worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Fiziki ticaret zayıfladı, e-ticaret güçlendi mi?

e-ticaret

U.S. Polo Assn. E-Ticaret Müdürü İbrahim Ethem Savran, pandemi sonrası gelişen elektronik ticaretin eksiklerini tamamlamaya devam ettiğini söyledi.

Savran, “Pandemi, dijital dönüşümünü gerçekleştirmemiş ya da ertelemiş olan şirketler için bir milat oldu. Tek satış kanalının elektronik ticaret olarak kalmış olması; e-ticareti çok daha önemli ve değerli kıldı. Pandemi sonrası e-ticaretin geldiği noktayı yorumlamak gerekirse, pandemi döneminde elektronik ticaret sektörü büyük bir artış gösterdi ve bu artış kalıcı bir şekilde devam ediyor. Pandemi döneminde edinilen alışkanlıkların yeni normale aktarıldığı ve tüketicilerin yeni edinilmiş e-ticaret davranışlarının devam ettirdiğini görüyoruz.” dedi. 

Savran, “Bu süreçte gıda, içecek ve ev temizlik ürünleri alışverişlerinde artış yaşandığı gibi, giyim ve aksesuar kategorilerinde de artış yaşandı. ‘Domates de e-ticaretten alınır mı?’ derken; bugün meyve ve sebze alışverişlerinin bile online’dan artarak devam ettiğini görüyoruz.” diyerek insanların endişelerinin ortadan kalktığına vurgu yaptı. 

Teknoloji ticaretin kalbinde konumlandı 

Trendler de pandemiyle beraberinde geldi. Teknoloji tabanlı yatırımlar e-ticaretin yükselişine ivme kazandırdı. Diğer taraftan pandemi, perakendede yeni bir dönemi başlattı. Ethem Savran, bu noktaya da işaret etti: 

“Perakendede büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Değişen tüketici davranışlarına ve alışkanlıklarına uygun yeni stratejilere ihtiyaç duyuluyor. Elektronik ticaretin yükselişi, perakendede mağaza stratejisini ve misyonunu yeniden ele almayı zorunlu hale getiriyor. Pandemi sonrası dönemde e-ticarette birçok trend ortaya çıktı. Büyüme hızlandı ve daha fazla insanın online alışveriş yapması sağlandı. E-ticaretteki trendlerin geleceği hakkında yapılan tahminler arasında, e-ticaretin büyümeye devam edeceği ve daha fazla insanın online alışveriş yapacağı yer alıyor.”  

Alışverişte kolaylığı tasarlayan yapay zeka da müşterilerin dijitale kaymasına olanak sağladı. Alıcılar, internetten yaptıkları alışverişi alışkanlık haline getirdi. U.S. Polo Assn. E-Ticaret Müdürü İbrahim Ethem Savran, “Market alışverişleri, abonelik hizmetleri satın almaları dijitale kayan alışkanlıkların başında geliyor; bunlarla birlikte milat olan pandemiden sonra günümüz gelişen teknolojileri ile her geçen gün üzerine konulmaya devam ediyor. Yapay zeka, Bulut Bilişim, Blockchain  (Blok  Zinciri), 5G  Teknolojisi  ve  akıllı  uygulamalar, Nesnelerin interneti, İnsansız olan ve uzaktan kontrol edilebilen dronlar, Robot teknolojisi, 3D yazıcılar, Akıllı telefon uygulamaları, ChatGPT ve sayamadığımız bir çok teknoloji…”  ifadelerini kullandı. 

Ödeme yöntemlerinde devrim yaşanıyor 

Pandemi sonrası elektronik ticaret trendlerinden biri yeni nesil ödeme yöntemleri… İbrahim Ethem Savran, kullanıcıların, online alışverişlerde daha esnek ve pratik ödeme araçlarını tercih ettiğinin altını çizdi: 

“Yeni nesil ödeme yöntemleri, kullanıcıların güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme yapmalarını sağlıyor. Ayrıca, müşterilerin daha fazla güvenliği için yeni ödeme yöntemleri gelişti ve daha fazla kişi kripto para birimlerini kullanmaya başladı.  

Yapay zeka destekli pazarlama kampanyaları dünya çapında büyük bir başarı yakalamayı başardı. Teknoloji devlerinin özelleştirilmiş asistanlarına kadar pek çok alanda gördüğümüz yapay zeka, pazarlama öngörülerini ve müşteri alışkanlıklarını anlama konusunda da oldukça etkili. Önümüzdeki süreçte elektronik ticaret alanında yapay zekanın daha geniş alanlarda kullanılması ve bu sayede satış stratejilerinin daha verimli bir şekilde planlanması öngörülüyor. Yeni nesil e-ticaret kavramının da önemli bir parçası olan yapay zeka yazılımları, hata payını ve insan gücü gereksinimini minimum seviyeye indirerek mağazaların daha efektif bir performans sergilemesine yardımcı oluyor.” 

Pandemi ve döviz kazanma isteği e-ihracatı güçlendiriyor 

E-ihracat döviz kurunun yükselmesiyle daha büyük önem kazanırken, İbrahim Ethem Savran günümüzde global bir seviyeye ulaşan ve her geçen gün büyümesini sürdüren küresel elektronik ticaretin, direkt olarak satıcılara ve dolaylı yoldan devletlere pek çok avantaj sunduğunu hatırlatırken, ürünlerin uluslararası pazarlarda kolay bir şekilde satılabilmesi, döviz gelirine ulaşmayı da bir o kadar kolay hale getirdiğini söyledi. 

Öte yandan elektronik ticaret kendi içerisinde de parçalara bölünüyor. Sosyal e-ticaret kavramı günlük hayatımızda kullandığımız bir hal alırken, e-ticaretçilerin de ilgisini çeken bir konumda… U.S. Polo Assn. E-Ticaret Müdürü İbrahim Ethem Savran, “Tik-Tok, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlar, her geçen yıl kullanıcıların alışveriş tercihlerinde daha sık yer ediniyor. Özellikle Z jenerasyonu, online satın alımlarda bu platformları tercih eden kitlelerin başında yer alıyor. 2023 yılında markaların sosyal e-ticaret alanına yönelik stratejiler geliştirmeleri, performanslarını olumlu yönde etkileyebilir.” dedi. 

E-ticaret müşteri odaklı gelişiyor  

U.S. Polo Assn. E-Ticaret Müdürü İbrahim Ethem Savran yeni nesil mağazaların yeni dönemdeki davranışlarından da bahsetti. Mağazalar müşterinin beklentisine göre konum alıyor: 

“Geleneksel mağazalar yerini; her anlamda dijitalleşen, uçtan uca deneyimin yaşandığı ve Omni-Channel’in tam manasıyla uygulanmak zorunda kaldığı mağazalara bırakıyor. Burada sınır tanımayan ve hayal dünyamızın sınırlarını zorlayacak; üründen çok dijital deneyimler ile müşterinin ufkunu açacak deneyimler hedefleniyor. Müşterilerin daha fazla kişiselleştirilmiş ürün talep edeceği ve bu nedenle satıcıların bu talebi karşılamak için daha fazla kişiselleştirilmiş ürün sunacağı yer alıyor.” 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler