worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Çiçeksepeti’ne rekabet soruşturması

çiçeksepeti

Rekabet Kurumu, online pazaryeri Çiçeksepeti’ne rekabet soruşturması başlattı. Kurumun bünyesindeki Rekabet Kurulu, pazaryerinin platform hizmetlerini üçüncü taraflara kapatmak ve kendi bayileri lehine davranışlarda bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddesini ihlal ettiği iddiasına yönelik yürütülen ön araştırmayı karara bağladı.

Buna göre, elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları “ciddi ve yeterli” bularak, Çiçek sepeti İnternet Hizmetleri AŞ’ye soruşturulma açılmasına karar verdi. Kurulca alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin Kanun’u ihlal ettiği ve yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmiyor. Soruşturmada, platformun iddia edilen davranışlarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediği tespit edilecek.

Rekabet Kurumu, bulguları ciddi ve yeterli buldu!

Rekabet Kurumu’nun açıklaması şöyle;

“Çiçeksepeti İnternet Hizmetleri AŞ’nin platform hizmetlerini üçüncü taraflara kapatmak ve kendi bayileri lehine davranışlarda bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği iddialarına yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Önaraştırmada elde edilen bilgileri, belgeleri ve yapılan tespitleri 11.01.2024 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Çiçek sepeti İnternet Hizmetleri AŞ hakkında soruşturma açılmasına, 24-03/23-M sayı ile karar vermiştir.”

Çiçeksepeti, 2021 yılında da soruşturma geçirmişti

Rekabet Kurumu, geçmişte de Çiçeksepeti‘ne yönelik bir soruşturma başlatmıştı. 2021 yılında sonuçlanan o soruşturmada Çiçek sepeti, rekabet sorunlarıyla ilgili olarak çeşitli taahhütlerde bulunmuş ve bu taahhütleri de Rekabet Kurumu tarafından kabul edilmişti. Bu soruşturmanın gerekçesi ise, Çiçeksepeti tarafından bayilerine yapıldığı belirtilen rakip online çiçek satış siteleriyle çalışmamaları yönündeki sözlü uyarılar, özel günlerde yüksek satış hedefi getirme, fazla çiçek ve sarf malzemesi gönderimi uygulamaları ile rekabetin zorlaştırılması olmuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler