worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon ile iRobot’un birleşmesi AB’ye takıldı; 1.4 milyar dolarlık anlaşmadan vazgeçildi

irobot

Amazon ile iRobot, AB ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) antitröst düzenleyicileri karşısında birleşme planlarına son vereceklerini açıkladı. Amazon, önerilen 1.4 milyar dolarlık iRobot satın alımına, Avrupa Birliği’nde düzenleyicilerin onayının mümkün olmadığını söyledi.

Amazon’un baş danışmanı David Zapolsky, “Amazon’un iRobot’u satın alma işleminin devam edememesinden dolayı hayal kırıklığına uğradık.” dedi. Ayrıca, “Evdeki tüketici robotlarının geleceğine inanıyoruz ve tüketicileri memnun eden ve hayatlarını iyileştirecek şekilde sorunları çözen iRobot ürünlerinin her zaman hayranı olduk. Amazon ve i Robot, ekiplerimizin birlikte neler oluşturabileceğini görmekten heyecan duyuyordu ve bu iş birliğini gerçeğe dönüştürmek için yorulmadan çalışan herkese derin minnettarız.” ifadelerini kullandı.

Zapolsky, düzenleyicilerin kararlarını eleştirdi

Zapolsky, şöyle devam etti;

“Bu sonuç, tüketicilerin daha hızlı inovasyona ve daha rekabetçi fiyatlara sahip olmalarını engelleyecek ve bunların hayatlarını daha kolay ve daha keyifli hale getireceğinden eminiz. Bunun gibi birleşme ve satın almalar, iRobot gibi şirketlerin, özellikle robot teknolojisi gibi hızlı hareket eden teknoloji segmentlerinde aynı düzenleyici gerekliliklere tabi olmayan ülkelerden gelen şirketlere karşı küresel pazarda daha iyi rekabet etmesine yardımcı oluyor. Gereksiz ve orantısız düzenleme engelleri, satın almayı başarıya giden bir yol olarak görmesi gereken girişimcilerin cesaretini kırıyor ve bu hem tüketicilere hem de rekabete zarar veriyor; düzenleyicilerin korumaya çalıştıklarını söylediği şeyler.”

Vestager: Amazon rakip robot süpürgeleri listelemeyebilir

AB Antitröst Şefi Margrethe Vestager, derinlemesine soruşturmanın ilk olarak “Amazon’un iRobot’u satın alınmasının, Amazon mağazalarına erişimi kısıtlayarak veya azaltarak i Robot’un rakiplerini geride bırakmasına olanak tanıyacağını” gösterdiğini söyledi. Vestager, ayrıca, Amazon’un rakip robot elektrikli süpürgeleri listeden çıkarabileceğini; rakiplerin görünürlüğünü azaltabileceğini veya i Robot’un rakiplerinin Amazon pazarında robot elektrikli süpürgelerinin reklamını yapma ve satma maliyetlerini artırabileceğini sözlerine ekledi.

Bu ayın başlarında anlaşmanın Avrupa Komisyonu antitröst düzenleyicileri tarafından engelleneceği; düzenleyicilerin asıl endişelerinin Amazon’un online pazardaki i Robot rakiplerini, özellikle de Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’yı engelleyebileceği olduğu yönünde haberler yapılmıştı.

“Amazon anlaşmayı reddetmeye hazırdı”

Öte yandan, Reuters’a konuşan bir kaynak, Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC), şirketlerin anlaşmadan vazgeçtiklerini açıklamasından önce Amazon’un anlaşmayı reddetmeye hazır olduğunu söyledi. Kaynak, FTC personelinin geçen hafta Amazon ile bir araya gelerek, satın almanın engellenmesi için dava açılması için komisyonun oy kullanmasını tavsiye etmeyi planladıklarını bildirdi. Kaynak, ayrıca, komisyonun pazartesi günü komisyonun birleşmeye yönelik yasal itirazı onaylayan kararından önce Amazon’la son bir toplantı yapacağını söyledi.

iRobot 350 kişiyi işten çıkarıyor

Diğer taraftan, iRobot, maliyetleri düşürmek için önemli bir yeniden yapılandırma planını duyurdu. Buna göre, iş gücünün yaklaşık yüzde 31’ini yani 350 kişiyi işten çıkaracağını kaydetti. Ayrıca, iRobot CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Colin Angle, her iki görevinden istifa etti. Yerine geçici CEO olarak başkan yardımcısı ve baş hukuk sorumlusu Glen Weinstein getirildi. Angle, “Amazon’la olan anlaşmanın sona ermesi hayal kırıklığı yaratıyor; ancak iRobot artık hayatı daha iyi hale getiren ve dünya çapındaki müşterilerimizin sevdiği düşünceli robotlar ve akıllı ev yenilikleri üretmeye devam etme odaklı ve kararlı bir şekilde geleceğe dönüyor.” dedi.

iRobot hisseleri pazartesi günü yüzde 7,2 düştü

iRobot hisseleri, Amazon ile birleşme anlaşmasının feshedildiğinin duyurulmasının ardından pazartesi günü öğleden sonraki işlemlerde yüzde 7,2 düştü. Anlaşmanın iki hafta önce AB düzenleyicileri tarafından bloke edilebileceğine dair ilk raporların ardından i Robot hisseleri yarı yarıya düşmüştü. Amazon hisseleri ise neredeyse yüzde1 arttı.

Avrupa Komisyonu Temmuz 2023’te soruşturma başlattı

Amazon, iRobot ile birleşme anlaşmasını Ağustos 2022’de duyurmuştu. Halihazırda Alexa ve Ring’in de sahibi olan dünyanın en büyük online perakendecisi, e-ticaret devinin sanal sağlık hizmetlerini genişletmenin yanı sıra akıllı ev cihazları yelpazesini de genişletmeye çalışıyordu. Eleştirmenler, Amazon’un akıllı ev cihazlarında zaten güçlü olan konumunu güçlendireceğini söyleyerek anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Avrupa Komisyonu, Temmuz 2023’te Amazon’un iRobot’u satın alma teklifiyle ilgili bir soruşturma başlattı. Kuruluş, kasım ayında, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Amazon’un robot elektrikli süpürgelere yönelik rekabeti kısıtlayabileceği yönündeki bulgularını yayınladı.

Amazon, iRobot’a 94 milyon dolarlık fesih ücreti ödeyecek

Bedford, Massachusetts merkezli i Robot, 2023 yılının tamamında gelirinde 891 milyon dolar yani yüzde 25 düşüş ve 265 ila 285 milyon dolar arasında zarar raporlamasını beklediğini açıkladı. Birleşme anlaşmasının şartlarına göre Amazon, iRobot’a 94 milyon dolarlık fesih ücreti ödeyecek.

Amazon, rekabet düzenleyicileri ile sorun yaşıyor

Amazon, son yıllarda rekabet düzenleyici kurumlarla sorun yaşıyor. Amazon, sağlık hizmeti sağlayıcısı One Medical ve MGM’nin film kütüphanesi için bir anlaşma imzaladı. Ancak şirketin, fiyatları 1 milyar dolardan fazla artırdığı iddia edilen bir algoritma da dahil olmak üzere online perakende imparatorluğunda kârını artırmak için yasadışı stratejiler kullandığı suçlamaları nedeniyle Seattle federal mahkemesinde FTC ile uzun bir mahkeme savaşıyla karşı karşıya kaldı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, birleşme anlaşması gerçekleşseydi Amazon’un bugüne kadarki en büyük dördüncü satın alımı olacaktı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler