worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Enis Karslıoğlu: Kendine güvenen firmalar e-ihracata heveslenmeli

Enis Karslıoğlu
Enis Karslıoğlu

WORLDEF’in kapalı devre e-ticaret kulübü Ecom Leaders Club (ELC) tarafından düzenlenen Vision Talks, e-ticaret ve ekonomi ekosisteminin profesyonellerini ağırlamaya devam ediyor. Vision Talks, ELC üyesi e-ticaret liderlerine özel olarak düzenleniyor. Ünlü iş insanlarının ve e-ticaret ekosisteminden profesyonellerin tecrübelerini paylaştığı kapalı devre özel bir toplantı olarak organize edilen Vision Talks’a ELC üyesi e-ticaret liderleri katılabiliyor.

Fenerium E-Ticaret Direktörü Gülce Şeneren’in moderatörlüğünde düzenlenen 8. Vision Talks, BiggBrands CEO’su Enis Karslıoğlu’nu ağırladı. Online ortamda canlı olarak düzenlenen etkinlikte Enis Karslıoğlu, önemli değerlendirmeler yaptı.

“Dünyada sadece Amazon yok

Enis Karslıoğlu, iyi ürün yapıldığı takdirde e-ihracat ile dünyanın her yerine ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı. Karslıoğlu, ”Lojistik olmazsa olmaz. Ürünü cross-border ile o ülkeye götürüp vergilendirmeden direk satış yapılabilir. Diğer bir seçenek de geleneksel ihracat. Marka kendisine bakmalı, hangi seçenek kendisine daha uygun görmeli.” ifadelerini kullandı. Dubai’de lojistik merkezlerinde hizmet verdiklerini belirten Karslıoğlu, Amsterdam’da ve New York’ta da ekipleri bulunduğunu söyledi.

E-ticaret devi Amazon’un istikrarlı tedarikçi istediğini vurgulayan Enis Karslıoğlu, şöyle devam etti: “Ürünü listeliyorsanız, hızlı gönderip müşteriyi mutlu etmenizi istiyor. İyi ürün yapın, iyi paketleyin, alt yapınız iyi olsun ve tabii ki birkaç dilde süreci yönetebilin. Eğer yapamıyorsanız bir partnerle çalışın. Dünyada sadece Amazon yok, her yerde satabilirsiniz. Hollanda, Polonya veya başka ülkelerde pazar payı elde edebilirsiniz. Bu pazarlara girmek çok kolay değil; ama girince de kalmak lazım. Hangi pazarda ve hedef kitle ne bunlara iyi karar vermek lazım.” dedi.

“Japonya, Çin ve Brezilya gibi ülkelere e-ihracat yapmamız gerekiyor”

“Bize bir marka geldiği zaman A’dan Z’ye değerlendiriyoruz, çok seçiciyiz.” diyen BiggBrands CEO’su, pazarı iyi değerlendirmek gerektiğinin altını çizerek, şu bilgileri paylaştı;

“Amerika en zor pazarlama yapılacak pazarlardan biri. Çünkü Çinliler orada ve iyi ürünler de yapabiliyorlar. Ankara’da uzak bölgelere e-ihracat yapmak için bir çalışma yapılıyor. Türkiye, Avrupa’yı veya Arap ülkelerini çözdü; ama Japonya, Çin ve Brezilya gibi ülkelere e-ihracat yapmamız gerekiyor. İyi ürün yapıyorsanız, çok iyi içerik yapıyorsanız, iyi tercüme yapılması gerekli, anahtar kelime optimizasyonu yapmalısınız. Amazon, bir okyanus. Bir Amazon yetkilisi bana ‘siz altın getirip listeleseniz bile satmaz’ demişti. Burada anahtar kelime ile üste çıkabilirsiniz. Amazon’da görünür yapsanız bile lojistiğin ve operasyonların iyi olması gerekiyor. Tabii bununla beraber müşteri yorumları da çok önemli.”

“Kendine güvenen tüm firmalar e-ihracata heveslenmeli”

“İyi ürün ve rekabetçi fiyatın e-ticaret ve e-ihracatta başarılı olmak için olmazsa olmaz” olduğunun altını çizen Enis Karslıoğlu, BiggBrands’in sadece KOBİ’ler için değil, büyük firmalara yönelik çalışmalar da yaptığını söyledi. Kendine güvenen firmaların e-ihracata yönelmesi gerektiğini belirten Karslıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin çok iyi deri ve tekstil firmaları var. Kendine güvenen tüm firmalar e-ihracata heveslenmeli. Markalara şunu öneriyoruz; e-ticaret için özel koleksiyon yapabiliyorlarsa yapsınlar. Biz exclusive koleksiyonlar yaptırıyoruz. Özel koleksiyon olsun. Başka bayi veya bir yer satıyorsa, satmasın. Siz bir ürün aldınız, içeriğini yaptınız, bir başkası da gelip sizin hazırladığınız bütün içeriği kullanıp satabilir. Önemli olan özel koleksiyon yaparak farklılaştırabilmek. Özel koleksiyon ülkelere göre değişmeli.”

Enis Karslığolu: Herkes markasını tescil ettirmeli

Enis Karslıoğlu
Enis Karslıoğlu, WORLD E-COMMERCE FORUM’da sunum yapmıştı.

Marka tescilinin çok önemli bir nokta olduğunu ifade eden Enis Karslıoğlu, “Herkes markasını tescil ettirmeli, özellikle globalde bu yapılmalı. Madrid Anlaşması ile bunu Avrupa’da yapabilirsiniz.  Ben olsam markamı hemen Türkiye ve Avrupa’da tescil ettiririm. Biz direk markaların tescilli olmasını istiyoruz. Sizin iyi markanız varsa hedef ülkede satabilirsiniz ama her pazaryeri kabul etmeyebilir. Çünkü pazaryerlerinin de artık belli şartları olmaya başladı. Ülkeler şu anda şunu yapıyor; artık yurt dışından gelip bizim ülkemizde vergi vermeden mal satamazsınız diyorlar.” diye konuştu.

“Çin’e etnik ürünlerle gitmemiz gerekiyor”

Ürün konumlandırma sürecinin sorulması üzerine de Karslıoğlu, şu cevabı verdi: “Beni Avrupa pazarı heyecanlandırmıyor, orası işgal edilmiş bir yer. Aslında benim hayalim Çin! Çin’e Türkiye’nin etnik ürünleriyle gitmemiz gerekiyor. Küçük ev aletleri, çanta, cüzdan satamazsınız. Lokal ürünler satmalısınız. Çin’in freezone’u var. Siz o freezone’a ürünü koyuyorsunuz. Sattıkça e-ihracat yapıp, satamadığımızı geri getirmeniz gerekiyor. Gıda, çocuk ürünleri, tasarım gibi ürünleri Çin’de satabilirsiniz. Amerika çok zor bir pazar, kriterleri çok zor. Güvene dayalı ve rekabetçi bir ekonomiye sahip. İş yapacaksanız çok becerikli olmanız gerekli. Amerika da etnik ürünlere önem veriyor, Çin ile yaşadığı tedarik sorunlarından dolayı gidilebilir; ancak Amerika’nın gümrük şartlarına iyi bakmak gerekli. Ben olsam iki ülkeye kafayı takardım. Özellikle Çin’e mal satmamız lazım.”

“Çin’de sosyal medyada olmanız gerekiyor”

Güneydoğu Asya özellikle Hong Kong ve Malezya’da yapılanmaya çalıştıklarını vurgulayan Enis Karslıoğlu, yavaş ilerleyebildiklerini söyleyerek, “Türkiye’nin buralara satacak rekabetçi ürünü yok şu an için. Farklı ürün, etnik ürününüz varsa onlarla gitmeniz gerekli. Ben bir ülke bir ürünü almaz diye bir şey kabul etmiyorum. Jenerasyon yeni ve farklı şeyleri deniyor dünyada. Asyalı insanlar arkadaşından fikir alarak ürün alır, beraber karar verirler. Orada reklam vermek için ünlüler ve influencer’lar ile işbirliği yapılabilir. Çin’de sosyal medyada olmanız gerekiyor. Amerika için Amazon’da olup Prime olmanız gerekiyor, bu yeterli. Prime olunca daha az kargo ödersiniz, iadesi kolay ve hızlı geliyor. Pazarı bilip oraya organize olmanız gerekli ve ürününüzün rekabetçi olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Rusya potansiyeli yüksek ve girmesi zor ülkelerden”

Rusya potansiyeli yüksek ve girmesi zor ülkelerden biri olduğunu ifade eden BiggBrands CEO’su Enis Karslıoğlu, şöyle devam etti; “Gümrükten iyi ürün geçirmeniz lazım. Cross-border’da iadelerde ve gönderimde sorunlar oluyor. Ruslar bizim ürünlerimizi seviyorlar ve tanıyorlar. Küçük ev aletleri, çocuk ürünleri ve kozmetik ürünlerin burada rekabeti yüksek. Mısır ve Suudi Arabistan için gümrük çok zor. Mısır’da gümrük çok zor ve vergiler çok yüksek. Suudi Arabistan gümrükten konteynır sokarken zorluk çekiyoruz. Cross-border ile satış yapabiliriz.”

“Türkiye’de başarılıysanız yurt dışında başarılı olma şansınız yüzde 51”

Konuşmasının son kısmında e-ihracat yapmak isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan Karslıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de başarılıysanız yurt dışında başarılı olma şansınız en az yüzde 51. Bir markaya küçücük de yardımımız olursa ne mutlu bize. İade KOBİ’ler için kesinlikle en büyük sorun. Cross-border’da sevkiyat ücretleri çok pahalı. Kargo maliyeti büyük sorunlardan biri. Hele bir de iade gelirse 1,5 katı kargo ücreti ödersiniz. O yüzden konteynırla göndermek çok önemli veya freezone’lar oluşturulmalı. Pazar araştırması eskiden çok zor ve maliyetliydi. Şimdi devlet tarafından destekler geliyor. Azıcık ürün gönderip küçük risk alarak ürün satıyor mu satmıyor mu deneyebilirsiniz. E-ihracatta Türkiye’de ciddi bir farkındalık olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin markalarına, KOBİ’lerine elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Enis Karslıoğlu kimdir?

Enis Karslıoğlu, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1993 yılında Northwestern University Kelloggs Business School GMP ve 1998’de Harvard Business School’da Global Leadership programlarını tamamladı. Meslek hayatıma 1986 senesinde Sabah gazetesi ile başlayıp; ATV, Eksen Yayıncılık, CINE5, Arbomedia şirketlerinde devam eden Karslıoğlu, uzun yıllar boyunca bu şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra Aras Holding’in CEO’luğunu yaptı. Enis Karslıoğlu, 1999 yılında kurduğu Biggplus Grubu çatısı altında çalışmalarına devam ediyor.

Vision Talks, e-ticaret liderlerine vizyon sağlıyor

Ecom Leaders Club tarafından İş Bankası ana iş ortaklığı ile organize edilen Vision Talks etkinlikleri, Türkiye’den ve dünyadan, başarısını kanıtlamış ünlü iş insanlarının konuşmacı olarak katıldığı özel bir sohbet toplantısı olarak kurgulandı. Bu toplantılarda iş insanları, tecrübelerini, başarı hikayelerini ve sektördeki gelişmeleri paylaşıyor. Vision Talks’ta ünlü iş insanları ELC üyelerine sektör hakkında gelecek vizyonu sunuyor.

Vision Talks ile katılımcıların tecrübeli iş insanları ile etkileşim kurması, beyin fırtınası yapılması ve sektörün sorunlarının tartışılması amaçlanıyor. Bu sayede katılımcılara sektörlerinde yeni bir vizyon geliştirmeleri için yol haritası sunuluyor. ELC, saygın ve prestijli kurumların e-ticaret ve e-ihracat yöneticilerini bir araya getiriyor. C-level yöneticiler ile gerçekleştirilen kapalı devre etkinliklerde; iş geliştirme, değerli öngörüler kazanma, sektör ve ülke raporlarına ulaşma, networking yapma ve takvimlendirilmiş toplantılar yapma gibi imkanları sunuluyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.

dropshipping
E-İhracat

“Türkiye’de dropshipping çok mantıklı”

Türk satıcılara Amazon’da satış ve dropshipping rehberliği yapan OneAmz, Amazon’da satış konusunda hem yazılım hem ara depo hem de pakete dahil birebir mentörlük hizmetleri veriyor.

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı