worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon’da satış nasıl yapılır? (1)

amazonda satış
amazonda satış

Amazon Uzmanı Akan Yürekli, “Amazon’da satış nasıl yapılır?” yazı dizisinin ilk bölümünde Amazon’un satış modelleri; Dropshipping, FBA, WholeSale, Online arbitraj ve Retail arbitraj gibi kavramları Worldef.net için mercek altına aldı.

Amazon nedir?

Amazon tüm dünya genelinde kullanıcılara hizmet veren online alışveriş platformudur. 1994 yılında temelleri atılan bu şirket, içerisinde barındırdığı milyonlarca ürünü tüketicilerle buluşturuyor. İhtiyacınız ister ticari ister bireysel olsun aradığınız tüm ürünleri günümüzde e-ticaret devi üzerinden tedarik edebilirsiniz.

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olma özelliği taşıyan Amazon ilk açıldığı zamanlarda sadece kitap satışı yapmaktaydı. Zamanla kendini geliştiren platform tüm kategorilerde aktif olarak satış yapmaya başlamıştır. Bu içeriğimizi okuyarak e-ticaret devinin satış modelleri hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Amazon satış modelleri

amazonda satış
Amazon Uzmanı Akan Yürekli

E-ticaret devinin prime üye sayısı günümüzde yaklaşık 150 milyonu geçmiştir. Güncel olarak içeriğimize konu olan online mağaza üzerinde son yıllarda 1,5 milyon üzerinde satıcı bulunmaktadır. Bu devasa rakamlar her gün giderek artmaktadır.

Hizmetlerine her defasında dünyada bir ilk sıfatı ekleyen platform sektörün öncüsü olarak hayatına devam etmektedir. Bu içeriğimizin ilerleyen kısımlarında sizlere e-ticaret devinin satış modelleri hakkında detaylı bilgilere değineceğiz. Amazon üzerinden satış yapabileceğiniz bazı modeller bulunmaktadır. Bu modellere dair bilgiler aşağıda verilmiştir.

  • Dropshipping

Dropshipping satış yöntemi adından da anlaşılacağı üzere stok tutmadan yapılan e-ticaret yöntemidir. Ülkemizde bu yöntem kullanıcılar tarafından eksik de olsa bilinmektedir. Dropshipping satış modelinde başarılı olmak için bilmeniz gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.

Bu noktaları gerek araştırarak gerekse de bu iş üzerinde uzmanlaşan bizlerden öğrenmeniz gerekebilir. Bu satış modelinde ilgili satışçılar sattıkları ürünleri depolarında tutmak yerine sattıktan sonra tedarikçilere sipariş vererek satın almasını yaparlar. Bu şekilde ürünleri önceden alıp kendi depolarında stoklamak yerine direkt olarak müşterilerine gönderilmesini sağlamaktadırlar.

Bu sayede satıcılar stok yönetimi, depolama ve kargo masrafları gibi tedarikçi masraflarında kurtulmuş olacaklardır. Yapılan bu sistem ile tüm operasyonlar tedarikçi tarafından halledilir ve satıcılar sadece komisyonlarını alırlar.

  • FBA

FBA, Amazon’da devam eden devrimsel hareketlerden bir tanesidir. İçeriğimize konu olan FBA kelimesi İngilizce “Fulfillment by Amazon”un kısaltmasıdır. Bugün Amazon adında dev bir şirketten bahsediyorsak ya da bu şirketin sürdürülebilirliğinden bahsediyorsak FBA’ın bunda büyük etkisi bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak FBA sistemi hem alıcılara hem de satıcılara güven veren bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Alıcılar için FBA’nın varlığı, alışveriş söz konusu olduğunda çok fazla seçenek ve esneklik anlamına gelir.

Platforma alıcı olarak girdiğinizde üçüncü şahıslardan bile ürün satın alabilirsiniz. Bu üçüncü şahıslardan satın aldığınız ürünler, mal ve ambalaj açısından daha büyük firmalardan satın aldığınız ürünlerden ayırt edilemez. Çünkü bu arada, burada dünyanın en güvenli alışveriş sitesi olan Amazon’a bir gönderme vardır. Aslında değişimi organize eden, yürüten ve güvence altına alan Amazon’dur. Bu sayede alıcılar ve satıcılar arasında daha kapsamlı ve zengin bir havuz oluşturulmaktadır.

  • WholeSale

WholeSale iş modelini basitçe üreticilerden veya tedarikçilerden markalı ürünleri toptan alıp platform üzerinden satmak olarak tanımlayabiliriz. Diğer iş modelleriyle karşılaştırırsak anlamanız daha kolay olacaktır.

WholeSale modeli ile en çok karıştırılan iş modeli, perakende arbitraj iş modelidir. Çünkü her ikisi de markalı ürün alıp satmak anlamına geliyor ama perakende arbitraj modelinde ürünleri toptancılar yerine perakende mağazalardan alırken, toptan modelde ürünleri doğrudan toptancılardan satın alıyorsunuz. Biri 3-5 ürünü indirimli almak, diğeri ise ürünleri küçük miktarlar yerine toplu olarak almak.

Yine private label iş modelinde kendi markanızı satıyoruz. Peki toptan ve private label arasındaki temel fark nedir? Toptan satış iş modelinde markalı ürünleri toplu olarak satın alırsınız, private label iş modelinde kendi markanızı isterseniz fason olarak yaptırıp veya isterseniz kendiniz üretip toplu ve perakende olarak satarsınız.

Online arbitraj kavramı da en çok merak edilen kavramlardan bir tanesidir. Tüm bunlara ek olarak online arbitraj yapmak için ürünlerimizi farklı pazar yerlerinde aramamız gerekmektedir. Örnek olarak Amerikalı e-ticaret devi üzerinde satış yaptığımız mağazamızda var olan bir ürünü farklı pazar yeri veya ara toptancılardan çok daha ucuz bir şekilde tedarik etmemiz gerekir. Bulmuş olduğumuz ucuz fiyatlı ürünü çok daha yüksek fiyatlara satarak online arbitraj yapmış oluruz.

  • Retail arbitraj

Retail arbitrajı (RA) Türkçe’de perakende arbitrajı olarak tanımlanmaktadır. Bu kelimenin genel tanımı “bir ürünü en makul fiyattan alıp daha yüksek fiyata satmak” anlamına gelir. Perakende arbitrajına başlamadan önce piyasa ve rekabet koşullarını detaylı olarak incelemek gerekir.

Doğru tedarikçi, doğru ürün, doğru pazar ve doğru kar hesaplaması dikkatle incelenmelidir. Bu nedenle perakende arbitrajında pozisyon almak isteyenlerin teorik ve pratik bilgi ve deneyime sahip olmaları gerekmektedir.

Amazon’da kimler satış yapabilir?

amazonda satış

En çok merak edilen sorulardan bir diğeri de Amazon’da kimler satış yapabilir? sorusudur. İlgili pazaryeri üzerinde satış yapmak için yapmanız gereken çok basit işlemler bulunmaktadır. Bu işlemleri ardından mağaza açılış başvurusu yapabilir ve altın kapının anahtarı Amazonda satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Geçerli bir Mersis numarası, Türk vergi numarası, e-posta hesabı, banka hesabı ve kredi kartı olan her işletme Amazon’da satış yapabilir. Şahıs şirketleri T.C. Kimlik numaralarının yanı sıra vergi kartında yazılı olan şirket vergi kimlik numarasını da bildirmeleri gerekmektedir. Bu kredi kartı, satıcı hesabınızda yeterli bakiye olmadığında platformun satış ücretlerini almak için kullanılır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un