worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

ABD’de e-ticaret satışları tatil sezonunda rekor kırdı

abd'de e-ticaret

ABD’de e-ticaret müşterileri, 2023 online tatil alışverişinde yeni bir rekora imza attı. Online perakende hizmet sağlayıcısı Adobe Analytics’in verilerine göre, online tüketiciler 1 Kasım-31 Aralık tarihleri arasındaki tatil alışveriş sezonunda online olarak 222,1 milyar dolar harcadı. ABD’de e-ticaret satışları, bir önceki yıla göre yüzde 4,9 artışla rekor kırdı.

Şimdi al sonra öde modeli gelişiyor

Rapora göre, daha fazla online tüketici, e-ticaret alışverişlerinde “şimdi al sonra öde” seçeneklerini kullanıyor. “Şimdi al sonra öde” alışverişleri geçen yıla göre yüzde 14, Siber Pazartesi’de ise yüzde 43 arttı. Rapora göre, e-ticaret perakendecilerin müşteri çekmek için çok fazla indirim teklif etmesi sebebiyle e-ticaret fiyatlarında yüzde 5,3’lük düşüş görüldü. Adobe Digital Insights’ın baş analisti Vivek Pandya, “Belirsiz bir talep ortamında perakendeciler bu tatil sezonunda müşterileri cezbetmek için indirimlere ve esnek ödeme yöntemlerine yöneldi.

ABD’de e-ticarette Siber Hafta farkı

Raporun sonuçlarına göre, ABD’de Şükran Günü ile Siber Pazartesi arasındaki 5 gün olarak tanımlanan Siber Hafta’da, tüketicilerin online harcamaları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8 arttı. Bu 5 gün içinde 38 milyar dolarlık satış perakende satış gerçekleşti. Devam eden 11 günlük dönemde online perakende satışları günlük 4 milyar doları aştı. Tatil sezonunda ABD’de e-ticarete odaklanan raporda, online harcamaların yüksek fiyatlardan değil artan talepten kaynaklandığı belirtildi.

Adobe Dijital Fiyat Endeksi, 18 kategoride online fiyatları takip ediyor. Endeks, e-ticaret fiyatlarının Aralık 2023’te geçen yıla göre yüzde 5,3 düştüğünü gösterdi. Raporda, perakendecilerin müşteri çekmek için çeşitli kategorilerde indirimler sunduğu belirtildi.

ABD’de e-ticaret satışlarında mobil satışlar önemli bir yer tuttu

Diğer taraftan, “şimdi al sonra öde (BNPL)” alışveriş modeli kullanımının geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kasım, ödeme sistemi açısından tarihteki en büyük ay oldu. Siber Pazartesi, geçen yıla göre neredeyse yüzde 43 artışla PNPL planlarının şimdiye kadarki en büyük tek günlük kullanımını gördü.

Tatil sezonunda ABD’de e-ticaret satışlarında mobil araçlar da önemli bir yer tuttu.  ABD’de mobilden online siparişler satışların yüzde 51’ini oluşturdu. İlk kez daha fazla tüketici online alışveriş yapmak için masaüstü bilgisayar yerine akıllı telefon veya tablet kullandı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler