worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sınır ötesi e-ticarette başarı!

sınır ötesi e-ticaret

Dünyada e-ticaret hiç bu kadar yoğun kullanılmamıştı. İnsanlar tüm ihtiyaçlarını internette bulabildiğini gördükçe e-ticaretin bir parçası oluyor. Ancak bu durumda müşterinin güveni son derece önemli. We World Express CEO’su Hakan Bulat, “E-ticarette ürünü satmak ne kadar önemli ise o ürünü sağlam, hızlı ve güvenilir bir şekilde müşteriye teslim etmekte o kadar önemlidir.” dedi. Sözlerine, satış süreci zincirindeki müşteri deneyiminin hangi halkada olduğundan söz ederek devam etti: 

“Tüm satış süreçlerinden daha önemli” 

“Müşterinin yaşadığı deneyimden memnun kalması  ve etrafına öneri şeklinde aktarabilmesi ise belki de tüm satış süreçlerinden daha önemlidir. E-ticarette ürün kalite konusunu dışarıda tutarak, hem satıcıya hem de alıcıya ürününüzün siparişten teslimine kadar en kritik konu nedir diye bir soru sorsak, eminim çok kayda değer bir kısmı hızlı ve sorunsuz bir teslimat diyecektir. Bu sebeple Türkiye içi dağıtımdan farklı olarak sınır ötesi e-ticarette çok daha dikkatli, bilgili, tecrübeli ve güçlü olmak gerekiyor. Sınır ötesi e-ticarette First Mile dediğimiz Türkiye operasyonlarının başarılı bir şekilde yürütülmesinin yanında, Türkiye’de ihracat gümrükleme, ilgili ülkeye uluslararası taşıma son derece kritik önem taşımaktadır. Bu süreçleri ne kadar hızlı ve hatasız yaptığınız ise başarınızın göstergesi olacaktır.”  

‘Last Mile’ olarak adlandıran varış ülkesindeki gümrükleme ve kapıya teslimat süreçlerinin ‘First Mile’ süreçleri ile kusursuz bağlantılı olacak şekilde, tam bir uyum içinde yönetilmesi gerektiğine işaret eden We World Express CEO’su Hakan Bulat, “Bunun başarılabilmesi için en önemli destekçiler olan güçlü ve tecrübeli lojistik iş ortaklarının yanı sıra, tecrübeli çalışanlar ve sağlam bir IT altyapısıdır. Sınır ötesi e-ticaretin hangi ülkeye olacağının planlaması yapılırken, ilk akla gelen o ülkedeki gümrük kuralları, vergiler ve beraberindeki maliyetlerdir.” dedi. 

Dünyadaki her ülkenin kendine özel kuralları, kısıtlamaları ve farklı vergi oranları olabileceğini vurgulayan Bulat, “Buna bağlı olarak satıcının satış yapmayı düşündüğü ülkede başarılı olabilmesi için ülkenin detaylarını çok iyi bilmesi, fiyatlama, ürün seçimi ve lojistik planlamayı düzgün yapabilmesi şarttır. Bunlarla birlikte uygun maliyetlerle, hızlı ve kaliteli hizmet verebilen bir taşıyıcı firma ise başarının kilidini açan anahtar konumundadır. Bütün paydaşların alt yapısı sağlam IT bağlantılarıyla birbirlerine entegre bir şekilde çalışabilmeleri ise başarının devamlılığı için kritik bir gerekliliktir.” ifadelerini kullandı. 

Başarının formülü 

Hakan Bulat, “Müşteri deneyimlerinin son noktası siparişin güvenilir ve hızlı bir şekilde eline müşteriye ulaşmasıdır.” dedi, sözlerine ‘Pozitif deneyim yeni siparişler, tavsiye edilen ürünlerle birlikte artan satışları, ciroları ve karları beraberinde getirecektir.’ diyerek devam etti ve başarının formülünü verdi: 

“Hedef pazarlar için Doğru ürünler + Doğru planlama +  Hızlı ve hatasız lojistik hizmetler için Doğru lojistik ortak olarak verilebilir. Türkiye ve dünyadaki başarı hikayelerini incelediğimizde, ilk etapta yaşanan başarısızlıklar, hatalar, para kayıpları ama sonrasında farklı methodlar, edinilen tecrübeler, yeni kararlar, hızlı aksiyonlar gibi bir çok değişik olayları görebiliriz. Ancak başarı hikayelerinin tamamında ortak nokta olarak lojistik servisinin hızının ve kalitesinin başarıyı doğrudan etkilediğini net bir şekilde anlayabiliriz. Sınır ötesi e-ticarette bir ülkeden başka bir ülkenin müşterisine, herhangi başka biri olmadan doğrudan hizmet verebilmek gerçekten büyük bir başarı. Aradaki sınırları, mesafeleri, dil ve kültür farklılıklarını aşarak o müşteriye ürününüzü kabul ettirmek ve en son sepette ödemesini almak çok ciddi çaba harcanması gereken bir süreç.” 

“Okyanusu geçip derede boğulmayın” 

E-ticaretin getirisi yüksek olduğu kadar meşakkatli süreçleri de bulunuyor. Başarı, zorlukların üstesinden gelebildikten sonra geliyor. We World Express CEO’su Hakan Bulat, “Bu zorlukları aştıktan sonra ürününüzü en hızlı, güvenilir ve sağlam bir şekilde teslim etme süreci ise bambaşka bir serüven. Okyanusu geçip derede boğulmamak için lojistik süreçleri doğru yönetmek son derece hayati bir önem taşıyor. Bu sebeple sınır ötesi e-ticaret girişimlerinin başarılı örneklerinin ortak noktası olarak doğru lojistik çözümler ortaya çıkıyor.  Yani uygun maliyetlere, hızlı servise, güçlü teknolojik alt yapıya, oturmuş servis ağına ve tabi ki ilgili ülkelerde bilgi, birikim ve tecrübelere sahip lojistik iş ortakları devreye giriyor. E-ticaret firmalarının başarısındaki en önemli ortak noktalarından birinin doğru lojistik iş ortağı seçmek olduğunu görebiliyoruz. Lojistik ile ilgili çok güzel bir tanım vardır; lojistik nefes gibidir alıp verdiğinizde değerini bilmezsiniz, ancak kesilirse yaşamanız mümkün değildir.’’ 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler