worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Shein ve Temu, hava kargo endüstrisini altüst etti

shein ve temu

İndirimli online alışveriş platformları Shein ve Temu’nun Avrupa ve ABD’de popülerliği her geçen gün artarken, uzmanlar, devasa küresel lojistik sonuçlara dikkat çekiyor. Shein ve Temu gibi hızlı moda e-ticaret perakendecilerinin hızlı yükselişinin “küresel hava kargo endüstrisini alt üst ettiğini” söyleyen uzmanlar, bu durumun hava taşımacılığı pazarı için ciddi sonuçlar doğuracağını söylüyor.

Japan Times’ta yer alan habere göre, Shein ve Temu, Çin’den Avrupa’ya her gün tonlarca ürün gönderiyor. Sadece Almanya’da bu sayının günde yaklaşık 400 bin paket, yani yılda yaklaşık 150 milyon paket olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, ürünlerinin çoğunu doğrudan Çin’deki fabrikalardan alışveriş yapanlara ayrı ayrı adreslenmiş paketler halinde hava yoluyla gönderiyor. Sektördeki 10’dan fazla kaynak, bu platformların, hızlı teslimat süreleriyle tüketicileri etkilemek için sınırlı hava kargo alanı için giderek daha fazla yarışıyorlar. Bu durum kapasite sıkıntısına neden oluyor ve Çin’den gelen navlun fiyatlarını artırıyor.

Uzmanlar, devasa küresel lojistik sonuçlara dikkat çekiyor; Shein ve Temu gibi hızlı moda e-ticaret perakendecilerinin hızlı yükselişinin, küresel hava kargo endüstrisini alt üst ettiğini söylüyor. Nakliye şirketi Bollore Logistics’in Büyük Çin Operasyonları Direktörü Basile Ricard, “Şu anda hava taşımacılığını etkileyen en büyük sorun Kızıldeniz krizi değil, Shein ve Temu gibi Çinli e-ticaret şirketleridir.” dedi.

Günde 108 adet Boeing-777 kargo uçağının kapasitesini aşan gönderi

Çinli şirketlerin mümkün olan yerlerde ürünleri parçalara ayırıp, paketleyip, farklı ülkelere gümrük eşiğinin altına gönderecekleri söyleniyor. Cargo Facts Consulting tarafından derlenen verilere göre, dünya çapında Temu günde yaklaşık 4 bin ton, Shein 5 bin ton, Alibaba bin ton ve TikTok Shop 800 ton sevkiyat yapıyor. Bu durum, 108 adet Boeing-777 kargo uçağının kapasitesini aşan bir kapasite gerektiriyor. Sadece Almanya’ya günde yaklaşık 400 bin paket geliyor. Bu da yılda yaklaşık 150 milyon pakete tekabül ediyor; ancak büyüme yavaşlamıyor.

Shein ve Temu, kısa süre içinde aralarında Almanya’nın da bulunduğu çeşitli Avrupa ülkelerinde önemli oyuncular haline geldi. Alman Perakende Birliği (Handelsverband Deutschland – HDE) politikacıları, Çin’den gelen ucuz pazar yerlerine karşı daha katı olmaya çağırdı. Fransız aktivistler de daha önce Shein’e karşı yasal ve düzenleyici önlemler alınması yönünde çağrıda bulunmuştu.

ABD’ye her gün neredeyse 600 bin paket gönderiyorlar

Çinli indirimli online alışveriş uygulamaları, sadece yerel oyuncular üzerinde değil aynı zamanda Avrupa’daki büyük Amerikan pazarları üzerinde de baskı oluşturuyor. Bu arada, Temu kıtadaki dağıtım ağını genişletmeye çalışıyor; yakında Avrupalı ​​satıcıları da platformuna ekleyecek.

Öte yandan, ABD Kongresi’nin Haziran 2023 tarihli bir raporuna göre, Shein ve Temu birlikte ABD’ye her gün neredeyse 600 bin paket gönderiyor. Bu durum, Guangzhou ve Hong Kong gibi Asya merkezlerinden gelen hava taşımacılığı maliyetlerini artırıyor ve bu da zirvenin dışında kalan hava taşımacılığı maliyetlerini artırıyor. Kaynaklar, mevsimlerin neredeyse ortadan kalktığını ve kapasite sıkıntısına neden olduğunu söyledi.

“Hızlı moda sektörü Çin’in toplam sınır ötesi e-ticaret gönderilerinin yarısını oluşturuyor”

Shein, tek başına, satışlarla ölçülen küresel hızlı moda pazarının beşte birini oluşturuyor. Coresight Araştırma’ya göre, Çin’in e-ticaret sektörünün büyümesini ateşleyen, 10 dolarlık üstler ve 5 dolarlık bisikletçi şortları gibi düşük fiyatlı giysilere yönelik güçlü talepten kaynaklanıyor.

Sınır ötesi taşımacılık medya firması Baixiao.com’a göre, hızlı moda artık Çin’in toplam sınır ötesi e-ticaret gönderilerinin yarısını oluşturuyor. Bu da küresel uzun mesafe kargo uçaklarının yaklaşık üçte birini kapsıyor. Shein ve Temu’nun büyümesi, hava kargo gemilerinde diğer endüstrilere göre daha fazla yer kaplıyor. Bu durum, tıpkı küresel şirketlerin Kızıldeniz’deki aksaklıklar nedeniyle alternatif lojistik seçenekleri bulma çabası içinde olduğu bir dönemde gerçekleşiyor.

“Hava taşımacılığında artış var”

Sektördeki hassasiyetler nedeniyle isminin gizli kalmasını isteyen bir hava kargo taşıyıcısının yöneticisi, “Süveyş Kanalı’na kriz vurduğunda satın alınacak kapasite yoktu; çünkü e-ticaret hepsini satın aldı.” dedi. Bazı kaynaklar, hızlı modadan kaynaklanan hava taşımacılığına yönelik belirgin talebin geçen yılın ikinci yarısında önemli ölçüde artmaya başladığını söyledi.

Alman bir lojistik kaynağı ise, Apple gibi büyük teknoloji firmalarının bile günde maksimum bin ton taşıma yaptığını ve hızlı modadan kaynaklanan artan kargo talebinin, sınırlı hava kapasitesi için rekabet eden geleneksel uzun vadeli müşterileri geri çevirebileceğini söyledi. Alman lojistik firması Schenker’in bir sözcüsü ise, bazı hava kargo taşıyıcılarının artan e-ticaret talebine, “zaten uzun vadede yoğun bir şekilde rezerve edilmiş” ek charter kapasitesi sağlayarak yanıt verdiğini söyledi.

Shein ve Temu’dan temkinli açıklama

Bir Shein sözcüsü de, ayrıntıya girmekten kaçınarak, “Shein, en iyi müşteri deneyimini ve sipariş karşılama verimliliğini sağlamak için çabalarını sürekli olarak optimize ediyor.” dedi. Temu’dan bir yetkili ise, alışveriş yapanlara “nakliye mesafelerini ve teslimat sürelerini kısaltmak için” ABD ve Avrupa merkezli satıcılar aradığını kaydetti.

“Hava kargo sürdürülebilir değil”

Geçen yıl başlayan hızlı moda talebindeki ani artış, Çin’den gelen hava kargo oranlarını yükseltti ve uzun vadeli kapasite sıkıntısına ilişkin endişeleri artırdı. Cargo Facts Consulting direktörü Guillermo Ochovo, “Gördüklerimize göre, havadan e-ticaret modeli, ne kâr ne de çevre açısından sürdürülebilir değil!” dedi. Ochovo, Shein ve Temu’nun, hava taşımacılığının yüksek maliyeti nedeniyle artık deniz taşımacılığını düşündüğünü ve diğer bölgelere nakliye sürelerini kısaltmak için Çin dışında depolar açmayı düşündüklerini söyledi. Shein, nakliye sürelerini hızlandırmak için ABD depolarına mal göndermeye başladı.

“Yük gemileri sınır ötesi e-ticarete ayak uyduramıyor”

Baixiao’nun kurucusu Wang Yongqiang’a göre, uzun mesafeli yük gemilerindeki arz artışı, sınır ötesi e-ticaretin büyümesine ayak uyduramıyor. Hava kargo taşıyıcısı Unique Logistics’in bir yöneticisi ise, e-ticaret firmalarının daha fazla kapasite elde etmek için doğrudan havayollarını denediğini söyledi. Unique Hava Taşımacılığından Sorumlu Başkan Yardımcısı Marc Schlossberg, ” Temu, 12 geniş gövdeli kargo uçağı kiralamak istiyor. Bulabilecekleri herhangi bir uçak için piyasayı araştırıyorlar. Hatta web sitemize bir talep bile aldık.” diye konuştu. Schlossberg, Çin’in yeni e-ticaret devlerinin etkisinin “oyunun kurallarını değiştirdiğini; sektördeki en önemli itici güçler olarak ortaya çıktıklarını vurguladı.

“Hızlı moda markaları ticari dengesizliğe yol açıyor”

Havayolları ve nakliye komisyoncuları da, sevkiyatlar ve fiyatlar dalgalanırken Temu ve Shein’in işleri için ne kadar kapasite ayıracaklarını düşünüyor. Hava ve deniz navlun oranı kıyaslama platformu Xeneta’nın hava taşımacılığı şefi Niall van de Wouw ise, hızlı moda markalarının Hong Kong’dan büyük miktarlarda kargo ayrılmasıyla “ticaret dengesizliğine” neden olduğunu; ancak mal hacimlerinin Pasifik boyunca “geri dönüş yolculuğunda çok daha düşük olduğunu” söyledi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

mentor consultancy
Markalar

Mentor Consultancy, globalde e-ticaret rehberliği sağlıyor

Mentor Consultancy, Amazon’da satış başta olmak üzere üretici Türk markaların global pazarlara açılması için rehberlik ediyor. İngiltere ve Avrupa pazarlarına açılmayı kolaylaştıran şirket, kapsamlı hizmet