worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticaret Avrupa’da büyümeye devam ediyor

E-ticaret

Eurostat tarafından yapılan araştırmanın sonucunda bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımına ilişkin son yıllık anketten elde edilen verilerle, e-ticaretin AB’de büyüme gösterdiği ortaya kondu.

Avrupa’da internet kullanıcılarının yüzde 75’i online alışveriş yapıyor

Yapılan çalışmada ortaya çıkan istatistiklerde, 2022’de, AB’de 16 ila 74 yaş arası insanların yüzde 91’inin internet kullandığı; bunların yüzde 75’inin özel kullanım için mal veya hizmet satın aldığı belirtildi. Online mağaza oranının ise 2022’de yüzde 75’e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

AB üye devletleri arasında 2022’de internet üzerinden mal veya hizmet satın alan internet kullanıcılarının oranlarının en yüksek olduğu ülkeler şöyle sıralandı; yüzde 92 ile Hollanda, yüzde 90 ile Danimarka ve yüzde 89 ile İrlanda.

Bulgaristan’da ise yüzde 50’den çok az bir oranla yüzde 49 olarak e-ticaretten alışveriş oranı olduğu açıklandı. 2012 ve 2022 yılları arasında 10 yıllık değerlendirmede büyümenin özellikle yüzde 47 ile Estonya, yüzde 43 ile Macaristan, Çekya ve yüzde 41 ile Romanya’da gerçekleştiği belirtildi.

E-ticarette yaygın kategoriler: giysiler, ayakkabılar ve aksesuarlar

2022’de, en yaygın çevrimiçi mal alımlarının kıyafet (spor kıyafetleri dahil), ayakkabı veya aksesuarlar olduğu açıklandı. İnternet kullanıcılarının yüzde 42’si tarafından bu ürünlerin sipariş edildiği verisi paylaşıldı.

Giyilebilir cihazları takiben, fiziksel ürünlerin en yaygın 5 çevrimiçi alımlarının, yüzde 19’luk oranla restoranlar, fast-food zincirleri ve catering hizmetlerinden, yüzde 17’lik oranla kozmetik, güzellik veya sağlıklı yaşam ürünlerinden, yüzde 16’lık oranla mobilyalardan, ev aksesuarlarından veya bahçecilik ürünlerinden ve yüzde 14’lük oranla basılı kitaplar, dergiler veya gazete ve spor ürünleri spor kıyafetleri hariç) teslimatlarla tamamlandığı açıklandı.

Paylaşım ekonomisi modeli dijital teknolojiler ile gelişiyor

Araştırmada, paylaşım ekonomisinin, dijital teknolojiler aracılığıyla mal ve hizmet alışverişinde bulunmanın yeni bir yolunu açtığı belirtilerek, 2022’de, AB’deki internet kullanıcıları arasında, yüzde 21’inin diğer bireylerden fiziksel mal sipariş etmek veya satın almak için paylaşım ekonomisi platformlarını kullandığı belirtildi.

İnternet kullanıcıları arasında yüzde 6’sının konaklama, yüzde 1’inin de ulaşım hizmeti kullandığı ve bu tür platformlar aracılığıyla yüzde 1’in altında sipariş edilen ev hizmetleri kullandığı bilgisi yer aldı.

Araştırmanın sonucunda, çevrimiçi platformların hizmet sektörü özelinde kullanılmasının önemine yer verildi. Örneğin, kiralanan konaklama için rezervasyon yapmak için çevrimiçi platformların öneminin, deney istatistikleri aracılığıyla da gözlemlendiği ve 2022’de pandemi yıllarını aşan rezervasyon seviyelerine ulaşıldığı belirtildi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler