worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

JD.com’un “tekelcilik” zaferi: Alibaba, JD.com’a 140 milyon dolar ödeyecek

jd.com

Çinli e-perakendeciler Alibaba ve JD.com arasında yıllardır süren “tekelcilik” davası sona erdi. JD, dava sonucu Alibaba’dan 1 milyar yuan (140 milyon dolar) kazandı. Online perakendeciler, 2017 yılından bu yana birbirlerini tekelcilik uygulamalarıyla suçluyordu.

JD, Alibaba’ya ile birlikte grubunun e-ticaret bölümleri Zhejiang Tmall Network ve Zhejiang Tmall Technology’ye “ikisinden birini seçme” davranışı uyguladıkları gerekçesiyle dava açmıştı. Bunun sebebi, Alibaba’nın tedarikçilere, JD’ye satış yapmaları halinde bu sitede satış yapmalarına izin verilmeyeceğini duyurmasıydı. Mahkemeye göre, Alibaba’nın marka platformu Tmall, pazar hakimiyetini kötüye kullandı. Tmall, satıcıların iki pazaryerinden sadece biriyle işbirliği yapmasını zorunlu kıldı. Bu da JD.com’un ciddi zarar görmesine sebep oldu.

JD.com: Hukukun üstünlüğü açısından bir dönüm noktası

Alibaba, mahkemenin kararını kabul ettiklerini açıkladı. JD’den yapılan açıklamada ise, “Bu karar sadece JD’nin ‘birini seç’ tekel davranışına direnmesi için adil bir karar değil aynı zamanda piyasada adil rekabet düzenini korumak amacıyla hukukun üstünlüğü açısından bir dönüm noktasıdır. Bu aynı zamanda Çin’in tekel karşıtı hukukun üstünlüğü sürecinde de önemli bir gelişme olacak.” ifadelerine yer verildi.

Alibaba’ya 2021’de rekor bir ceza verilmişti

Alibaba, 2021 yılında Çinli düzenleyiciler tarafından şirketin pazar hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 2,75 milyar dolarlık rekor bir para cezasına çarptırılmıştı. Alibaba’nın fintech firması Ant Group, tüketicinin korunması ve kurumsal yönetim düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Temmuz 2023’te yaklaşık 982 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Alibaba, Aralık 2023’te kurumsal altyapısında büyük değişiklikler yaptı. Bu çerçevede e-ticaret şirketlerinin sorumluluğunu halihazırda şirketin bulut biriminden sorumlu Eddie Wu’ya verdi. Şirket, Mart 2023’te kendisini altı ayrı işletme halinde yeniden organize etmişti.

Temu ve Shein de benzer durumu yaşıyor

Öte yandan, Çin merkezli diğer e-ticaret uygulamaları Temu ve Shein, JD.com ile Alibaba arasındaki anlaşmazlığa benzer bir durum yaşıyor. Temu, Shein’in satıcıları “Shein ile özel ilişkiler kurmaya zorlamak için mafya tarzı taktikler kullanmakla” suçluyor. Ancak JD.com davasının aksine Temu’nun Shein’e karşı davası ABD mahkemelerinde görülecek.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler