirildiği bir dünyaya evrilme var.” ifadelerini kullandı.

“Rekabet Kurumu önemli kararlara imza attı”

Birol Küle, kurumların dijital dönüşüm ile kendilerini yeni düzene hızla adapte etmeleri gerektirdiğini kaydederek, şöyle devam etti; “Kurumumuzca şimdiye kadar yürütülen inceleme ve soruşturmalarda da bu endişelerin artan şekilde piyasalara nüfuz ettiği görülmektedir. Üzerine düşen sorumluluğun farkında olan Rekabet Kurumu, kısa sürede yurt dışında da büyük yankılar uyandıran önemli kararlara imza atmış ‘e-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi ve Çevrim İçi Reklamcılık Hizmetleri Sektör İncelemesi’ gibi sektörün nabzını tutacak iki önemli çalışmanın da son aşamasına gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Dijital yasanın platformların aleyhine olmayacağına söz veriyorum”

Sanayi Devrimi’nden sonra daha etkin bir “dijital devrim” yaşandığına vurgu yapan Küle, şu ifadeleri kullandı; “Dijital pazarlarla ilgili yasa hazırlıyoruz. Dijital yasa konusunda platformlarda tedirginlik hissediyoruz. Onların aleyhine olmayacağına sözü veriyorum. İş modeli çok değişti. Yerleşik firmalar oluştu, diğerlerine zarar verilmeyecek, verinin nasıl toplanacağı, nasıl kullanılacağı, detaylı bilinirliği ortaya koyan bir yasa olacak. E-pazarda hem tüketici hem satıcı korunacak. Görüş almaya başlıyoruz. Bu yasanın gelecek yılın ilk yarısında yaşama geçmesini hedefliyoruz. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği gibi geniş bir kesimden görüş alacağız.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler