worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

ChatGPT nelerin yerini alacak?

ChatGPT

ChatGPT gibi yap zeka modellerinin bilgisayar sistemlerinin insan zekasına benzer işlevleri yerine getirmesini sağlayan ve sürekli gelişen bir teknoloji olduğunu belirten Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun, “ChatGPT bir dili anlamada ve bu dilde istenilen şekilde içerikler üretmede çözümler sunabiliyor. Bu nedenle ChatGPT’nin yazılım geliştirme ve programlama alanlarında kullanımının artacağını tahmin edebiliriz.” diyerek, yazılım işi ile uğraşanların da bu araçtan faydalanabileceğini ve yazılım süreçlerinde önemli bir hızlanma görülebileceğini vurguladı. 

Siri ve Google yapay zeka gelişimlerini tamamlamadı 

Alper Tosun, “Siri ve Google Asistan gibi sesli asistanlar hali hazırda yapay zekâ teknolojilerini kullanıyorlar. Ancak burada kullanılan teknoloji henüz gelişimini tamamlamadı ve büyük oranda bağlı oldukları cihazları kullanmakla sınırlı. Yapay zekâ teknolojilerinin hızlı gelişiminin sonucunda “Sesli Asistanlar” daha farklı özellikler sunmaya başlayabilirler.” dedi. Alper Tosun, sesli asistanlar tarafında karşılaşacağımız yepyeni bir dünyaya hazır olmak gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: 

“Örnek vermek gerekirse gelecekte geçen bazı bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz “Kişisel Asistanlar” ChatGPT gibi teknolojiler ile daha yakın zamanda ve daha etkin şekilde hayatımıza dâhil olabilirler. Sağlık ve ruhsal durumumuzu anlık olarak takip eden, sonrasında hızlı şekilde uyarılarda ve önerilerde bulunan kişisel asistanlar hayatımızın önemli bir parçası olmaya aday. Bu asistanlar önceden belirlenen ilgi alanı ve ihtiyaçlarımıza göre çok çeşitli ve kişisel bir deneyim imkânı sunabilir. Güvenliğimiz ile ilgili bazı önlemler ve çözüm süreçleri tanımlanabileceği gibi, kişisel ve mesleki gelişimimiz için önemli bir asistan olabilir. Ayrıca her bir aile ferdi için ayrı birer kişisel gelişim tanımlarken bütünsel açıdan aile düzenimizin de önemi bir parçası olabilir.”

‘ChatGPT gibi teknolojilerin bir diğer kullanım alanı chatbotlar’

Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun, ChatGPT gibi teknolojilerin bir diğer kullanım alanının da chatbotlar olacağının tahmin edildiğini söyledi. Tosun, “Günümüzde chatbotlar birçok işletme tarafından müşteri desteği için kullanılıyor. Ancak mevcut chatbotların pek çok müşteri sorusunu henüz algılayamadığı, müşterilerin sorunlarını botlara anlatırken zorluk yaşadıklarını gözlemliyoruz. Bu yeni teknolojilerin chatbotlara dâhil edilmesi ile müşterilere daha gerçekçi ve çözüm üretebilen bir destek hizmeti sağlanıyor olacak.” ifadelerini kullandı. 

Gerçekçi etkileşimler VR teknolojisine katkı verecek 

Tosun, “Dijital dünyada insanların daha gerçekçi etkileşim kurmasını sağlayan Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisine de olumlu katkı vereceği tahmin ediliyor. Bu teknoloji e-ticarette de aktif şekilde kullanılmaya başlandı ve günden güne yeni firmaların bu teknolojiyi sistemlerine dâhil etmeye başladıklarını görüyoruz. Ayrıca bu teknoloji metaverse olarak adlandırılan dijital evrenlerde de kullanılmaktadır. Birbirleriyle bu derecede bağlantılı olan bu teknolojilerde sağlanan etkileşimin gelişmesi, insanlar için gitgide daha gerçekçi bir sanal gerçeklik imkânı sağlayabilir.” diye konuştu. 

Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun, son dönemde bazı şirket ve bilim adamlarının üzerinde yoğun araştırma sağladığı konulardan bir tanesinin de beyin sinyallerinin kullanımı üzerine olduğuna dikkat çekti.   

İlham almak için bile kullanılabilir 

Alper Tosun, “İnsan yazımının şart olduğu düşünülen ve sanatsal değeri olan pek çok konuda da ChatGPT teknolojilerinden ilham almak için faydalanılmaya başlanabilir. Bu teknolojileri, mevcut işlerimizi daha kolaylaştırmak adına nasıl verimli kullanabileceğimizi araştırmaya devam etmemiz gerekiyor. Bunun yanında henüz öngöremediğimiz yeni iş kollarının da bu süreçte doğması şaşırtıcı olmayacaktır. Ayrıca tüm bu süreçlerin henüz çok başındayız. Türkiye olarak dünyada önde gelen uygulamalara imza atabilmek ve bu pazardan daha çok pay alabilmek adına tüm süreçlere hızla adapte olmalıyız. Üniversite-devlet ve özel sektör iş birlikleri ile nasıl gelişim sağlayabileceğimize yönelik yol haritamızı bir an önce netleştirmemizde fayda var.” dedi. 

ChatGPT, mevcut teknolojisi ile e-ticaret sistemlerine uyarlanmasıyla işletmelere ve markalara birçok kolaylık sağlayabilir.  Bu kolaylıklar, müşteri hizmetleri, içerik oluşturma, web sitesinde kullanılan öneri ve tavsiyeler sistemleri, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi ve dil desteği gibi alanlarda olabilir. Örnek vermek gerekirse müşteri hizmetleri tarafında müşteriler online alışveriş deneyimleri ile ilgili sorularını hem “Sık Sorulan Sorular” sayfasında arama alanında hem de Chatbot alanında yazdıklarında daha gerçekçi yanıtlar alabilirler. Bu sayede Müşteri Hizmetlerine ayrılması gereken kaynaklar müşteriler için daha verimli kullanım imkânına kavuşabilir. Pek çok müşteri, gerçek bir müşteri temsilcisi ile henüz görüşmeden talebinin çözümlenmesini kolaylıkla sağlayabilir.”

Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun, “Blog yazıları, sosyal medya içerikleri, ürün içerikleri, kategori içerikleri tarafında bir başvuru kaynağı olarak ChatGPT’yi görmeye başlayabiliriz.” dedi. 

Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun

‘Arama motorları, içeriklerin yapay zeka ile üretilmesini olumsuz  olarak değerlendirebiliyor’

Arama motoru tarafında ise sistemler, yazılan içeriklerin yapay zekâ ile yazılıp yazılmadığını kontrol etmeye ve buna göre SEO sıralamalarına etki etmeye başladığını belirtti. Eğer ki ilgili arama motoru, yazılan içeriğin yapay zekâ teknolojisi ile üretildiğini anlarsa bunu olumsuz bir durum olarak değerlendirebiliyor. Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun  bunu şöyle açıklıyor: 

“Bu nedenle günümüzde SEO kriterlerine uygun içerik üretimi için yapay zekâ kullanılmaması gerektiğine dair uyarılar da yapılmaktadır. Arama motorları günümüzde her zaman orijinal ve insan emeği ile yazılmış içerikleri ön planda tutmak isteyebilirler. Ancak bu durumun gelecekte değişip değişmeyeceğini zaman gösterecek. Uzun süredir e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazlarından olan öneri ve tavsiye araçları da teknolojisinde yeniliğe gidebilir. Mevcut hali ile basit şekilde en çok ziyaret edilen, en çok satın alınan, birlikte satın alınan vs. algoritmalar ışığında çalışırken gelişen teknoloji ile birlikte daha karmaşık şekilde çalışır hale gelebilir. Bu sayede öneri ve tavsiye araçlarından sağlanan performanslarda artış sağlanabilir. Bu yeni sistemlerle daha kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi de mümkün olacaktır. Bu teknolojisi yenilenmiş öneri ve tavsiye sistemlerinin, e-ticaret sitesindeki modüllerinin yanında, bildirim gönderme ve e-posta otomasyonlarıyla da desteklendiğinde etkisini de arttırması mümkün hale gelecektir.”

Henüz bir kullanım ama… 

E-ticaret sitelerinin ChatGPT’nin yeni bir kulanım olduğundan bahsederek “Günümüzde e-ticaret sitelerini farklı dillere çevirmek için de API ve ara yüz bağlantılarının sağlanmasıyla ChatGPT gibi teknolojilerden faydalanmak mümkün olabilir. Bu çok yeni bir kullanım olduğu için, yapılan çevirilerin insan kontrolü sonrasında yayınlanmasında fayda var. E-ticaret tarafındaki dil konusundaki önemli noktalardan birisi de yerelleşme olduğunu düşünecek olursak ilgili ülkenin müşterilerinin ürünlerinizin içeriklerini okuduklarında kendi dillerine göre farklılık hissetmelerinin önüne geçmek gerekir. ChatGPT’nin sonraki versiyonlarında bu durumun da çözüme kavuşması mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı. 

Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun: 

“Bunun yanında ChatGPT, e-ticaret sitelerinin ara yüz programlamalarında da bir başvuru kaynağı olarak yerini alabilir. Eğer ki müşteri deneyimlerinin yapay zekâ tarafından takip etmesi sağlanabilirse oluşacak olan büyük veriyi analiz ederek daha iyi bir kullanıcı deneyimi (UX) sağlanması için önerilerde bulunması mümkün hale gelebilir. Bunun yanında iade oranlarının düşürülmesi için de yapay zekâ yoğun şekilde kullanılabilir. Müşterilerin, daha ürünü satın almadan önce üzerinde nasıl duracağını deneyimleyeceği teknolojilerin daha gerçekçi hale gelmesiyle, renk uyumu ve beden özellikleri konusundaki iade oranını azaltmak mümkün olacaktır.”

Son olarak Tosun, “ChatGPT’den farklı olarak bazı yapay zeka uygulamalarının, logo ve görsel içerik üretmede, web sitesi arayüz tasarım çalışmalarında, firmaya özel jingle ve video çalışmalarında hizmet verdiklerini görmekteyiz. Bu çeşitlilik yapay zekânın e-ticarette kullanım alanının daha da artacağının kanıtı niteliğindedir.” dedi. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler