worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Kazakistan e-ticaret altyapısını güçlendiriyor

kazakistan e-ticaret

Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Arman Shakkaliyev, Kazak Parlamentosu’nun alt meclisi Mazhilis’te yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın başta Çin olmak üzere yabancı yatırımcılarla lojistik ve depo merkezleri inşa edip hizmete açarak, e-ticaret altyapısını geliştirmeyi planladığını söyledi.

“Kazakistan e-ticaret pazarı 4,3 milyar dolara ulaştı”

E-ticaretin coğrafi sınırları olmayan küresel bir ekonomik itici güç olduğunu vurgulayan Shakkaliyev, şunları kaydetti:

“Kazakistan e-ticaret pazarı 2 trilyon tengeye (4,3 milyar dolar) ulaştı. Online satışları artıran temel ürünlerin arasında giyim, ayakkabı, ev eşyaları, gıda, kozmetik ve ilaçlar yer alıyor.”

Küresel B2C e-ticaret pazarı 5,7 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Bu rakamın 2026 yılına kadar 8 trilyon doları aşması bekleniyor.

“Kazakistan’da e-ticaret pazarını geliştirmek için bazı önlemler alınacak”

Shakkaliyev, Kazakistan e-ticaret ekosistemini güçlendirmek için ulaştırma ve lojistik altyapısını iyileştirmek, kurye hizmetlerini geliştirmek, kağıtsız ticareti uygulamak ve nüfus arasında dijital okuryazarlığı artırmak için çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Kazakistan’da e-ticaret pazarının geliştirmek için bazı önlemler alınacağını ve “Kazakistan’ı bölgesel ve kıtalararası bir geçiş merkezi” olarak konumlandıracaklarını vurgulayan Shakkaliyev, e-ticaretin daha da gelişmesini teşvik etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Global oyuncular Kazakistan e-ticaret pazarına teşvik edilecek

Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı, ülkede e-ticareti geliştirmek için tüketici haklarına öncelik vererek, global e-ticaret oyuncularını Kazakistan’da e-ticaret pazarına teşvik edecek adımlar atacak. Ayrıca, e-ticaret işletmeleri ile ilgili teşvik edici bazı yasal düzenlemeler oluşturulacak. Kazak ihracatçıları, uluslararası anlaşmalar yoluyla çıkarlarını korurken, ulusal online mağazalar açmak da dahil olmak üzere küresel e-ticaret platformlarına erişmesi kolaylaştırılacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler